VIDEO Blokada magistrale od Podgorice ka Petrovcu završena, saobraćaj pušten

Blokada je napravljena u znak protesta zbog najave da će se na dnevnom redu zasijedanja Skupštine Crne Gore naći i zakonske izmjene teritorijalne organizacije Glavnog grada kako građani Zete ne bi glasali na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici

64203 pregleda 180 komentar(a)
Detalj sa blokade puta, Foto: Printscreen
Detalj sa blokade puta, Foto: Printscreen
Ažurirano: 30.07.2022. 21:11h

Nakon tri sata, blokada magistrale od Podgorice ka Petrovcu u selu Bistrica u Zeti je završena, pa je saobraćaj pušten.

Ranije danas je grupa građana Zete blokirala magistralu.

Blokada je napravljena u znak protesta zbog najave da će se na dnevnom redu zasijedanja Skupštine Crne Gore naći i zakonske izmjene teritorijalne organizacije Glavnog grada kako građani Zete ne bi glasali na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici.

Na magistrali su se stvorile kolone, a policijske patrole presmjeravale su saobraćaj da se ide preko Cetinja.

Zbog blokade u Zeti ali i velikog broja turista, nastao je kolaps u saobraćaju duž cijelog Crnogorskog primorja ali i na magistralama ka moru.

Patrole su bile kod Sozine i kod fabrike Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP).

Iz odbora "Za spas Zete" je ranije danas saopšteno, uz izvinjenje učesnicima u saobraćaju, da će "blokada saobraćaja trajati sve dok se ne odustane od ovakvog predloga Zakona o teritorijalnoj organizaciji, ili dok se isti ne izmijeni kroz adekvatno amandmansko djelovanje".

"S druge strane, pozivamo premijera Abazovića da primi naše predstavnike, kako bi urgentno razgovarali na ovu temu, i kako bi bio upoznat sa našim zahtjevima, zasnovanim na realnim i istorijskim činjenicama. Smatramo da bi na ovaj način Zeta još jednom bila predmet političkih igara, rezultat kojih bi bilo dodatno smanjivanje njene teritorije u budućnosti", ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Oni su dodali da smatraju i da "o sudbini Zete ne treba da odlučuju političke partije koje predstavljaju manjinu naroda Zete, ili čak uopšte ne predstavljaju narod Zete, bez prethodne konsultacije sa većinom naroda Zete, koji je izrazio želju da ukaže na nedostatke ovakvog predloga zakona".

"Na ostale predstavnike političkih partija, koji vide kakva je prevara na pomolu, apelujemo da pokušaju da zaštite naše interese svojim djelovanjem u Skupštini", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: