Maja Jovanović još šest mjeseci v.d. VDT-a

Tužilački savjet je na elektronskoj sjednici sa 9 glasova produžio za još šest mjeseci v.d. mandat tužiteljki Jovanović, koji će početi da teče od 5. avgusta 2022. godine kada se i završava prvih pola godine njenog rukovođenja Državnim tužilaštvom

45270 pregleda 26 komentar(a)
Jovanović, Foto: Luka Zeković
Jovanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.07.2022. 16:50h

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke VDT-a Maja Jovanović dobila je novi šestomjesečni v.d. mandat na čelnoj poziciji tužilačke organizacije.

Tužilački savjet je na elektronskoj sjednici sa devet glasova produžio za još šest mjeseci v.d. mandat tužiteljki Jovanović, koji će početi da teče od 5. avgusta 2022. godine kada se i završava prvih pola godine njenog rukovođenja Državnim tužilaštvom.

Jovanović se izuzela tokom glasanja, kao i član TS-a Tatjana Begović, jer je njena kuma pa da ne bi bila pristrasna tokom odlučivanja.

Tužilački savjet je na sjednici 5. februara ove godine odlučio da tužiteljki Višeg državnog tužilaštva povjeri v.d. mandat dok se ne okonča izbor vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu.

VDT je u v.d. statusu od oktobra 2019. godine.

Bivši TS je krajem jula prošle godine dostavio predlog da tužilac Dražen Burić bude biran za vrhovnog državnog tužioca, ali je Skupština tek nakon godinu počela da se bavi procedurom po tom oglasu.

Burić je povukao kandidaturu na dan kada je Odbor za politički sistem, pravosuđe i javnu upravu trebalo da obavi konsultantsko saslušanje sa njim.

U Skupštini još traje vijećanje i pravno tumačenje političkih partija kako će da tretiraju taj oglas, te da li bi trebalo troje kandidata da saslušavaju i da proceduru tretiraju kao "drugi krug". Tek nakon toga će se znati kada će i oće li TS raspisati novi javni oglas za izbor VDT-a.

Nakon dolaska na v.d. funkciju, Jovanović je predložila, a TS prihvatio njen predlog da novi glavni specijalni tužilac bude Vladimir Novović.

Za šest mjeseci - VDT i SDT su pokrenuli nekoliko velikih akcija u predmetima organizovanog kriminala i visoke korupcije.

Jovanović: Istim intenzitetom nastavićemo i u danima pred nama

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) je zvanično saopšteno da će jednoglasnom odlukom članova Tužilačkog savjeta Maja Jovanović obavljati funkciju vršiteljke dužnosti vrhovne državne tužiteljke i nakon 5. avgusta.

"Jovanović je, takođe jednoglasnom odlukom Tužilačkog savjeta, 5.02.2022.godine određena za vršiteljku dužnosti VDT-a na period od šest meseci, uz mogućnost produženja mandata za još šest mjeseci", ističe se u saopštenju.

Iz VDT su dodali da se Jovanović zahvalila članovima Tužilačkog savjeta na ukazanom povjerenju, uvjerena da su današnjoj odluci doprinijeli konkretni rezultati rada u prethodnom periodu.

"Istim intenzitetom nastavićemo i u danima pred nama kako bi rezultati državnotužilačke organizacije, posebno kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, bili još vidljiviji", poručila je Jovanović.

Kovač: Jovanović u potpunosti opravdala očekivanja javnosti, puna podrška

Ministar pravde Marko Kovač saopštio je da je Jovanović svojim dosadašnjim radom u potpunosti opravdala očekivanja stručne i laičke javnosti.

"Ministarstvo pravde, i ja lično, iskazujemo joj punu podršku da istu funkciju obnaša i u narednom periodu. Ministarstvo pravde se i ovom prilikom zahvaljuje novom Tužilačkom savjetu na izuzetnom doprinosu u jačanju vladavine prava i jačanju povjerenja u institucije pravosuđa", napisao je Kovač na Tviteru.

Bonus video: