I troje djece na „krovu Turske”

Dvanaestočlana crnogorska ekspedicija uspjela da se popne na Ararat, završni uspon trajao oko šest sati

23717 pregleda 16 komentar(a)
Na vrhu, Foto: Privatna arhiva
Na vrhu, Foto: Privatna arhiva

Dvanaestočlana crnogorska ekspedicija “Ararat 2022”, među kojima je i troje djece, uspjela je da se popne najviši vrh Turske - Ararat, koji se uzdiže 5.165 metara iznad nivoa mora.

Ekspedicija je na vrhu bila juče ujutro oko šest časova nakon što je u ponoć krenula ka “krovu Turske”, kazala je juče članica ekspedicije, novinarka “Vijesti” Jelena Jovanović.

Pojasnila je da su u ekspedicji bili četrnaestogodišnja Milica Tadić, petnaestogodišnji Danilo Radulović i godinu stariji Luka Tadić, te Dragutin Vujović, Iva Verigo, Nada Tadić, Slavko Lukovac, Dobrislav Bajović, Adnan Mušović, Darko Žižić i Ivan Kilibarda.

Uspon ka vrhu
Uspon ka vrhufoto: Privatna arhiva

Vujović je kazao da je ekspediciju organizovalo Planinarsko-smučarsko društvo “Javorak” iz Nikšića, a da su učestvovali članovi iz klubova “Subra” iz Herceg Novog, “Visokogoraca” iz Podgorice, “Pive” iz Plužina i “Cmiljače” iz Bijelog Polja.

Istakao je da je uspjeh još veći jer se troje djece popelo na najviši vrh Turske.

”Dobro se osjećamo, spustili smo se u kamp”, kazao je Vujović juče za “Vijesti”.

Jelena Jovanović je pojasnila da su se prvog dana popeli sa 2.200 do 3.200 metara nadmorske visine, kako bi odradili aklimatizaciju.

”Sljedećeg dana smo se popeli na 4.200 mnm, pa se opet vratili na 3.200. Treći dan pošli smo na oko 4.000 mnm, gdje smo spavali. Oko ponoći krenuli smo na vrh visok 5.165 metara. Trenutno se vraćamo na 2.200 mnm, gdje će nas čekati kombi”, kazala je ona.

Bonus video: