Ima li povlašćenih brodara i ko je uništio plutajuću branu?

Dio prevoznika tvrdi da je Luka Kotor dvojici njihovih, navodno povlašćenih, kolega dozvolila da oni svoje glisere vezuju na mnogo atraktivnijoj lokaciji

8538 pregleda 3 komentar(a)
Reklame ostalih prevoznika na ulazu u park ispod kog su vezana plovila, Foto: Čitalac
Reklame ostalih prevoznika na ulazu u park ispod kog su vezana plovila, Foto: Čitalac

Preduzeće Luka Kotor AD koje je koncesionar istroimene luke podnijela je više tužbi i krivičnih prijava protiv pravnih lica i preduzetnika koji se u akvatorijumu kotorske luke, bave pružanjem usluga taksi-glisera. Istovremeno dio tih ljudi tvrdi da menadžment tog preduzeća, koje je u većinskom vlasništvu Opštine Kotor, navodno nejednako postupa prema njima tako što jednom broju privilegovanih brodara omogućava bolju tržišnu poziciju.

”Vijestima” se proteklih dana obratilo nekoliko pružalaca usluga taksi-glisera koji posluju na koncesionom području Luke Kotor, tvrdeći da menadžment te fime na čelu s izvršnim direktorom Milkom Krvavcem (SNP), navodno dvojici od nekoliko desetina tih malih brodara omogućava da, mimo pravila koje je odredila sama Luka Kotor, svoje usluge turistima nude na lokaciji u marinskom dijelu Luke, na rivi ispod gradskog pozorišta. Ostali vlasnici taksi-glisera premješteni su na privezni ponton koji je Luka Kotor nedavno postavila u akvatorijumu ispod Parka slobode, a što oni smatraju lošijom lokacijom koja je udaljena od mjesta kuda cirkuliše najveći broj putnika što se iskrcavaju s kruzera, odnosno dugih turista koji dolaze na kotorsku gradsku rivu. Dio prevoznika čija su plovila izmještena na privezni ponton ispod parka, gdje na ulazu u park oni samo mogu postaviti reklamne panoe kojima promovišu svoje usluge, tvrdi da je Luka Kotor istovremeno dvojici njihovih navodno povlašćenih kolega dozvolila da oni svoje glisere i dalje vezuju na mnogo atraktivnijoj lokaciji u marinskom dijelu luke, kao i da oni i dalje tu, na operativnoj obali luke, drže svoje reklamne panoe.

”Svi naši apeli i zvanične inicijative menadžmentu Luke i nadležnim inspekcijskim organima da se ovakvo, za nas neprihvatljivo, stanje riješi, te svi dovedu u ravnopravan položaj, do sada nisu imali nikakvog efekta”, rekla su “Vijestima” dva vlasnika taksi-glisera koji već duže vrijeme posluju s polazne stanice u akvatorijumu Luke Kotor, a koji su se, poštujući zahtjev menadžmenta Luke, premjestili s rive kod pozorišta na privezni ponton ispod parka. Oni su tražili da im se ne objavljuju imena. O ovim problemima nedavno je na sjednici SO Kotor odbornik Demokrata Špiro Vulović, koji se i sam bavi pružanjem usluga taksi-glisera, postavio odborničko pitanje tražeći da Opština kao većinski vlasnik preduzeća Luka Kotor i Turistička inspekcija “mnogo striktnije i ažurnije povedu računa o stanju u ovoj oblasti i spriječe kabadahijsko ponašanje jednog manjeg broja prevoznika”.

Da se nešto zaista čudno dešava s načinom na koji dio pružalaca usluga taksi-glisera radi u akvatorijumu Luke Kotor, pokazalo se i prethodnih mjeseci kada je na društvenim mrežama osvanulo nekoliko video-snimaka u kojima se direktor Luke Milko Krvavac direktno svađa s njima i sam skida privezne konope glisera s bitvi na gradskoj rivi, na prostoru inače predviđenom za pristajanje i privez kruzera. Krvavac je, nastojeći da spriječi neke od nesavjesnih vlasnika glisera za komercijalni prevoz putnika, čak naložio da se u akvatorijumu ispred dijela gradske rive gdje su se oni vezivali, rastegne plutajuća brana koju Luka Kotor po propisima mora imati za hitne intervencije u slučaju isticanja u more nafte i ulja iz brodova u njenom akvatorijumju. Međutim, gliseraši su tom prilikom namjerno svojim plovilima prelazili preko te skupe brane koju su tako pokidali i oštetili na više mjesta.

Ni izvršni direktor Krvavac, ni predsjednica Odbora direktora Luke Kotor AD Ljiljana Popović-Moškov (URA) nisu odgovorili na set pitanja koja su im “Vijesti” o problemima s taksi-gliserima uputile prošle sedmice. Umjesto toga menadžment Luke je dan kasnije svim medijima poslao saopštenje tvrdeći da su se, kada su počeli rješavati “višegodišnji problem nelegalnog vezivanje glisera u dijelu koncesionog područja predviđenog za vez jahti i brodova, uvjerili da za pojedince ne važe uobičajene norme ponašanja i poštovanje propisa”.

“Odlukom menadžmenta i korišćenjem člana iz Ugovora koje je Luka Kotor imala sa zakupcima veza, svi vlasnici glisera su krajem prošle godine uredno obaviješteni da će shodno poslovnoj politici, novi vezovi za glisere biti u akvatorijumu Gradskog parka, te da su shodno isteku postojećih Ugovora dužni da uklone plovila s postojeće lokacije (preko puta gradskog pozorišta). Jedan broj vlasnika je odmah reagovao i premjestio plovila na novu lokaciju uz uredno potpisivanje novih ugovora. Međutim, krajnju neodgovornost je pokazao jedan broj vlasnika plovila koji su i dalje ostali na starom vezu, a da za tako nešto nisu imali nikakvog pravnog osnova”, saopštili su iz Luke Kotor.

Naglašavaju da je ta firma Inspekciji sigurnosti plovidbe “prijavila (i još uvijek svakodnevno prijavljuje) sva nelegalno vezana plovila koja su blokirala plovidbeni put i onemogućila vezivanje drugih plovila shodno planu i raspoređivanju plovila koji je u nadležnosti “marinske službe” u Luci Kotor.”

”Međutim, asistencija, odnosno reagovanje inspektora sigurnosti plovidbe, je izostalo. Ne samo da nisu reagovali niti izašli na teren, već su Luku Kotor uputili na asistenciju komunalne policije, iako dobro znaju da ovakav vid problema nije u nadležnosti komunalne policije i inspekcije. Kako bi zaštitili sve one vlasnike plovila koji su premjestili svoja plovila i koji plaćaju naknade za vez, Luka Kotor je preduzela niz dodatnih radnji kako bi onemogućila ovakvo nelegalno i protupravno upadanje na svoj posjed. Između ostalog, postavili smo plutajuću branu kako bismo ovim drskim i neodgovornim vlasnicima plovila onemogućili korišćenje plovila. Međutim, branu su pokidali. Kada je nakon ovakvog vandalskog čina Luka Kotor ponovo pozvala inspektore sigurnosti plovidbe da sačine zapisnik i kazne počinioce, ponovo se nisu pojavili, ali su zato napisali Luci Kotor prekršajni nalog zbog postavljanja brane”, saopštili su iz menadžmenta, izražavajući veliko nezadovoljstvo radom Inspekcije sigurnosti plovidbe.

”Kada se radi o nelegalno vezanom plovilu, onda ono ne remeti plovidbeni put, a kada Luka Kotor na istom tom mjestu postavi plutajuću branu u namjeri da spriječi nelegalno korišćenje državne imovine, onda ona remeti plovidbeni put. O čemu se ovdje radi svakom je jasno i ovo je samo još jedna stvar u nizu koja pokazuje čiji se interesi ovdje štite. Za razliku od njihovih kolega iz susjedne Hrvatske, koji reaguju na svaki poziv narušavanja sigurnosti, reda i nelegalnih vezivanja plovila i zajedno s “pomorskom policijom” štite prava vlasnika, naši inspektori se ponašaju ovako kako je opisano. S ovakvim postupanjem Luka Kotor je upoznala nadležno Ministarstvo”, poručili su iz menadžmenta, tvrdeći da je ta kompanija “ostala bez pomoći onih koji su ovaj problem veoma lako i brzo mogli riješiti”, pa je bila prinuđena da “iskoristi sporiju mogućnost i do sada je podnijela šest tužbi za ometanje državne imovine (upadom na posjed)” protiv četiri pravna lica iz Tivta i Kotora, odnosno dva preduzetnika iz Kotora za nepropisan privez ukupno devet njihovih plovila registrovanih za komercijalnu djelatnost prevoza putnika.

Podnijete su i dvije krivične prijave i to “protiv NN lica zbog protivpravnog zauzimanja koncesionog područja i oštećenja tuđe stvari koje se odvija s umišljajem u produženom trajanju zbog postojanja krivičnog djela iz člana 254, 255 u vezi sa članom 15 i 49 Krivičnog zakonika, odnosno protiv Nemanje Borozana i NN lica zbog krivičnog djela protivpravno zauzimanje koncesionog područja i oštećenja tuđe stvari koje se odvija s umišljajem u produženom trajanju zbog postojanja krivičnog djela iz člana 254, 255 u vezi sa članom 15 i 49 KZ”.

Iz Luke Kotor naglašavaju da su ovako “pokazali spremnost da spriječimo neodgovorne i bahate vlasnike glisera i one koji su povezani s njima, koji misle da im niko ništa ne može i da su iznad Zakona, te da zaštitimo sve odgovorne koji poštuju zakonske norme, pravila i procedure i kojih u ovom trenutku ima 20. S njima smo potpisali Ugovore o vezu na za to predviđenoj lokaciji (za razliku od 2019. godine kada ih je bilo šest). U tom pravcu ćemo nastaviti i u periodu koji je pred nama”, poručili su iz menadžmenta AD “Luka Kotor”.

Bonus video: