U dilemi ste da li su alternative pušenju bolja opcija?

Važno je da se pušači informišu o alternativama kako bi donijeli odluku kako da se na najefikasniji način oslobode duvanskog dima

17616 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kada se zapali cigareta, dolazi do sagorijevanja i njena temperatura žara dostiže i do čak 900 stepeni Celzijusa.

Tada se stvara duvanski dim kroz koji se oslobodi više od šest hiljada materija, među kojima se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne.

I pušači su uglavnom svjesni svih posljedica koje nosi samo jedna cigareta koju konzumiraju. Znaju i da je najbolje rješenje za njih da istog trenutka prestanu da puše ili konzumiraju duvanske ili nikotinske proizvode u bilo kom obliku. Međutim, postoje i oni koji iz različitih motiva ne odustanu. Zato je važno da se informišu i o alternativama kako bi donijeli odluku kako da se na najefikasniji način oslobode duvanskog dima. Ali i da čuju riječ stručnjaka.

Koje su glavne razlike između cigareta i duvanskih alternativa?

Kod alternativa kao što je IQOS, globalno najpoznatijeg uređaja iz kategorije koja koristi tehnologiju zagrijavanja, ne dolazi do sagorijevanja duvana, već zagrijavanja na temperaturi do 350 stepeni. Tako se prilikom konzumacije ne stvara duvanski dim, koji je najštetnija komponenta cigarete, već aerosol.

Naučno je dokazano da se tako u prosjeku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete. Nauka napominje da to nužno ne znači i smanjenje rizika od 95 odsto.

A šta kažu stručnjaci za pitanje kontrole duvana?

Smanjenje izloženosti štetnim materijama je tendencija u svim industrijama, pa i u duvanskoj, koja shvatajući aktuelne izazove i preko milijardu pušača na svijetu, radi na tome da se promijeni, kaže Derek Jak, bivši zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije za pitanja kontrole duvana i globalne strategije za dijetu i fizičku aktivnost.

Jak smatra da u cijelom procesu postoji skeptičnost prema toj promjeni i alternativama koje se nude. Priznaje da je, baš on, bio skeptičan i jedan od najvećih protivnika.

Ipak, mišljenje o alternativama je u potpunosti promijenio, a objašnjava i zašto.

„Ja sam pogledao naučne činjenice i shvatio da je od proizvoda nove generacije moguće izvući benefite za javno zdravlje. Bilo je veoma teško, ali sam prevazišao sopstvene predrasude“, rekao je on.

Jak smatra da treba poslušati naučnike i ostale eksperte koji su razvili nove tehnologije kako bi pružili alternative pušenju. To su proizvodi koji sadrže nikotin, ali emituju drastično manje potencijalno štetnih materija u odnosu na cigarete jer nema sagorijevanja, već se duvan zagrijava. Ipak, tehnologija sama po sebi nije dovoljno, potrebna je i želja pušača da ostave cigarete.

Jak je podsjetio na odluku Američke agencija za hranu i ljekove (FDA) koja je svrstala jedan od tih proizvoda koji zagrijavaju duvan – IQOS, u kategoriju „proizvoda modifikovanog rizika“.

„Vlade i ostale institucije širom svijeta treba da se ugledaju na FDA i donose odluke na osnovu naučnih dokaza jer nevoljnost i neznanje uzrokuju katastrofalne posljedice“, zaključio je Jak.