Građani tvrde da na registarske tablice čekaju duže od mjesec, MUP: Nema kašnjenja

Kompanija “Gajić - GBB O.D” se žalila uz navode da se propusti u nabavkama događaju godinama i dovode do prekida u snabdijevanju registarskim tablicama

39684 pregleda 24 komentar(a)
Ulaz u zgradu MUP-a u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ulaz u zgradu MUP-a u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) već najmanje mjesec ne izdaje registarske tablice, a vlasnici motornih vozila i motocikala, kako su ispričali čitaoci “Vijesti”, čekaće još najmanje toliko.

“Prije mjesec i po sam registrovao skuter i još nema tablica. Zvao sam kuću za registraciju, kažu mi da MUP nema tablica”, rekao je jedan od čitalaca redakciji.

Drugi, koji je ove sedmice bio u MUP-u, kazao je da mu je rečeno da će registarske tablice čekati još mjesec.

Iz resora na čijem je čelu Filip Adžić “Vijestima” su kazali da su, prema Zakonu o upravnom postupku, dužni da po zahtjevu stranke odluče u roku od 30 dana, od dana pokretanja postupka, te da kašnjenja, u tom smislu – nema.

“Prema raspoloživim evidencijama, u odnosu na ove zahtjeve nema kašnjenja, već se predati zahtjevi rješavaju u zakonom propisanom roku. Zastoj koji je nastao u pogledu isporuke tablica ovo Ministarstvo je prevazišlo. Sklopljen je ugovor o nabavci svih vrsta registarskih tablica i isporuku očekujemo narednih dana”, naveli su iz tog resora.

Prema podacima iz elektonskog sistema javnih nabavki (CEJN), 12. jula objavljen je poziv za nabavku tablica, a juče je objavljen i ishod javne nabavke.

Kako se navodi, izabrana je zajednička ponuda crnogorske kompanije “S&T” sa poljskim “Utalom”.

Prema pozivu, vrijednost javne nabavke je nepunih 20.000 eura, a “S&T” i “Utal” ponudili su cijenu od malo više od 14.800 eura.

Rok važenja ponude je 60 dana od dana otvaranja, a ugovor o javnoj nabavci zaključuje se na period od 90 dana i isporuka robe vrši se sukcesivno.

“Razmak između dvije porudžbine mora biti najmanje deset dana. Naručilac može tražiti, u hitnim slučajevima, isporuku i u kraćem roku od navedenog s tim da količina i rok budu usaglašeni sa tehničkim mogućnostima ponuđača”, navodi se, između ostalog, uslovima koje je postavio resor unutrašnjih poslova.

Predviđena je nabavka tablica za motorna vozila, motocikle, kao i nabavka tablica za priključna vozila.

Od toga, najveći broj planiran je za Podgoricu - 1.662 komada za motorna vozila, dok se za ostale opštine nabavlja 290 komada. Za Nikšić i Podgoricu u planu je kupovina deset, odnosno 21 tablice za priključna vozila. Za motocikle, MUP će u ovoj nabavci kupiti deset komada tablica za Podgoricu, isto toliko za moped.

U planu je kupovina i više komada registarskih tablica za diplomatska vozila, za Sjedinjene Američke Države tri para, po dva za Italiju i Mađarsku, te četiri para tablica za Delegaciju Evropske komsije u Crnoj Gori.

Istog dana kada je objavljen poziv za nabavku od nepunih 20.000 eura, ministar je potpisao odluku odluku o poništenju postupka javne nabavk registarskih tablica vrijednu oko 450.000 eura jer nije podnijeta nijedna ispravna odluka.

Osim crnogorsko-poljskog konzorcijuma “S&T” i “Utal”, na taj tender prijavile su se još dvije podgoričke kompanije - “Gajić - GBB O.D” i “Znak”.

Žalbu je tada uložila kompanija “Gajić - GBB O.D” navodeći da “od 2014. godine u kontinuitetu ukazujemo na propuste koji se prave u postupcima javnih nabavki MUP, zbog čega dolazi do prekida u snabdijevanju registarskim tablicama, a državi i građanima se nanosi nemjerljiva šteta.”

U dokumentu koji je dostupan na portalu CEJN navodi se i da je u julu i avgustu prošle godine došlo do višemjesečnog prekida u snabdijevanju MUP-a registarskim tablicama.

”Tada je Ministarstvo suprotno važećem okvirnom sporazumu raspisalo novi tender koji je zatim proglašen neuspješnim jer nije bilo zainteresovanih, da bi se nabavka registarskih tablica kasnije nastavila prema ranije potpisanom okvirnom sporazumu. Taj i svi prethodni ‘propusti’ kada je u pitanju nabavka registarskih tablica daju nam za pravo da sumnjamo u postupke ovog državnog organa, bez namjere da se bavimo vinovnicima ovih ‘propusta’, vjerujući u institucije sistema, uključujući Specijalno državno tužilaštvo”, piše u žalbi kompanije Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Bonus video: