Odbor povjerenika usvojio predlog odluke

Opština Budva preuzela bazen na Pizani i "Mašu"

Za donošenje odluke glasala su četiri povjerenika, dva su bila uzdržana i jedan protiv

32873 pregleda 14 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice, Foto: Vuk Lajović

Odbor povjerenika Opštine Budva usvojio je predlog Odluke o izmjeni i dopune Odluke o osnivanju sportskog kluba Plivački vaterpolo klub "Budva - Budvanska rivijera" , kojim je imovina ugašenog vaterpolo kluba, nakon 14 godina ponovo vraćena Opštini.

Povezani članci

31. Jul 2022.

Bitka za „Mašu” i bazen na Pizani

Za donošenje odluke glasala su četiri povjerenika, dva su bila uzdržana i jedan protiv.

Opština se tako ponovo postala vlasnik otvorenog plivališta na Pizani sa poslovnim postorom, gdje se nekada nalazio restoran Maša, ali i imovine pored zatvorenog bazena na Slovenskoj plaži.

A šef kabineta predsjednika Opštine Budva Marka Carevića, Nikola Jovanović poručio je da ovom odlukom Opština ne otima nikome imovinu, već vraćanjem imovine pokazuje savjestan, zakonit i odgovoran odnos prema imovini.

Jovanović i Carević
Jovanović i Carevićfoto: Vuk Lajović

"Opština Budva kao osnivač Plivačkog vaterpolo kluba preuzima imovinu od prethodnog DOO Vaterpolo kluba "Budvanska rivijera" – Budva. Bez obzira što je odluka donijeta 2018. kada je postojala obaveza sa usklađivanjem sa propisima i danas imamo dva vaterpolo kluba, što na ozbiljan način ugrožava imovinu Opštine Budva. Imamo galimatijas u Centralnom registru privrednih subjekata i dalje egzistira prethodni vaterpolo klub. U suštini Opština Budva ne može da dozvoli da u pravnom prometu egzistiraju dva kluba. Imali smo da je jedan zaposleni DOO Vaterpolo kluba tužio pravnog nasljednika PVK zbog čega je bilo donijeto rješenje o izvršenu i da nijesmo djelovali imovina kluba bila prodata", naglasio je Jovanović.

On je kazao da je donošenje odluke prije potrebno kako bi se zaštitila imovina, jer nije poznat koliki su dugovi DOO Vaterpolo kluba koji u ostali.

"Kao izvršna vlast ne želimo da preuzimamo rizike, da se ne bi dogodilo da se ponovo neko pojavi i zatraži prodaju, kako bi se naplatio i na taj način domogao vrijedne imovine. Da smo imali blagovremeno brisanje Vaterpolo kluba, možda bi predlog odluke bio drugačije“, kazao je Jovanović i optužio Sekretarijat za zaštitu imovine da nije izvršio svoje obaveze.

Vlast DPS – SDP prepisivala parcele, kako bi se moćnici preko klubova domogli zemlje

Jovanović je rekao da je vlast DPS-SDP te 2008. godine po istoj matrici, kako bi se moćnici domogli atraktivnih parcela, prepisivala opštinsku zemlju, pozivajući se na Zakon o sportu na sportske klubove.

"Tako je parcela na Slovenskoj plaži od 1.700 kvadrata upisana na vaterpolo klub i tu je ucrtala devetosprazni hotel od 34 hiljada kvadrata bruto površine. Fudbalskom klubu "Mogren" prepisano je 90 hiljada kvadrata na Lugovima i Dubovici, a odbojkaškom klubu je trebalo da se prepiše 3.000 kvadrata ispred Mediteranskog sportskog centra ali su to osujetili mještani. To je sve bio način da se neko moćan domogne ovih parcela i na njima izgradi stambene objekete. Kao i u slučaju Vaterpolo kluba, Opština će vratiti imovinu koja je upisana i na mjesne zajednice i ostale klubove.Podsjećam, DOO Vaterpolo klub je osnovan 2003. godina, i tada je kao osnivački ulog unio nula kapitala, znači nije imao imovinu. Dakle, 2008. godine vlast DPS-SDP donosi set problematičnih odluka da se imovina Opština ustupi Vaterpolo klubu. Sportski subjekat ne može da se bavi gradnjom, upravljanjem imovinom i izdavanjem. To je bilo samo izgovor da se imovina dodijeli nekom moćniku", kazao je Jovanović.

Franeta: Ovakvom odlukom ostajemo na ulici

Upitavši po kom zakonu oduzimju imovinu direktor PVK Budva Nenad Franeta kazao je da ovakvom odlukom Plivački vaterpolo klub ostaje na ulici.

"Predložena odluka neće zadovoljiti potrebe kluba i potrebe lokalnog stanovništva. Članovi Odbora povjerenika s obzirom da većinom nijesu mještani u dovoljnoj mjeri nijesu upoznati s tim što gradu znači vaterpolo klub i otvoreno gradsko plivalište. Naime, ne radi se samo o tribinama sa poslovnim prostorom, već se radi o domu vaterpolo kluba, hramu sporta na kojem je osvojen jedan od najvećih trofeja sportskih klubova iz Budve. Još malo pa će se obilježiti stotinu godina igranja vaterpola u Budvi, a ovakvom odlukom šalje se loša poruka jer klub ostaje bez svoga doma. Dakle ne kuće, nego "doma" jer budvanska vaterpolo porodica je velika i čine je ljudi različitih uzrasta. Ovakvom odlukom ostajemo na ulici i mislimo da nije domaćinski odnos prema klubu sa ovolikom tradicijom i sa pravom smo zabrinuti za njegovu dalju sudbinu. Ne uzimajte nam dom, ne ostavljate nas na ulici", poručio je Franeta i najavio da će kompletna dokumentacija biti predata tužilaštvu kako bi se utvrdila odgovornost zbog ovakve odluke.

Došljak: Zamijenilo smo teze, niko ne otima bazen djeci i građanima

Sekretarka za društvene djelatnosti Danijela Došljak kazala je da su svi emotivni kada se govori o Pizani i bazenu, gdje su mnogi naučili da plivaju, ali da se u konkretnoj odluci žele promijeniti teze kako neko klubu oduzima imovinu.

"Ne želimo da se dogodi kao sa stadionom Lugovi, gdje sada igrači ugašenog fudbalskog kluba pokušavaju da naplate potraživanja i u bescijenje da se proda atraktiva imovina, koja je bila u vlasništvu Opštine. Opština finansira sportske klubove i to ova vlast čini, o čemu mogu svi posvjedočiti. Izdvaja mnogo više novca nego druge opštine. Tražili smo hronologiju upisa i dokumentaciju kako j izvršen upis vaterpolo kluba. Znate, te 2008. vaterpolo klub se upisuje u katastar, a gle čuda Opština tada, koja je trebala da izjavi žalbu, to nije učinila pravovremeno. Mislite li da je to slučajno urađeno? Sve je to urađeno kako bi se neko domogao tih parcela, kako bi se izvršila privatizacija", naglasila je Došljak.

Prema njenim riječima stalno se u slučaju Vaterpolo klub govori o "Maši".

"Sada imamo situaciju da je "Maša" postala smetlište, da i pored odluke Skupštine opštine da se taj poslovni prostor izdaje, od čega je klub godišnje zarađivao 50 hiljada eura, to već šest godina nije urađeno. Pitamo čija je to odgovornost. I ono što je najbitnije, sva ta imovina koja se ponovo vraća Opštini Budva, koja je i stoodstotni vlasnik PVK, biće istom tom klubu ne samo na upotrebi, već sav novac od izdavanja biće uplaćivan kao dodatni izvor finansiranja kluba", kazala je Došljak.

Predsjednik Odbora povjerenika Nebojša Jušković kazao je da je bio najveći potivnik donošenja Zakona o sportu jer je smatrao da je to bio zaobilazan način da bi se državna imovina privatizovala.

On je kazao da je dozvlio da svi koji su imali šta da kažu vezano za ovu odluku da mogu iznijeti svoj mišljenje, kako ne bi se govorilo ni o kakvim pristcima na Odbor povjerenika.

Carević: Sve se vrti oko "Maše" i ličnih interesa

Gradonačelnik Budve Marko Carević je kazao da je odluka namjerno iz pojedinih krugova ispolitizovana, jer je očigledno nekome cilj da imovina i dalje ostane na DOO Vaterpolo klub, koji ne radi, kako bi se domogao.

"Budva je u ranijem period bila sinonim korupcije. Kao nova vlast smo obećali da ćemo biti dobri domaćini i da ćemo čistiti sve stvari koje su problematične. Jedna od tih stvari je upravo i Vaterpolo klub. Ako je osnivački ulog u DOO Vaterpolo klub bio nula, bilo je jasno zbog čega je trebalo donijeti Zakon o sportu da bi se otela državna i opštinska imovina, Mi smo rekli da ćemo to ispraviti i ne vidm ni jedan razlog da se odluka ne donese, sem ako neko nije imao iste namjere da nastavi kao ona vlast DPS da radi. Sve se vrti oko "Maše" i ličnih interesa. Sada pitam ko je odgovoran što ta "maša" nije izdata punih šest godina i od nje klub godišnje zarađivao 50 hiljada eura", kazao je Carević.