U kovid centru u Podgorici dnevno pregledaju i do 300 pacijenata

Terapija usmjerena na simptome podrazumijeva analgetike i antipiretike, vitamine i unošenje tečnosti. S brojem zaraženih raste i broj hospitalizovanih, u bolnici boravi njih 83

12027 pregleda 3 komentar(a)
Tri kovid centra dnevno pregledaju oko 550 odraslih i djece, Foto: BORIS PEJOVIC
Tri kovid centra dnevno pregledaju oko 550 odraslih i djece, Foto: BORIS PEJOVIC

U podgoričkom kovid centru ljekari dnevno pregledaju između 250 i 300 pacijenata, koji uglavnom imaju blažu kliničku sliku kovid infekcije.

Doktor Doma zdravlja Podgorica Željko Kalezić rekao je “Vijestima” da kod pacijenata koji se ambulantno liječe od koronavirusa dominiraju respiratorni simptomi, kao i u prethodnom periodu. Pojasnio je da su to kašalj, curenje nosa, zatim bolovi u mišićima i kostima, kao i povišena tjelesna temperatura.

”Terapija je simptomatska, što podrazumijeva upotrebu analgetika i antipiretika, kao i vitaminske preparate, uz unošenje minimum 1,5 do dva litra tečnosti na dnevnom nivou”, kazao je on.

Kalezić je pacijentima koji su pozitivni na koronavirus, nemaju simptome ili imaju vrlo blage, a oporavljaju se u kućnim uslovima, kazao da prate simptome, redovno mjere tjelesnu temperaturu i da se jave ljekaru u slučaju da se pojave tegobe s disanjem, kao što su gušenje i kratak dah...

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Danilo Jokić juče je za televiziju Vijesti rekao da se u dvije kovid ambulante za odrasle pregleda dnevno oko 420 pacijenata ukupno, dok ih je u dječjoj ambulanti u Tološima između 120 i 140.

”Testira se veliki broj ljudi, a nedjeljno je 39-40 odsto pozitivnih kod odraslih, kod djece je oko 20 odsto. U cijeloj priči je dobro da je zauzeto manje bolničkih kreveta i manje je pacijenata s teškom kliničkom slikom. Zadnjih dana imamo preminulih, ali to su uglavnom lica s komorbiditetom i uglavnom nevakcinisana lica”, rekao je Jokić.

Koronavirus je danas registrovan kod 944 osobe, a nijesu prijavljeni novi smrtni slučajevi povezani s kovid infekcijom. Aktivno je 6.398 slučajeva kovida-19.

Iz IJZ su apelovali na poštovanje važećih protivepidemijskih mjera i preporuke nošenja zaštitne maske u zatvorenim prostorima na svim mjestima gdje nije moguće održavati fizičku distancu, kao i na vakcinaciju protiv kovid-19, posebno osoba u povećanom riziku od razvoja teških kliničkih formi bolesti, uzrasta od 12 godina i starijih.

Aktuelne mjere protiv koronavirusa na snazi su još sjutra, kada se očekuje zasijedanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv kovida.

Prema trenutnim mjerama nošenje zaštitnih maski obavezno je u zdravstvenim i ustanovama kolektivnog smještaja i javnom prevozu, a preporučeno je na aerodromima, željezničkim stanicama i autobuskim stajalištima, kao i na mjestima gdje se primijeti veće grupisanje ljudi, kao i među osobljem predškolskih ustanova.

Ta preporuka posebno se odnosi na hronične bolesnike i starija lica.

S obzirom na to da je turistička sezona u punom jeku i veliki broj turista ljetuje u Crnoj Gori, vlasnicima turističkih kompanija (ugostitelji/hotelijeri) preporučeno je nošenje zaštitnih maski od strane svih zaposlenih.

Iz Ministarstva zdravlja ranije su najavili da dalje praćenje i razvoj epidemiološke situacije može da utiče na eventualnu izmjenu postojećih mjera.

Prema podacima evropskih statističkih centara, Crna Gora se prošle sedmice našla na osmom mjestu među 53 evropske zemlje po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Bonus video: