Radio-difuzni centar pomagao zaposlene mimo kolektivnog ugovora

Radio-difuzni centar u obavezi da DRI u roku od 30 dana dostavi Plan aktivnosti za realizaciju preporuka, a u roku od šest mjeseci i Izvještaj o sprovedenim radnjama

9177 pregleda 5 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Finansijski izvještaji Radio-difuznog centra za 2021. godinu dobili su pozitivnu ocjenu Državne revizorske institucije (DRI), ali je vrhovna revizija dala uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti, navodeći da to Društvo nije u potpunosti uskladilo poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima.

To se, pored ostalog, navodi u Izvještaju o reviziji Godišnjih finansijskih izvještaja DOO Radio - difuzni centar za prošlu godinu, koji je DRI objavila juče.

”Finansijskom revizijom utvrđeno je da su finansijski izvještaji za 2021. godinu sastavljeni u svim materijalnim aspektima, u skladu s važećim okvirom finansijskog izvještavanja i da su prezentovani na fer i objektivan način. Revizijom pravilnosti su utvrđena odstupanja i neusklađenosti poslovanja Društva”, piše u dokumentu.

Radio-difuznom centru, pored ostalog, preporučeno je da uspostavi unutrašnju reviziju, da reguliše pitanje pečata, jer sada, kako je navedeno, broj pečata nije određen, kao ni lice koje je odgovorno za njihovu upotrebu i čuvanje.

Utvrđeno je da Društvo nije Zavodu za zapošljavanje i organu uprave nadležnom za upravljanje kadrovima dostavilo podatke o zaposlenima kojima je isplaćena otpremnina.

”Društvo je isplaćivalo pomoć zaposlenima bez pravnog utemeljenja u Kolektivnom ugovoru kod poslodavca”, piše u izvještaju DRI.

Piše i da je Radio-difuzni centar, prilikom popunjavanja upražnjenih radnih mjesta, pretežno pribjegavao sporazumnom preuzimanju zaposlenih od drugog poslodavca.

DRI je dala 19 preporuka, a Radio-difuzni centar je u obavezi da DRI u roku od 30 dana dostavi Plan aktivnosti za realizaciju tih preporuka, a u roku od šest mjeseci i Izvještaj o sprovedenim radnjama.

Bonus video: