Kap po kap dok gosti odlaze

U Opštini kažu da nije riječ o kvaru, već da voda, zbog velike potrošnje, jednostavno ne stiže do cijevi drevne tvrđave...

47729 pregleda 21 komentar(a)
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ulcinj (Ilustracija), Foto: Shutterstock

U špicu ljetnje turističke sezone, praćenom visokim dnevnim temperaturama, mještani Starog grada u Ulcinju posljednjih dana muku muče s nestankom vode.

Primorani su da vodu kupuju i da je od pravoslavnog groblja, budući da cistijerna može samo dotle da priđe, vatrogasnim crijevima sprovode do kuća i restorana.

Starograđanin Ismet Karamanaga kaže da razumije da su se nagomilali mnogi problemi i da je turistička sezona u toku, ali da vlast ne smije da zaboravi da se gro gostiju vrti oko i u Starom gradu.

”Nedopustivo je da je već nekoliko dana neregularno snabdijevanje vodom u Starom gradu. Zar je moguće da se u 21. vijeku, u vrijeme kada je dobro krenula turistička sezona, građani snabdijevaju vodom iz cistijerni koje mogu doći samo do pravoslavnog groblja, odakle se onda ona vatrogasnim crijevima dovodi do kuća, restorana, gostiju... Zbog toga mnogi gosti i turisti negoduju i žele ili već napuštaju naše kuće i apartmane”, kazao je “Vijestima” Karamanaga.

Zar je moguće...: Ismet Karamanaga
Zar je moguće...: Ismet Karamanagafoto: Privatna arhiva

I vlasnik restorana “Teuta” Šazi Nimanbegu ogorčen je što u Starom gradu u sred špica sezone nema vode.

”Ovo je strašno... Kako da objasnim gostu što nema pritiska i što voda iz česmi ide skoro na kap. Čude se i odlaze”, kaže Nimanbegu.

”Vijestima” je u Opštini rečeno da nije riječ ni o kakvom kvaru, već da voda jednostavno ne stiže do cijevi drevne tvrđave.

”Imamo veliki problem jer je potrošnja tolika da voda ne stiže do Starog grada. Počeli smo da uzimamo više vode iz Regionalnog vodovoda kako bismo mogli da balansiramo, ali će to teško ići, posebno za jedan dio Starog grada”, kazao je naš sagovornik.

cistijerne ulcinj
foto: Privatna arhiva

Karamanaga ističe da nije dovoljno “da se ponosimo da imamo Stari grad, star više od dvije i po hiljade godina i da njegove fotografije uglavnom vise po kancelarijama”.

”U Stari grad se mora ulagati, ali i o njemu se moramo svi zajedno brinuti, a najviše oni kojima mi plaćamo poreze, komunalije, kazne...”, priča on.

No, kako kaže, voda nije jedini problem koji muči mještane Starog grada.

”Prevelike nade smo imali u novu vlast da će se angažovati i početi na sanaciji urušenih bedema, koji su već dvije godine na čekanju. Postoji opasnost da se taj dio kompletno sruši u more. Naravno, uzrok je zemljište koje je naneseno iskopavanjem i izgradnjom objekta o čijoj se sudbini još ništa ne zna”, navodi Karamanaga.

Stari grad bez vode
Stari grad bez vodefoto: Shutterstock

On je apelovao na nadležne strukture da stupe u kontakt sa vlasnicima i odluče o sudbini zidina.

Insistira da Komunalno preduzeće nabavi novo električno vozilo za iznošenje smeća iz Starog grada.

”Onako kao što se to radi u Kotoru, jer postojeći traktor je zastario i nepodesan je imajući u vidu da svakodnevno dolazi do rasipanja i izlivanja na prelijepu kaldrmu, tako da se posebno na ulazu šire neprijatni mirisi”, tvrdi Karamanaga.

Mještani, kako kaže, zahtijevaju da Komunalno preduzeće ulice u Starom gradu tretira kao i ostale u gradu.

”Neophodno je da se njihove ekipe angažuju za čišćenje i održavanje starogradskih ulica. Nije dovoljno da to rade samo građani Starog grada, jer tokom sezone je velika frekvencija gostiju danonoćno i zbog toga je neophodno njihovo angažovanje”, rekao je Karamanaga.

Kaže i da mnogi građani Starog grada imaju problema s parkingom, uprkos brojnim molbama i zahtjevima da se jedan dio parkirališta osigura za njih, pored i ispred ulaza u Stari grad.

”Stari grad sa svojim položajem, vrhunskim apartmanima i sjajnim restoranima, mora biti ogledalo našeg grada i naše turističke ponude. Mislim da s ovakvim problemima i ovakvim angažovanjem nadležnih, to nijesmo”, ocijenio je Karamanaga.

Muzej renoviraju usred ljeta

Karamanaga je naveo i problem s Muzejom, koji je samo djelimično u funkciji. Kaže da je nedopustivo da se tri glavne zgrade Muzeja renoviraju tokom turističke sezone.

”Podsjećamo gospodu da današnji turisti ne dolaze samo zbog plaža i kupanja, već da im se mora nuditi mnogo više. U ovom slučaju im je uskraćena posjeta najvećem dijelu naše impozantne kulturne baštine. Doduše, personal Muzeja je tu, dolazi svakodnevno na posao i otvara kapije, ali su gosti uskraćeni da vide i upoznaju krucijalne djelove Muzeja”, kazao je Karamanaga.

Bonus video: