MERT: Ne može se vršiti pritisak da uradimo nešto mimo zakona

Iz MERT su kazali da je na više sastanaka pokušan da se nađe alternativni zakoniti model finansiranja

6087 pregleda 7 komentar(a)
Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) saopštilo je danas da se na njih ne može vršiti pritisak da urade nešto mimo zakona.

Oni su reagovali na saopštenje organizatora festivala Sea Dance u kome se između ostalog navodi da je "obavještenje MERT o nemogućnosti finansiranja festivala stiglo 20. jula, a ne u maju".

"U odnosu na tvrdnje organizatora Sea Dance-a da su tek 20. jula obaviješteni o zakonskim ograničenjima države da finansira taj festival, MERT saopštava da je u posjedu dokumentovanih dokaza iz maja mjeseca da to nije tačno. Iako je MERT iskazao želju da i ove godine podrži Sea Dance za koji je, podsjećamo, od 2014. Vlada Crne Gore izdvojila 4,3 miliona eura, čim je ustanovljeno da model državne pomoći nije moguć zbog upozorenja nadležne Agencije za zaštitu konkurencije, predstavnici EXIT festivala u Crnoj Gori obaviješteni su o tome i usmeno i pismeno", ističe se u saopštenju MERT na čijem je čelu Goran Đurović.

Iz MERT su kazali da je na više sastanaka pokušan da se nađe alternativni zakoniti model finansiranja.

"Međutim organizator Sea Dance-a insistirao je na pregovaračkom postupku bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje. Vjerujemo da je dosadašnja podrška festivalu jasan pokazatelj da je on dobrodošao u Crnu Goru, ipak, poručujemo da se na MERT ne može vršiti pritisak da uradi nešto mimo zakona", piše u saopštenju.

Iz MERT su naveli da su u okviru programa podsticajnih mjera ove godine podržali brojne manifestacije širom Crne Gore u iznosu od 468 hiljada eura.

"Možda je ovo prilika i da se Vlada većim izdvajanjem sredstava okrene domaćim festivalima koji bi trajali tokom čitavog ljeta i tako dodatno upotpunili kulturnu ponudu države. Na kraju, uz želju da se ovaj slučaj dalje ne politizuje, očekujemo da će organizatori Sea Dance-a kao i mnogo puta do sada pronaći komercijalni interes za održavanje ove manifestacije, kako je i najavljeno", zaključuje se u saopštenju MERT.

Bonus video: