Ombudsman: Povodom dešavanja na Cetinju formirano 27 predmeta, u Nikšiću istog dana obavljene potrebne komunikacije

"Po ranije uspostavljenoj praksi, koristićemo i sve druge raspoložive izvore kako bi došli do objektivnog sagledavanja činjenica i donošenja mišljenja", zaključuje se u njihovom reagovanju

4299 pregleda 10 komentar(a)
Foto: ombudsman.co.me
Foto: ombudsman.co.me

Iz institucije Zaštitika ljudskih prava i sloboda Crne Gore saopštili su da su povodom događaja na Cetinju 5. septembra formirali 27 predmeta, a da je povodom dešavanja u Nikšiću 13. jula Zaštitnik istog dana obavio potrebne komunikacije.

Oni su reagovali na izjave sa jučerašnjeg protesnog okupljanja u Nikšiću, gdje je građanski aktivista Aleksandar Zeković upitao Ombudsmana "zašto ćuti o brojnim činjenicama koje idu u prilog tvrdnji da su se na Cetinju, kao i sada u Nikšiću, dogodile brojne policijske zloupotrebe".

"S tim u vezi, podsjećamo da je javnost upoznata da smo povodom događaja na Cetinju formirali 27 predmeta. Od toga se 21 predmet odnosio na upotrebu hemijskih sredstava; jedan na prekoračenje ovlašćenja; dva na organičenje slobode kretanja, dva na uništenje i oštećenje tuđe stvari i jedan na pravo na informisanje", navodi se u reagovanju Ombudsmana.

Ističu da je u predmetima koji se tiču upotrebe hemijskih sredstava na Cetinju i angažovanog vještačenja iz oblasti kliničke toksikologije, došlo do usporavanja postupanja.

"Imajući u vidu da je medijskom promocijom vještačenja (prije donošenja konačnog mišljenja), došlo do ugrožavanja povjerljivosti postupka. Bez obzira na novonastale okolnosti, ova mišljenja su u finalnoj fazi izrade, a po okončanju javnost će biti blagovremeno obaviještena", saopštili su iz te institucije.

"Što se tiče protesta u Nikšiću, Zaštitnik je istog dana obavio potrebne komunikacije, a u vezi sa izuzimanjem cjelokupne policijske dokumentacije sačinjene povodom predmetnog događaja. Osim toga, po ranije uspostavljenoj praksi, koristićemo i sve druge raspoložive izvore kako bi došli do objektivnog sagledavanja činjenica i donošenja mišljenja", zaključuje se u njihovom reagovanju.

Bonus video: