Ministarstvo zdravlja: Vlada utvrdila novu listu, obezbijeđeni ljekovi po znatno nižim cijenama

Iz Ministarstva su rekli da je Vlada prethodno usvojila Uredbu o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova

9203 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada je utvrdila novu listu ljekova čime su, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, obezbijeđeni kvalitetni, bezbjedni i efikasni ljekovi po znatno nižim cijenama.

Iz Ministarstva su kazali da je Vlada na posljednjoj sjednici donijela odluku kojom je utvrdila novu osnovnu listu ljekova, kao i doplatnu listu ljekova koji se obezbjeđuju iz novca obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Kako su naveli, cilj donošenja te odluke je da se stvore uslovi da se zdravstvena zaštita odvija na efikasan i racionalan način, odnosno da se u okviru novca opredijeljenog za ljekove građanima obezbijede kvalitetni, bezbjedni i efikasni ljekovi uz najpovoljniju cijenu.

Iz Ministarstva su rekli da je Vlada prethodno usvojila Uredbu o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova.

"Njom je utvrđeno da su Srbija, Hrvatska i Rumunija referentne zemlje, uzete kao uporedive u pogledu bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika, nivoa cijena ljekova, opšte ekonomske situacije, zdravstvenog sistema, sistema refundiranja ljekova i asortimana ljekova", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, na osnovu propisanih kriterijuma, odnosno odabirom uporedivih zemalja zasnovanih na realnim kriterijumima, crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) utvrdio nove maksimalne cijene ljekova.

Time su, kako su kazali iz Ministarstva, stvoreni uslovi za snižavanje cijena na listi ljekova.

Iz tog Vladinog resora rekli su da su izmjenama na novoj listi obuhvaćena 452 lijeka.

„Procjenjuje se da će se usaglašavanjem cijena ljekova na listi sa novim nižim maksimalnim cijenama, osloboditi značajan dio sredstava u odnosu na prethodno važeću listu ljekova i na taj način za pola godine u budžetu sačuvati oko 300 hiljada eura“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su, preduzimanjem tih mjera obezbijedili ne samo niže cijene ljekova na listi, već i omogućilo da se stvori prostor za dalje proširivanje terapijskih opcija, koji će biti dostupni građanima.

"U saradnji sa CInMED-om, kroz blagovremene i efikasne postupke registracije novih ljekova za naše tržište, očekujemo da će se već sa narednom listom, čija se revizija očekuje do kraja ove godine, pored nižih cijena ljekova, obezbijediti uvođenje novih terapijskih opcija", kaže se u saopštenju.

Nove terapijske opcije će, kako se navodi, omogućiti pružanje odgovarajuće i adekvatne zdravstvene zaštite u skladu sa evropskim standardima.

Bonus video: