Ko radi za grad, a ko za svoj džep

Opština opet vlasnik otvorenog plivališta na Pizani sa poslovnim prostorom, ali i imovine pored zatvorenog bazena na Slovenskoj plaži

6245 pregleda 4 komentar(a)
Detalj sa jučerašnje, burne sjednice, Foto: Vuk Lajović
Detalj sa jučerašnje, burne sjednice, Foto: Vuk Lajović

Odbor povjerenika usvojio je predlog Odluke o izmjeni i dopune Odluke o osnivanju sportskog kluba Plivački vaterpolo klub “Budva - Budvanska rivijera”, kojim je imovina tog ugašenog kluba nakon 14 godina ponovo vraćena Opštini.

Za donošenje odluke glasala su četiri povjerenika, dva su bila uzdržana i jedan protiv.

Opština je tako ponovo postala vlasnik otvorenog plivališta na Pizani sa poslovnim prostorom, gdje je nakada radio restoran “Maša”, ali i imovine pored zatvorenog bazena na Slovenskoj plaži.

Dvočasovna rasprava na vidjelo je izbacila brojne malverzacije kojima je Demokratska partija socijalista prije 14 godina, dok je upravljala Budvom sa SDP- om, pokušala da otme državnu/opštinsku imovinu, prepisujući parcelu pored zatvorenog gradskog bazena na klub i ucrtavajući na tom mjestu zgradu od devet spratova...

Takođe, na vidjelo je izašlo i to što je nova vlast od 2016. godine, političkim trzavicama i netrpeljivošću koalicionih partnera dovela do toga da punih šest godina restoran na Pizani nije izdat, zbog čega je klub izgubio 300 hiljada eura.

Šef kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović, poručio je da tom odlukom Opština nikome ne otima imovinu, već njenim vraćanjem pokazuju “da savjestan, zakonit i odgovoran odnos prema imovini”.

”Opština Budva kao osnivač Plivačko vaterpolo kluba preuzima imovinu od prethodnog DOO Vaterpolo kluba ‘Budvanska rivijera’ - Budva. Bez obzira što je odluka donijeta 2018. kada je postojala obaveza usklađivanja sa propisima, i danas imamo dva vaterpolo kluba, što na ozbiljan način ugrožava imovinu Opštine Budva. Imamo galimatijas u Centralnom registru privrednih subjekata i dalje egzistira prethodni vaterpolo klub. U suštini, Opština Budva ne može da dozvoli da u pravnom prometu egzistiraju dva kluba. Imali smo da je jedan zaposleni DOO Vaterpolo kluba tužio pravnog nasljednika PVK zbog čega je bilo donijeto rješenje o izvršenju i da nijesmo djelovali imovina kluba bila bi prodata”, naglasio je Jovanović.

Jovanović tvrdi da su osujetili namjere moćnika
Jovanović tvrdi da su osujetili namjere moćnikafoto: Vuk Lajović

On je kazao da je donošenje odluke prijeko potrebno kako bi se zaštitila imovina, jer nijesu poznati koliki su dugovi DOO Vaterpolo kluba koji su ostali.

”Kao izvršna vlast, ne želimo da preuzimamo rizike, da se ne bi dogodilo da se ponovo neko pojavi i zatraži prodaju, kako bi se naplatio i na taj način domogao vrijedne imovine. Da smo imali blagovremeno brisanje Vaterpolo kluba, možda bi predlog odluke bio drugačiji”, kazao je Jovanović.

Moćnici i parcele

Jovanović je rekao da je vlast DPS - SDP te 2008. godine, po istoj matrici, kako bi se moćnici domogli atraktivnih parcela, prepisivala opštinsku zemlju, pozivajući se na Zakon o sportu na sportske klubove.

”Tako je parcela na Slovenskoj plaži od 1.700 kvadrata upisana na vaterpolo klub i tu je ucrtala devetospratni hotel od 34 hiljade kvadrata bruto površine. Fudbalskom klubu ‘Mogren’ prepisano je 90 hiljada kvadrata na Lugovima i Dubovici, a odbojkaškom klubu je trebalo da se prepiše 3.000 kvadrata ispred Mediteranskog sportskog centra, ali su to osujetili mještani. To je sve bio način da se neko moćan domogne ovih parcela i na njima izgradi stambene objekte”, rekao je on.

Naglasio je da će, kao i u slučaju Vaterpolo kluba, Opština vratiti imovinu koja je upisana i na mjesne zajednice, ali i na ostale klubove.

”Podsjećam, DOO Vaterpolo klub je osnovan 2003. godine i tada je kao osnivački ulog unio nula kapitala, znači nije imao imovinu. Dakle, 2008. godine vlast DPS- SDP donosi set problematičnih odluka da se imovina Opštine ustupi Vaterpolo klubu. Sportski subjekat ne može da se bavi gradnjom, upravljanjem imovinom i izdavanjem. To je bilo samo izgovor da se imovina dodijeli nekom moćniku”, kazao je Jovanović.

”Ostajemo na ulici”

Upitavši prema kojem zakonu im oduzimaju imovinu, direktor Plivačkog vaterpolo kluba (PVK) Budva Nenad Franeta kazao je da takvom odlukom ostaju na ulici.

”Predložena odluka neće zadovoljiti potrebe kluba i potrebe lokalnog stanovništva. Članovi Odbora povjerenika, s obzirom da većinom nijesu mještani, u dovoljnoj mjeri nijesu upoznati s tim što gradu znači vaterpolo klub i otvoreno gradsko plivalište. Naime, ne radi se samo o tribinama sa poslovnim prostorom, već se radi o domu vaterpolo kluba, hramu sporta na kojem je osvojen jedna od najvećih trofeja sportskih klubova iz Budve. Još malo pa će se obilježiti stotinu godina igranja vaterpola u Budvi, a ovakvom odlukom šalje se loša poruka jer klub ostaje bez svoga doma. Dakle, ne kuće, nego ‘doma’ jer budvanska vaterpolo porodica je velika i čine je ljudi različitih uzrasta. Ovakvom odlukom ostajemo na ulici i mislimo da nije domaćinski odnos prema klubu sa ovolikom tradicijom i sa pravom smo zabrinuti za njegovu dalju sudbinu. Ne uzimajte nam dom, ne ostavljate nas na ulici”, poručio je Franeta.

On je najavio da će kompletna dokumentacija biti predata tužilaštvu, kako bi se utvrdila odgovornost zbog takve odluke.

”Niko ništa ne otima”

Sekretarka za društvene djelatnosti Danijela Došljak kazala je da su svi emotivni kada se govori o Pizani i bazenu, gdje su mnogi naučili da plivaju, ali da se u konkretnoj odluci žele zamijeniti teze - kako neko klubu oduzima imovinu.

”Ne želimo da se dogodi kao sa stadionom Lugovi, gdje sada igrači ugašenog Fudbalskog kluba pokušavaju da naplate potraživanja i u bescijenje da se proda atraktivna imovina, koja je bila u vlasništvu Opštine. Opština finansira sportske klubove i to ova vlast čini, o čemu mogu svi posvjedočiti. Izdvaja mnogo više novca nego druge opštine. Tražili smo hronologiju upisa i dokumentaciju kako je izvršen upis vaterpolo kluba. Znate, te 2008. vaterpolo klub se upisuje u katastar, a gle čuda, Opština tada, koja je trebalo da izjavi žalbu, to nije učinila pravovremeno. Mislite li da je to slučajno urađeno. Sve je to urađeno kako bi se neko domogao tih parcela, kako bi se izvršila privatizacija”, naglasila je Došljak.

Prema njenim riječima, stalno se u slučaju Vaterpolo kluba govori i o “Maši”.

”Sada imamo situaciju da je ‘Maša’ postala smetlište, da i pored odluke Skupštine opštine da se taj poslovni prostor izdaje, od čega je klub godišnje zarađivao 50 hiljada eura, to već šest godina nije urađeno.

Pitamo, čija je to odgovornost. I ono što je najbitnije, sva ta imovina koja se ponovo vraća Opštini Budva, koja je i stoodstotni vlasnik PVK, biće istom tom klubu ne samo na upotrebi, već sav novac od izdavanja biće uplaćivan kao dodatni izbor finansiranja klubu”, kazala je Došljak.

Predsjednik Odbora povjerenika Nebojša Jušković, kazao je da je bio najveći potivnik donošenja Zakona o sportu jer je smatrao da je to bio zaobilazan način da bi se državna imovina privatizovala.

On je rekao da je dozvolio da se izjasne svi koji su imali šta da kažu vezano za tu odluku, kako ne bi se govorilo ni o kakvim pritiscima na taj odbor.

Carević: Sve se vrti oko “Maše” i ličnih interesa

Gradonačelnik Budve Marko Carević kazao je da je odluka namjerno iz pojedinih krugova ispolitizovana, jer je očigledno nekome cilj da imovina i dalje ostane upisana na DOO Vaterpolo klub - “koji ne radi, a kako bi je se domogao”.

”Budva je u ranijem periodu bila sinonim korupcije. Kao nova vlast smo obećali da ćemo biti dobri domaćini i da ćemo čistiti sve stvari koje su problematične. Jedna od tih stvari je upravo i Vaterpolo klub. Ako je osnivački ulog u DOO Vaterpolo klub bio nula, bilo je jasno zbog čega je trebalo donijeti Zakon o sportu - da bi se otela državna i opštinska imovina. Mi smo rekli da ćemo to ispraviti i ne vidim nijedan razlog da se odluka ne donese, sem ako neko nije imao iste namjere da nastavi kao ona vlast DPS da radi. Sve se vrti oko ‘Maše’ i ličnih interesa. Sada pitam ko je odgovoran što ta ‘Maša’ nije izdata punih šest godina i od nje klub godišnje zarađivao 50 hiljada eura”, kazao je Carević.

Bonus video: