U OB Berane prvi put urađene laparoskopske operacije debelog crijeva

U saopštenju se dodaje da će OB Berane uz pomoć i podršku Ministarstva zdravlja stvoriti i obezbijediti sve uslove potrebne za izvođenje operacija koje se do sada nijesu obavljale u toj ustanovi, a sve u cilju unapređenja zdravstvene zaštite građana

7257 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Opšta bolnica Berane
Foto: Opšta bolnica Berane

U Opštoj bolnici (OB) Berane prvi put su urađene laparoskopske operacije debelog crijeva, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Iz OB Berane kazali su da se laparoskopska hirurgija u toj zdravstvenoj ustanovi radi 20 godina i da te vrste operacija rade svi hirurzi.

Hirurzi, kako su naveli, imaju bogato iskustvo na laparoskopskim operacijama žučne kese.

"Takođe, ginekolozi rade laparoskopske operacije. Urolozi su u fazi edukacije i već je urađeno nekoliko operacija iz oblasti urologije“, kaže se u saopštenju.

Direktor OB Berane Milorad Magdelinić rekao je da se u toj zdravstvenoj ustanovi godišnje uradi 150 do 200 laparoskopskih operacija.

„Do sada su rađene operacije žučne kese, laparoskopske eksploracije, biopsije i operacije slijepog crijeva, suture perforativnog ulkus, ciste jednjaka, ciste bubrega, ekstrauterine, miomektomije“, kazao je Magdelinić.

On je rekao da su nabavkom nove opreme stvoreni uslovi za laparoskopske operacije debelog crijeva.

Iz OB Berane saopšteno je da su u nedjelju urađene dvije operacije tumora debelog crijeva.

Navodi se da su operacije izveli hirurzi OB Berane - Magdelinić, Nikola Vučetić, Borislav Lutovac i Boris Dašić, a uz pomoć Miljana Ćeranića, Beranca koji radi u Kliničkom centru Srbije.

Ćeranić je, kako su kazali iz OB Berane, jedan od vodećih hirurga u Srbiji i regionu za operacije iz oblasti napredne laparoskopske hirurgije beningnih i malignih oboljenja debelog crijeva.

"Jedan je od ljekara koji imaju najveću seriju laparoskopskih operacija na prostoru Srbije, jedan od rijetkih sa sertifikatom instruktora za kolorektalnu hirurgiju“, kaže se u saopštenju.

Iz OB Berane kazali su da su u posljednjih par godina hirurzi iz njihove bolnice završavali specijalizacije u Beogradu pod mentorstvom Ćeranića.

Magdelinić je rekao da je riječ o operacijama koje se do sada nijesu radile u OB Berane.

„Nadamo se da će u narednom periodu Ćeranić biti naš česti gost i raditi operacije ovog tipa, prenositi znanje i vještine našim hirurzima, i na taj način stvoriće se uslovi da se pacijenti sjevera operišu u našoj bolnici“ istakao je Magdelinić.

U saopštenju se dodaje da će OB Berane uz pomoć i podršku Ministarstva zdravlja stvoriti i obezbijediti sve uslove potrebne za izvođenje operacija koje se do sada nijesu obavljale u toj ustanovi, a sve u cilju unapređenja zdravstvene zaštite građana.

Bonus video: