"stavovi premijera nerijetko direktno doprinose radikalizaciji javnog diskursa"

Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba: Abazović nastavlja da negira koncept građanskog društva

"Podrškom Markoviću, Abazović ohrabruje govor mržnje u javnom prostoru i sugeriše da se za to može biti i nagrađen članstvom u timu istaknutih pravnika koji mogu da doprinesu interesu građanske države"

9905 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba
Foto: Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba

Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba – RAVNOPRAVNO izrazila je razočarenje i protest zbog podrške koju je premijer Dritan Abazović, danas objavljenim stavom, iskazao advokatu Veliboru Markoviću, a time i diskriminaciji žena i LGBTIQ populacije koju Marković podržava govorom mržnje.

"Abazović je principijelno protivljenje Markovićevim stavovima, koje su iskazale direktorica Akcije za ljudska prava, Tea Gorjanc Prelević, i dekanica Pravnog fakulteta, Aneta Spaić, a koje su podržale naše organizacije, sveo na nivo “ličnog animoziteta” i time potpuno negirao koncept građanskog društva i kulture ljudskih prava", navodi se u saopštenju Organizacije članice Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba.

Oni su podsjetili da je Markovićeve stavove, za koje je on odbio da se izvini, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore okarakterisao kao grubi oblik diskriminacije i govora mržnje.

"Podrškom Markoviću, Abazović ohrabruje govor mržnje u javnom prostoru i sugeriše da se za to može biti i nagrađen članstvom u timu istaknutih pravnika koji mogu da doprinesu interesu građanske države. Dodatno, izjavom da je jednako odbiti biti u radnoj grupi sa onima koji krše zakon, te promovišu mržnju prema određenoj grupi, sa onima koji se neumorno bore za ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju, relativizuje u potpunosti koncept građanskog društva i sve vrijednosti na kojima isto počiva".

U saopštenju se ističe da posebno zabrinjava činjenica da premijer "dolazi iz Građanskog pokreta URA, političke partije koja u svom Statutu navodi da je “građanska i demokratska”, a čiji programski ciljevi obuhvataju “stalno afirmisanje univerzalnih ljudskih prava i zaštitu individualnih sloboda”".

"Na žalost, stavovi predsjednika te partije ozbiljno odudaraju od takvih programskih ciljeva GP URA, a nerijetko direktno doprinose radikalizaciji javnog diskursa. Pozivamo premijera Abazovića i predsjednika Građanskog pokreta URA da ozbiljno preispita svoje stavove još jednom prije nego ukazivanje na kršenje ljudskih prava i govor mržnje okarakteriše kao “lični animozitet“", navodi se u saopštenju.

Apeluju i na ostale funkcionere i funkcionerke GP URA, kao partije koja je sada u vlasti i ima naglašenu odgovornost, "da se drže programskih ciljeva svoje partije koji propisuju to da će se zalagati za stalno afirmisanje univerzalnih ljudskih i građanskih prava".

"Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba – RAVNOPRAVNO poziva premijera i da se pridržava koncepta odbacivanja politika i socijalnih ponašanja koja bi bilo koga nasilnim ili formalno-pravnim putem dovela u podređeni i ponižavajući položaj, a shodno i proklamovanim programskim ciljevima njegove partije. Svaki drugi pristup ograničava razvoj građanske Crne Gore, ali i naš put ka EU, jer je nedavno i Delegacija EU jasno ukazala da se afirmacijom mizoginih i homofobnih stavova ne može u EU", zaključuje se u saopštenju.

Organizacije članice Koalicija za prava LGBTIQ+ osoba – RAVNOPRAVNO su Kvir Montenegro, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za ženska prava, Akcija za ljudska prava (HRA), Aktivna zona, Crnogorski ženski lobi, Juventas, CEDEM, Spektra, Sigurna ženska kuća, NVO Prima, Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP), FORUM MNE i Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).