Juventas edukovao mlade o zdravim stilovima života

Stipendista NVO Juventas, Jovan Dašić, rekao je da je projekat koji sprovodi ta organizacija, nastao jer mladi u Crnoj Gori nisu upoznati sa radom savjetovališta za mlade
108 pregleda 0 komentar(a)
Juventas, Foto: Prcentar.me
Juventas, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 07.10.2017. 17:23h

Na trodnevnom seminaru, koji je na Ivanovim koritima organizovala nevladina organizacija (NVO) Juventas, 18 mladih iz šest crnogorskih opština edukovano je za vršnjačke edukatore na teme zdravih stilova života, seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prevencije HIV-a.

Koordinatorka Omladinskog programa u NVO Juventas, Marija Stajović, kazala je da je seminar dio projekta „Promocija populacionih savjetovališta među mladima u Crnoj Gori“, koji je započet u junu, a koji će trajati šest mjeseci.

„U drugom smo tromjesječju ovog projekta i za zadatak imamo obuku srednjoškolaca iz šest srednjih škola iz Crne Gore iz šest različitih gradova na temu zdravih stilova života i seksualnog i reproduktivnog zdravlja“, navela je Stajović.

Ona je kazala da trodnevnom seminaru na Ivanovim koritima prisustvuju po tri srednjoškolca, iz tri gimnazije i tri stručne škole iz Bara, Tivta, Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja i Berana, koji će da budu vršnjački edukatori.

„Tokom ovog seminara, srednjoškolci će proći kroz različite obuke zdravih stilova života, seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Kao predavači tu su stručni radnici Juventasa, vršnjački edukatori, psiholozi i doktori. Mimo toga, ovaj seminar ima i segment promocije populacionih savjetovališta za mlade“, pojasnila je Stajović.

U Crnoj Gori, kako je istakla, postoji 18 savjetovališta za mlade u sklopu domova zdravlja, u kojima, kako je navela, svaka mlada osoba može doći bez uputa i razgovarati o temama koja ih interesuje sa stručnjacima.

„Tokom ovog projekta radićemo i na uvezivanju mladih sa savjetovalištima, kako bi mladi dolazili češće u savjetovališta. Takođe, pošto će ovi srednjoškolci da rade vršnjačke edukacije u svojim školama u svim razredima, radićemo to uz goste iz savjetovališta za mlade“, kazala je Stajović.

Stipendista NVO Juventas, Jovan Dašić, rekao je da je projekat koji sprovodi ta organizacija, nastao jer mladi u Crnoj Gori nisu upoznati sa radom savjetovališta za mlade.

„Na seminaru smo govorili o primjerima dobre prakse savjetovališta za mlade u svim domovima zdravlja. Konkretno, primjere dobre prakse savjetovališta našli smo u domovima zdravlja Kotor, Tivat, Podgorica, Bijelo Polje, Berane i Andrijevica“, naveo je Dašić.

Prema njegovim riječima, u gotovo svim savjetovalištima za mlade se sprovodi program petodnevnog odvikavanja od pušenja.

„Međutim, u domovima zdravlja koji pripadaju onima koji imaju dobru praksu, zaposleni su proširili svoje programe i oni tamo govore o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, prevenciji narkomanije, rizičnim oblicima ponašanja, prevenciji pušenja“, istakao je Dašić.

Mladi se, kako je naveo, najčešće interesuju za teme seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

„Ta tematika je jako slabo zastupljena u većini savjetovališta za mlade, zbog čega oni koriste alternativne metode da saznaju nešto više o tome kao što je intenet. Obrazovni sistem je predvidio predmet Zdravi stilovi života, koji se u većini osnovnih i srednjih škola izučava kao izborni. “, kazao je Dašić.

Učenik drugog razreda Ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara, Faruk Husović, rekao je da do sada u školi nije imao priliku da uči o temi seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

„Naučio sam dosta stvari na ovom seminaru i nadam se da ću još više naučiti. Mladi bi o ovim temama više trebalo da budu upoznati kroz obrazovni sistem. Mi smo u jednom dijelu seminara imali da zamislimo svoj idealni čas seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Jedna grupa je zamislila da taj čas postoji u školi i da bude dva puta sedmično“, naveo je Husović.

On smatra da se mladi najviše edukuju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju putem interneta, ocijenjujući da to nije dovoljno.

Projekat „Promocija populacionih savjetovališta među mladima u Crnoj Gori“ podržao je Direktorat za mlade Ministarstva sporta.

Bonus video: