Izbor uglednih pravnika u Sudski savjet: Potraga za magičnim brojem 49

Odbor za pravosuđe, politički sistem i javnu upravu izabrao četiri kandidata iz reda uglednih pravnika za Sudski savjet - profesore Pravnog fakulteta Radoja Koraća i Nebojišu Vučinića i advokate Dragana Šoća i Fikreta Kurgaša

19491 pregleda 15 komentar(a)
Sa sinoćnje sjednice, Foto: Skupština/printscreen
Sa sinoćnje sjednice, Foto: Skupština/printscreen

Imaju li predstavnici parlamentarne većine dogovor da već danas na skupštinskom plenumu dođu do magične brojke od 54 odnosno 49 glasova koliko je potrebno kandidatima za izbor uglednih pravnika u Sudski savjet znaće se tokom dana kada bi trebalo da se nastavi jučerašnje 8. redovno zasijedanje.

Postoji mogućnost da neki od kandidata već danas imaju 2/3 glasova, ali je izvjesnije da se proces izbora završi tek za 30 dana kada bi zakonski najprije mogao da se zakaže drugi krug glasanja, kada će za imenovanje u Sudski savjet biti potrebno 3/5 odnosno 49 glasova poslanika.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu sinoć, sat prije ponoći, utvrdio je listu kandidata s kvote uglednih pravnika u Sudskom savjetu jer su većinom glasova već u prvom krugu izabrani - profesori Pravnog fakulteta Radoje Korać i Nebojša Vučinić, kao i advokati Dragan Šoć i Fikret Kurgaš.

Komisija je utvrdila da Korać ima osam, Kurgaš - sedam, Šoć - osam, a Vučinić devet glasova.

Četiri kandidata su dobila usaglašenu podršku od poslanika Danijela Živkovića, Miloša Nikolića, Andrije Nikolića, Draginje Vuksanović-Stanković, Dragutina Papovića, Miloša Konatara i Milosave Paunović.

Predstavnici DF-a Slaven Radunović, Predrag Bulatović i Jovan Vučurović su bili uzdržani tokom glasanja.

”Prema tome, četiri kandidata koja su dobila najviše glasova su Vučinić, Šoć, Kurgaš i Korać. Nakon prvog kruga, Odbor je opredijelio kandidate i njihova imena će se dostaviti Skupštini na dalji postupak”, rekao je predsjednik Odbora Momo Koprivica.

Poslanica Branka Bošnjak, koja je uz Koprivicu, ali i članove Odbora iz klupa DF-a, imala predlog da se sjednica odloži za sjutra ili za nekoliko dana, dodala je:

”Nevjerovatno da mediji bolje znaju ko će biti kandidati za Sudski savjet nego članovi Odbora”, aludirajući na informacije "Vijesti" da su imena četiri kandidata dogovorena unutar parlamentarne većine.

Abazović pozdravio izbor

Premijer Dritan Abazović napisao je sinoć na Tviteru da pozdravlja odluku Odbora i pozvao poslanike Skupštine da već danas izglasaju utvrđenu listu novih članova Sudskog savjeta.

”Pravi je momenat za veliku pobjedu na evropskom putu. Ovo je šansa koju ne smijemo propustiti”, napisao je Abazović.

URA je poručila da - “ko je za evropski put Crne Gore, glasaće za članove Sudskog savjeta”.

”Načelni dogovor oko kandidata za Sudski savjet je postignut, a sada su na testu svi politički subjekti koji tvrde da njeguju evropske vrijednosti i da se zalažu za Crnu Goru u Evropskoj uniji. Očekujemo od njih da podrže predložene kandidate”, saopštili su.

Plan parlamentarne većine je da se već danas lista kandidata nađe na plenumu kako bi se posljednjeg dana redovnog, proljećnjeg skupštinskog zasijedanja, završio izbor uglednih pravnika za SS ili makar prepoznao broj poslanika koji bi za mjesec kroz deblokirajući mehanizam glasali za četiri kandidata.

”Želimo da vjerujemo da će evropski orijentisane političke partije prepoznati važnost ovog momenta i da će podržati kandidate. Sada je prava prilika da se utvrdi ko je istinski za deblokadu evropskog puta Crne Gore. Ovo je test za sve u Skupštini Crne Gore koji će svojim glasanjem jasno pokazati kome je evropski put Crne Gore na prvom mjestu”, zaključuju iz URE.

DF "osjetio prevaru"

Načelni dogovor parlamentarne većine oko imena u SS, kako su “Vijesti” objavile, utvrđen je ranije, a nakon jučerašnjeg kolegijuma kod predsjednice Skupštine Danijele Đurović znalo se da će Odbor tokom dana završiti postupak glasanja kandidata sa liste od 34 prijavljena ugledna pravnika.

Protiv održavanja sjednice bili su predsjednik Odbora, predstavnici DF-a, ali je ona ipak zakazana za 21 čas.

Radunović je rekao da je DF kao iskusni politički klub osjetio da može doći do prevare u odnosu na ono što im je “obećano prilikom dogovaranja”.

”Maloprije, dok je Bulatović govorio, gospodin Živković (Danijel) je rekao - temeljni ugovor neće biti potpisan, neće biti potpisan. Dovode u sumnju, to je razlog što smo mi povukli ručnu - jer je DF-u dosta da izigrava poštenog partnera, a drugi gledaju kako će da prevare. Još smo uvjereniji da smo povukli dobar potez, jer ukoliko je tačno da će DPS da uskrati podršku Vladi, ako se potpiše temeljni ugovor, onda je svejedno, jer nakon potpisivanja Vlada će izgubiti podršku DPS-a. Logike nema sem da neko želi da prevari DF, da večeras učestvuje u izboru Sudskog savjeta, a da se za tri dana ne potpiše temeljni ugovor”, kazao je Radunović.

I potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak, koja se uključila putem video-linka, smatrala je da je pametnije da se posao glasanja ostavi za danas ili neki drugi dan.

Koprivica je smatrao da je trebalo sačekati da se postigne dogovor kroz jedan neformalni, legitimni i međupartijski dogovor koji bi garantovao usjeh na plenumu.

”Ovako, uspjeh na plenumu je upitan, ma kako glasali na Odboru, zbog načina glasanja na plenumu i to ne mora da garantuje nikakav uspjeh ovog procesa. Toga nema i zato je ovaj proces upitan. Da bi javnost znala, predstavnik partije premijera, insistirao je na kolegijumu da se zakaže sjednica. Takođe i predstavnik potpredsjednika Vlade je tražio isto. Predsjednica Skupštine isto je bila za to da treba sazvati sjednicu Odbora. I predsjednica Skupštine ima pravo da zakaže sjednicu Odbora i da ja nisam htio, ona je mogla. Ne želim da budem barijera na tom putu. Jasni su bili stavovi i oni koji su imali te stavove snose i političku odgovornost za ishod”, kazao je Koprivica.

Za četiri mjesta za ugledne pravnike prijavila su se čak 34 kandidata, a sa njima je Odbor tokom šest dana višesatnog rada obavio konsultantska saslušanja.

Sudski savjet je od jula 2018. u neustavnom mandatu, ali kako Skupština u nekoliko navrata nije mogla da okonča izbore na plenumu sa 2/3 odnosno 3/5 nije došlo do izbora ugledniih pravnika u to tijelo, koje je dužno da osigura nezavisnost, integritet ali i izbore i napredovanja u sudskom sistemu.

Novi konkurs bio bi tek za dva mjeseca

Ukoliko Skupština ne izabere četiri ugledna pravnika, što je teško vjerovatno sudeći prema trenutnom dogovoru parlamentarne većine, prema članu 16a Zakona o Sudskom savjetu i sudijama - nadležno radno tijelo raspisuje javni poziv tek nakon dva mjeseca.

Član 16b predviđa da, ako Skupština izabere manje od četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, koji će biti zamijenjeni novim članovima SS određuju se žrijebom.

U Sudskom savjetu, ukazom predsjednika države Mila Đukanovića - 11. jula ove godine počeo je 3. mandat uglednim pravnicima Vesni Simović - Zvicer, Loru Markiću i Dobrici Šljivančaninu, koji su na te funkcije izabrani još u julu 2014. godine.

Bonus video: