EFSA: U Crnoj Gori i dalje nema afričke kuge svinja, ali budite na oprezu

"Afrička kuga svinja je zarazna bolest koja se širi regionima širom Evrope koji ranije nisu bili pogođeni. Širenje bolesti je globalna prijetnja i rezultiralo je razornim gubicima za uzgajivače svinja u Evropi i šire", rekao je Bernhard Url, izvršni direktor EFSA

5591 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) saopštila je danas da u Crnoj Gori i dalje nema afričke kuge svinja, ali su pozvali da se bude na oprezu.

"EFSA nastavlja napore da zaustavi širenje afričke kuge svinja u Evropi produžujući kampanju na treću godinu i pokreće nove pilot aktivnosti u četiri zemlje. Usmjerena na region Jugoistočne Evrope, kampanja se sprovodi u partnerstvu sa lokalnim vlastima i u toku je u u osamnaest zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Grčka, Mađarska, Kosovo*, Letonija, Litvanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija", ističe se u saopštenju EFSA.

Oni su dodali da će poljoprivrednici, veterinari i lovci biti ciljna grupa kampanje, jer imaju važnu ulogu u savjetovanju farmera o biološkoj bezbjednosti na farmi.

"Afrička kuga svinja je zarazna bolest koja se širi regionima širom Evrope koji ranije nisu bili pogođeni. Širenje bolesti je globalna prijetnja i rezultiralo je razornim gubicima za uzgajivače svinja u Evropi i šire. Zajedno sa našim partnerima u lokalnim vlastima radimo na tome da dođemo do farmera čija su stoka i sredstva za život pogođeni ovom smrtonosnom bolešću. Kampanja #stopASF ima za cilj da informiše farmere, kao i veterinare i lovce, o tome na šta treba obratiti pažnju uz našu poruku o otkrivanju, spriječavanju i prijavi", kaže Bernhard Url, izvršni direktor EFSA.

U saopštenju se dodaje da je kampanja #StopASF dio tekućih napora Evropske komisije i drugih međunarodnih tijela da zaustave širenje afričke kuge svinja u Evropskoj uniji (EU) i susjednim zemljama.

Šta je afrička kuga svinja?

Afrička kuga svinja (AKS) je smrtonosna virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali izaziva značajne društveno-ekonomske poremećaje u mnogim zemljama. U Evropi, efikasna vakcina ne postoji, tako da epidemija može dovesti do ubijanja i neškodljivog uklanjanja velikog broja svinja sa farmi iz zaraženih i ugroženih područja.

Ciljevi kampanje i ciljne grupe

Kampanja je usmjerena na grupe ljudi i pojedinaca koji dolaze u kontakt sa domaćim i divljim svinjama, posebno uzgajivače svinja, lovce i veterinare. Uz pomoć lokalnih udruženja farmera, veterinarskih organizacija, lovačkih udruženja i drugih relevantnih institucija, kampanja ima za cilj podizanje svijesti o tome kako sprečiti širenje AKS.

Bonus video: