Odbor odlučuje o kandidatima za Savjet AZLP

CGO izrazio nadu da se poslanici pri odlučivanju neće voditi partijskim apetitima, nego biografijama prijavljenih

2129 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica Administrativnog  odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Sa jedne od prethodnih sjednica Administrativnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore

Skupštinski Administrativni odbor trebalo bi na današnjoj sjednici da predloži kandidate za predsjednika i člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP). O predlozima bi potom glasala Skupština Crne Gore.

Skupština je krajem decembra smijenila predsjednika i člana Savjeta AZLP Sretena Radonjića i Bojana Obrenovića, ali do sada nije imenovala njihove nasljednike, zbog čega ne postoje zakonski osnovi da to tijelo odlučuje o hiljadama pristiglih žalbi.

”Vijesti” su u nedjelju objavile da bi Savjet AZLP mogao ostati upražnjen do jeseni ukoliko se ne sastane Administrativni odbor prije kraja ovonedjeljne sjednice Skupštine.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je juče odbor na čijem je čelu Suzana Pribilović (DPS) da danas predloži, a Skupština okonča imenovanja u Savjetu AZLP.

”Zbog necjelovitog Savjeta, AZLP nije u mogućnosti da postupa po žalbama, odlučuje, niti vrši svoje redovne nadležnosti u kontroli prvostepenih organa. Time su oštećeni brojni građani i NVO, po čijim žalbama u ovom periodu nije imao ko odlučivati”, saopštili su iz CGO-a.

CGO je, takođe, izrazio nadu da će se poslanici, radi osiguranja nezavisnosti tog tijela, pri odlučivanju voditi stručnim kvalifikacijama i biografijom kandidata, a ne partijskim apetitima, “koji su i do sada išli na uštrb kvaliteta rada AZLP”.

”Izostanak političke odgovornosti i novo odlaganje okončanja ove procedure mogu rezultirati materijalnom štetom po državu, jer određeni subjekti koriste ovu blokadu kako bi prihodovali. Na to je CGO i ranije ukazivao, ali i inicirao postupke pred Advokatskom komorom”, saopšteno je iz ove NVO.

Nakon što su krajem decembra smijenjeni predsjednik i član Savjeta, Administrativni odbor raspisao je sredinom februara prvi poziv, na koji se prijavilo osam kandidata. Kako nijedan od kandidata nije dobio podršku na sjednici odbora koja je održana tek u junu, raspisan je novi poziv.

Na drugi konkurs prijavilo se osam kandidata.

Savjet, između ostalog, imenuje direktora AZLP, donosi odluke po prihgovorima, ali i utvrđuje godišnji izvještaj o radu.

Među tačkama dnevnog reda na današnjoj sjednici je i nastavak postupka za imenovanje jednog člana Državne izborne komisije iz reda predstavnika nevladinog sektora i univerziteta, ali i izbora članova Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Bonus video: