Borci i antifašisti obilježili 146 godina od bitke na Vučjem dolu

"Upravo bitka na Vučjem dolu je izuzetan primjer ne samo hrabrosti, nego i čojstva cmogorskih boraca, kojima se sve generacije mogu ponositi"

2918 pregleda 3 komentar(a)
Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića
Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

Članovi Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i i antifašisti Nikšića obilježili su 146. godišnjicu bitke na Vučjem dolu polaganjem cvijeće i evociranjem uspomene.

"Ovo je jedna od najznačajnijih pobjeda u istoriji crnogorskog naroda nad osmanlijskim osvajačima. Zato je ovakve godišnjice neophodno obilježavati, ne samo da bismo odali poštu poginulim junacima, nego da bi pokazali koliko smo ponosni na našu prošlost, koliko smo ponosni na to ko smo i od koga smo. Jer, poštujući ljude negdašnje i njihova djela, poštujemo sebe sadašnje. Upravo bitka na Vučjem dolu je izuzetan primjer ne samo hrabrosti, nego i čojstva cmogorskih boraca, kojima se sve generacije mogu ponositi. To je slavna bitka predaka za potomke, bitka za budućnost Cre Gore", kazala je Branka Tanasijević.

Podsjetila je da je vojsku predvodio i njome komandovao knjaz Nikola, sa 16 cmogorskih i 14 hercegovačkih bataljona, kao da je poslije poraza turske vojske, gdje je poginulo i zarobljeno preko 4.500 Turaka, ponudio primirje Muhtar - paši da bi mu omogućio da pokopa mrtve.

obilježavanje Vučji do
foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

"Cma Gora se zbog ovakvog čina humanosti s pravom pominje kao izuzetan primjer u istoriji ratovanja...Ovakva žestoka bitka nije mogla proći i bez naših žrtava. Poginulo je 75 boraca, 118 je ranjeno, a njih dvadesetak su kasnije umrli od posljedica ranjavanja. Sva evropska štampa i progresivni svijet objavili su vijest o dostojanstvenoj i blistavoj pobjedi Crnogoraca i Hercegovaca. O velikoj pobjedi pisali su i konzuli evropskih dvorova koji su 'skrenuli pažnju evropskoj diplomatiji na malu, ali nepokomu Cmu Goru'. Cmogorski i hercegovački junaci, njihova požrtvovanost, postojanost, odlučnost i spremnost na stradanje u borbi za slobodu, bili su inspiracija velikom broju svjetskih i domaćih slikara, pjesnika i pisaca“, istakla je Tanasijević.

Kako je kazala bitka na Vučjem dolu utrla je put odluci velikih sila da na Berlinskom kongresu 1878. godine ozvaniče nezavisnost Crne Gore.

obilježavanje Vučji do
foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

"Za to dugujemo veliku zahvalnost crnogorskim i hercegovačkim borcima na njihovoj neviđenoj hrabrosti i junaštvu“, poručila je Tanasijević.

Nakon njenog govora, Lucija Perović je recitovala stihove pjesme “Priča o Crnoj Gori” Komnena Bulatovića, a narodni guslar Milan Vujović je uz strune gusala otpjevao epsku pjesmu “Tragom crnogorske istorije”.

Bonus video: