"Osamdeset odsto gradskog područja u Pljevljima biće pokriveno podzemnim kontejnerima"

"Ovaj sistem je napredniji sa više aspekata: značajno smanjuje i troškove komunalnog preduzeća na ovim poslovima, posuda zauzima znatno manje prostora od klasičnih kontejnera, a kapacitet joj je petostruko veći, nema širenja neprijatnih mirisa, niti rasipanja komunalnog otpada usljed vjetra i drugih uticaja"

6147 pregleda 1 komentar(a)
Kovačević i Ječmenica sa predstavnicima finske firme, Foto: Goran Malidžan
Kovačević i Ječmenica sa predstavnicima finske firme, Foto: Goran Malidžan

U naredne tri godine osamdeset odsto gradskog područja u Pljevljima biće pokriveno podzemnim kontejnerima za odlaganje komunalnog otpada.

To je saopšteno nakon sastanka predsjednika Opštine Pljevlja Rajka Kovačevića i direktora komunalnog preduzeća „Čistoća“ Saše Ječmenice sa predstavnicima finske kompanije „Molok“.

„Napravili smo planove, donijeli odgovarajuće odluke i izdvojili sredstva. Cilj nam je da dalje unapređujemo ekologiju u skladu sa našim motom 'Čista Pljevlja'“, kazao je Kovačević prilikom obilaska lokacija na kojima su postavljeni podzemni kontejneri.

Direktor „Čistoće“ je kazao da su Pljevlja prepoznata kao grad visokog nivoa održavanja čistoće i da je opštinsko komunalno preduzeće tokom ove godine postavilo podzemne kontejnere na 12 gusto naseljenih lokacija, pokrivši ovim načinom prikupljanja komunalnog otpada 17 odsto svojih korisnika.

„Ovaj sistem je napredniji sa više aspekata: značajno smanjuje i troškove komunalnog preduzeća na ovim poslovima, posuda zauzima znatno manje prostora od klasičnih kontejnera, a kapacitet joj je petostruko veći, nema širenja neprijatnih mirisa, niti rasipanja komunalnog otpada usljed vjetra i drugih uticaja“, kazao je Ječmenica.

Predstavnicima finske kompanije je predočeno da će u skladu sa zakonom za nabavu novih modernih podzemnih kontejnera biti raspisan javni tender.

Predstavnik „Moloka“ Damir Budanec je iskazao zainteresovanost za opremanje Pljevalja novim podzemnim kontejnerima za otpad rekavši da je Crna Gora jedna od 40 država u kojima se koriste njihovi sistemi, te su da u našoj zemlji osim Pljevalja opremili podzemnim kontejnerima za otpad još Podgoricu, Herceg Novi, Budvu, Bijelo Polje,Ulcinj Bar i Kotor.

Iz lokalnog komunalnog preduzeća su istakli da su obavili poslove informisanja građana o načinu odlaganja otpada u naseljima gdje su postavljeni, obaveznom odlaganju žara i pepela u posebne posude koje će biti prateće uz postavljene kontejnere. Takođe, upoznali su goste i predsjednika opštine da će nakon građana naselja „Iza pošte“, Varoši, Centra i Kupusišta, novi sistem odlaganja komunalnog otpada biti uspostavljen u Gagovića Imanju, Jaliji, Moćevcu i ulicama Omladinskoj i Voja Đenisijevića iZlodolu.

Pljevaljska „Čistoća“ je u 2021. godini i nabavila specijalizovana vozila za pražnjenje polupodzemnih kontejnera, a koje je već nekoliko mjeseci operativno na ovim poslovima.

Bonus video: