EM bio kugle od korisnih, efektivnih mikroorganizama za čistiju sredinu

Potrebno je da prođe dvije do tri nedjelje od bacanja kugli u vodu da bi počelo njihovo djelovanje, a najbolji efekat se postiže nakon mjesec i po jer mulj oslobođen radom mikroorganizama isplivava na površinu i prirodnim putem se razgrađuje

2450 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Predstavnik japanske EM tehnologije u Crnoj Gori, u saradnji sa Društvom mladih ekologa Nikšić (DMEN), organizovao je pravljenje EM bio kugli pod nazivom „Za čistiju Zetu i zdrav život njoj“.

Riječ je, kako je kazao Boris Jabučanin, predstavnik EM tehnologije, o kuglama izgrađenim od korisnih, efektivnih mikroorganizama.

„Riječ je o probiotskoj vrsti mikroorganizama koji za sobom vuku autohtone mikroorganizme i pročišćavaju vodu, vazduh i zemljište. Kugle sadrže zemlju, najbolje je uzeti glinu, fermetisane pšenične mekinje i koncentrat mikrootganizama koji sve to povezuje i pravi priču tako uspješnom“, kazao je Jabučanin.

Potrebno je da prođe dvije do tri nedjelje od bacanja kugli u vodu da bi počelo njihovo djelovanje, a najbolji efekat se postiže nakon mjesec i po jer mulj oslobođen radom mikroorganizama isplivava na površinu i prirodnim putem se razgrađuje.

„Jedan tretman voda ovim kuglama bi bio dovoljan ukoliko nova količina otpada ne bi prešla nivo koji oni mogu da prerade. Iskustva govore da je u slučaju dugoročnog tretmana sve manja potreba za novom količinom jer se stvara zdrava sredina kakva je bila nekad“, objasnio je Jabučanin.

Jedna bio kugla je, prema njegovim riječima, dovoljna da pročisti prostor od dva metra kvadratna, a mikroorganizmi djeluju i nakon tretmana. Mikroorganizmi nijesu opasni čak ni u slučaju da se previše namnože, jer prirodnim procesom autolize oni sebe dovode na nivo koji je dovoljan.

Jabučanin ističe da je probni tretman bio kuglama bio prije nekoliko godina u Port Mileni, a nakon pozitivnog djelovanja ponovljen je prošle godine.

„Prošlogodišnji tretman su pratili Institut za biologiju mora i Zavod za hidrometeorologiju. Pokazalo se itekako dobro djelovanje jer su parametri koji su bili po nekoliko stotina puta iznad normale svedeni na normalu i to dva mjeseca nakon tretmana“, kazao je Jabučanin i dodao da ne treba zaboraviti činjenicu da su mikroorganizmi svuda oko nas, a da je u ovom slučaju riječ o „nevidljivim“ prijateljima.

bio kugle
foto: Svetlana Mandić

U dvije-tri kugle nalazi se više mikroorganizama nego što ima ljudi na svijetu.

Prema riječima Miodraga Karadžića, direktora DMEN-a, priključili su se organizovanju pomenutog događaja jer su željeli da i na ovaj način skrenu pažnju na zagađenost nikšićkih vodotoka.

„Nikšićki vodotoci ne samo što su opterećeni raznim vrstama čvrstog otpada i onog otpada koji je vidljiv, već i raznim drugim vrstama otpada, a ove kugle mogu pomoći da se ti vodotoci očiste“, kazao je Karadžić i pozvao građane da obrate pažnju na održavanje dobrog stanja nikšićkih vodotoka.

bio kugle
foto: Svetlana Mandić

Nakon što su prisutni napravili bio kugle, iste su bacili u rijeku Zetu i na taj način dali doprinos u pročišćavanju njenog vodotoka.

U Maleziji su 2013. godine napravili napravili milion bio kugli i događaj simbolično nazvali „Milion izvinjenja planeti Zemlji“. Od tada akcija je poprimila međunarodni karakter, a 8. avgust je označen kao „EM mudball day“.

Bonus video: