Budvi prijeti stotinu miliona odštete, tražiće od SDT-a da pocesuira aferu

Pred Arbitražnim sudom u Parizu, odjeljenja u Frankfurtu, WTE Wassertechnik GmbH iz Esena, čija je ćerka firma “WTE otpadne vode”, pokrenula je tužbu za naplatu 64.592738 eura po ugovoru o jemstvu/garancija koji je zaključen između te njemačka kompanije i tadašnjeg gradonačelnika, pokojnog Rajka Kuljače

11658 pregleda 6 komentar(a)
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović

Arbitražni postupci koje je pokrenuo njemačko-austrijski koncern "WTE/EVN" po svojoj prilici biće nastavljeni pred tribunalima u Frankfurtu i Ženevi, nakon što je odbijen zahtjev pravnog tima Opštine Budva da se izuzme sudija koji je angažovan u oba postupka.

To je “Vijestima” potvrđeno u Opštini Budva.

Cijeli arbitražni proces je obilježen tajnim, pa ni zvaničnih izjava iz Opštine Budva nema.

Projekat izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice prijeti da Budvi nanese štetu od stotinu miliona eura, koliko inostrana kompanija u dva odvojena procesa traži.

Pred Arbitražnim sudom u Parizu, odjeljenja u Frankfurtu, WTE Wassertechnik GmbH iz Esena, čija je ćerka firma “WTE otpadne vode”, pokrenula je tužbu za naplatu 64.592738 eura po ugovoru o jemstvu/garancija koji je zaključen između te njemačka kompanije i tadašnjeg gradonačelnika, pokojnog Rajka Kuljače.

Riječ je o “spornoj” garanciji iz 2010. koja nema saglasnost Skupštine opštine Budva, a zbog koje je aktuelni gradonačelnik Marko Carević podnio krivičnu prijavu protiv sada pokojnog Kuljače i više NN osoba koje su učestvovale u ovom slučaju.

Kuljača je odmah nakon optužbi demantovao da je potpisao spornu garanciju, te saopštio da ni na koji način nije učestvovao u njenom donošenju.

Specijalno tužilaštvo na čijem je čelu tada bio Milivoje Katnić odbacilo je prijavu zbog smrti prijavljenog, kao i protiv NN lica, jer kako je navedeno ne postoji osnovana sumnja da su od strane bilo kog lica izvršena krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Inostrana kompanija koja je krajem 2019. naplatila državnu garanciju od 29,3 miliona eura od Vlade Duška Markovića već u januru 2020. spakovala je kofere i ostavila postrojenje za tretman otpadnih voda Opštini Budva u katastrofalnom tehničkom stanju.

Naknadno je podnijela još jednu tužbu i to međunarodnom sudu u Ženevi, gdje traži naplatu još 31,9 miliona eura.

Postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, koga je svečano prije sedam i po godina otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, a kome je prisustvovao i šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata Opštine Budva, ali i najveća, još neistražena, potencijalna korupcionaška afera budvanske kriminalne grupe.

Carević je crnogorskoj javnosti krajem avgusta predočio da je garancija od 24. aprila 2010. na kojoj je potpis Rajka Kuljače na iznos od 66 miliona eura, pravno ništavna, jer je u pitanju falsifikat, zbog čega je VDT-u podnijeta krivična prijava protiv ovlašćenih osoba u WTE iz Esena, kao i zasada nepoznatih funkcionera u Opštini Budva u periodu od 2009. do 2015, i nepozntih funkcionera u Vladi Crne Gore i Ministarstvu finansija u periodu od 2009. do 2020.

Od tadašnjeg v.d. Vrhovnog državnog tuzioca Dražena Burića zatraženo je podizanje optužnice, kako bi se spriječila međunarodna arbitraža, što do danas nije učinjeno.

Opština Budva svoju odbranu pred međunarodnim tribunalom zasniva na tvrdnji da je riječ o korupcionaškom poslu, u kome je učestvovao i sam izvršni direktor “WTE otpadne vode” Ginter Faust, koji je pred Specijalnim tužilaštvom priznao, te potpisao sporazum o priznanju krivice da je napumpavao fakture prilikom gradnje postrojenja, kako bi se vratilo tri miliona eura ličnog duga Marovića.

Iz Opštine Budva su u više navrata isticali da međunarodne arbitraže ne bi bilo da je tužilaštvo kada je na njegovom čelu bio Milivoje Katnić podiglo optužnicu.

“Vijestima” je rečeno u Opštini Budva da planiraju da novom SDT-u Vladimiru Novoviću upute dopis kako bi ga upoznali sa cijelom aferom i zatražili da tužilaštvo reaguje.

Bonus video: