Posljednji dan Krivokapićeve Vlade: Amin Crkvi za gradnju u Valdanosu

Izmjene i dopune Programa privremenih objekata donesene iako rješenje o povraćaju imovine još nije pravosnažno SPC dobila zeleno svjetlo za gradnju auto-kampova, parkirališta, ugostiteljskih objekata, dječjeg igrališta...

68286 pregleda 100 komentar(a)
Parcele SPC nalaze se u zaleđu plaže: Valdanos, Foto: Shutterstock
Parcele SPC nalaze se u zaleđu plaže: Valdanos, Foto: Shutterstock

Posljednjeg dana rada Vlade Zdravka Krivokapića, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dalo je zeleno svjetlo Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) da u zaleđu plaže u Valdanosu postavi i izgradi objekte privremenog karaktera iako rješenje o povraćaju imovine toj vjerskoj organizaciji još nije pravosnažno.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Prema saznanjima “Vijesti”, tadašnji resor Ratka Mitrovića aminovao je to da SPC u “uvali maslina” može da gradi auto-kampove, parkiralište, ugostiteljske objekte, dječje igralište...

Uprava za katastar i državnu imovinu, kojom rukovodi v. d. direktora Koča Đurišić, donijela je krajem prošle godine rješenje o povraćaju imovine SPC u uvali Valdanos. Rešenje je donijeto u skladu sa Zakonom o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos...

Budući da je zaštitinik imovinsko-pravnih odnosa Bojana Ćirović podnijela žalbu na rješenje, taj predmet je pred Upravnim sudom, pa se zemljište u Valdanosu koje je vraćeno SPC i dalje vodi na državu Crnu Goru.

Kako piše na sajtu Ministarstva, izmjene i dopune Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023, resor tadašnjeg ministra Mitrovića donio je 27. aprila, samo dan prije izbora manjinske Vlade premijera Dritana Abazovića, odnosno posljednjeg radnog dana bivše Krivokapićeve Vlade, od formiranja bliske sa SPC.

Mitrović
Mitrović foto: Boris Pejović

Izmjenama i dopunama programa, na katastraskim parcelama u Valdanosu iz lista nepokretnosti broj 972, koje su nepravosnažnim rješenjem Ministarstva finansija vraćene SPC, predviđeni su auto-kampovi, privremena parkirališta, ugostiteljski objekti, objekti za trgovinu i usluge, kiosci, dječja igrališta...

Da su te parcele predmet povraćaja SPC, potvrđuje i rješenje Uprave za katastar i državnu imovinu - Područna jedinica Ulcinj, u koji su “Vijesti” imale uvid.

Tako je na katastarskim parcelama od 7661 do 7667, ukupne površine devet hiljada kvadrata, predviđen auto-kamp. U opisu privremenog objekta stoji da je u pitanju postojeća parterno uređena i opremljena podloga, te da je “neophodno pribaviti od Agencije za zaštitu prirode i životne sredine dozvolu za obavljanje radnji, aktivnosti i djelatnosti u zaštićenom području”.

Na parcelama naznačenim od 7656 do 7660, planiran je ugostiteljski objekat površine 90 metara kvadratnih i terasa iste površine.

Na istim parcelama, planirani su i objekat za trgovinu i usluge od 40 kvadrata i kiosk od osam metara kvadratnih.

Na parceli 7655, na površini od 3.200 metara kvadratnih, planirano je privremeno parkiralište. U opisu stoji da je u pitanju parking prostor na postojećoj podlozi, sa mogućnošću postavljanja naplatne kućice sa rampom.

Na parcelama 7651 i 7660, planiran je auto-kamp površine 4.500 metara kvadratnih. Kamp iste površine predviđen je i na parceli 7649.

Ugostiteljski objekti sa terasom, ukupne površine 180 kvadrata, planirani su na parcelama 7651 i 7643. Na lokaciji 7651, planirano je dječje igralište od 250 kvadrata, a na lokaciji 7650 ucrtan objekat za trgovinu i usluge, površine 25 metara kvadratnih.

Iz Ministarstva, koje je u međuvremenu preuzela Ana Novaković Đurović, “Vijestima” je rečeno da ne posjeduju prijavu gradnje MCP u Valdanosu.

”Uvidom u elektronsku arhivu ovog Ministarstva utvrdili smo da ne posjedujemo prijavu građenja MCP, za objekat u mjestu Valdanos, opština Ulcinj, kao ni prateću dokumentacija predviđenu članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”, odgovoreno je na pitanje “Vijesti”.

U Upravi za katastar i državnu imovinu “Vijestima” je saopšteno da je područna jedinica Ulcinj, shodno Zakonu, donijela rješenje broj 919-859/2021 od 12. novembra 2021. godine, kojim je usvojen zahtjev SPC - Crkvene opštine Nikšić, podnesen toj ustanovi radi vraćanja imovine u uvali Valdanos.

Pojasnili su da je imovina oduzeta 17. januara 1978. godine, rješenjem broj 06-2275/2 SO Ulcinj - Odjeljenja za imovinsko-pravne poslove, katastar i geodetske poslove navedene pod rednim brojem 194, a koju imovinu danas čine nepokretnosti upisane u listu nepokretnosti broj 972 KO Ulcinj na ime Crne Gore sa pravom svojine sa 1/1 idealnog dijela.

”Protiv navedenog rješenja prvostepenog organa Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa je izjavio žalbu i ista je odbijena rješenjem Ministarstva finansija i socijalnog staranja broj 07-2-1469/1-2021 od 25.03.2022. godine i time je potvrđeno prvostepeno rješenje. Obavještavamo Vas da je u daljem postupku, Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Upravnom sudu Crne Gore podnio tužbu radi poništaja rješenja Ministarstva finansija i socijalnog staranja, koja je kod istog suda zavedena pod poslovnim brojem U. br. 3377/2022”, piše u odgovoru Uprave.

Dodaju da se, shodno tome, predmetne parcele i dalje vode na ime države Crne Gore, jer rješenje Uprave za katastar i državnu imovinu - Područna jedinica Ulcinj od 12. novembra 2021. godine, na osnovu kog se vrši upis promjene prava u katastru nepokretnosti, nije izvršno.

”Iz svega navedenog obavještavamo Vas da će Uprava za katastar i državnu imovinu Područna jedinica Ucinj u navedenom postupku postupiti u skladu sa presudom Upravnog suda”, stoji u odgovoru.

Bajraktari od ministarke tražio uklanjanje

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari zatražio je od ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović da iz plana ukine privremene objekte u Valdanosu.

Omer Bajraktari
Omer Bajraktarifoto: Opština Ulcinj

To stoji u dopisu Bajraktarija u vezi nacrta izmjena i dopuna Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra, koji je ministarki proslijedio prošlog ponedjeljka.

”Opština Ulcinj planira da uradi studiju zaštite predjela za područje Valdanosa sa ciljem da ona rezultira eventualnom nominacijom naše uvale za Spomenik prirode. Stav Opštine Ulcinj jeste da se Valdanos tretira preko planova višeg reda, a nikako preko Plana privremenih objekata”, navodi Bajraktari u dopisu i ističe da Opština Ulcinj ima negativno mišljenje na nacrt izmjena i dopuna pograma.

Bonus video: