Iskoristiti brojne potencijale za saradnju sa Sjedinjenim Državama

Ministarstvo teži stvaranju boljih uslova za razvoj i podizanje kvaliteta naučnoistraživačke djelatnosti u svim domenima i naučnim oblastima, istakla je Šćepanović

2750 pregleda 2 komentar(a)
Rajzing Rajnke i Šćepanović, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Rajzing Rajnke i Šćepanović, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Sjedinjene Američke Države mogu pomoći ambiciji Crne Gore u stvaranju i jačanju diverzifikovane ekonomije i obezbjeđivanju uslova za zadržavanje mladih talentovanih ljudi u zemlji, ocijenili su ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović i američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

Šćepanović i Rajnke razgovarale su o prioritetima u radu Ministarstva.

“Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja pruža podršku u jačanju naučnoistraživačkih i inovacionih programa i politika, obezbjeđuje povoljno okruženje za razvoj S3 projekata i veća ulaganja u istraživanje i inovacije” saopštila je Šćepanović.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz tog Vladinog resora, bilo riječi o aktivnostima koje su obilježile prvih nekoliko mjeseci rada novoformiranog Ministarstva, postojećim i budućim programima, ali i o budućim ciljevima i izazovima.

“Značajna pažnja posvećena je ulozi Ministarstva u dijelu inovacionih zakona, prvom crnogorskom naučno-tehnološkom parku, Strategiji pametne specijalizacije, ali i o doktorskim studijama u Crnoj Gori i zajedničkim strategijama Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva prosvjete u dijelu oblasti visokog obrazovanja”, dodaje se u saopštenju.

Ističući težnju Ministarstva da stvori bolje uslove za razvoj i podizanje kvaliteta naučnoistraživačke djelatnosti u svim domenima i naučnim oblastima, Šćepanović je kazala da će upravo bolji uslovi za život i rad mladih istraživača voditi zaustavljanju odliva talenata i djelovaće u pravcu priliva istih, takozvanog brain gain-a.

Kao veoma značajan, Šćepanović je navela Program sufinansiranja nacionalnih naučnoistraživačkih projekata i doktorskih studija, te naglasila i važnost sufinansiranja različitih aktivnosti na nacionalnom nivou koje se tiču pridruživanja međunarodnim projektima i programima.

Rajnke je kazala da je Crna Gora prepoznata kao potencijalno vrijedan partner u domenu inovativnih start up-ova u SAD-u, osvrnuvši se na inicijativu crnogorskog start up inkubatora koji povezuje crnogorske start up-ove sa američkim kompanijama i mrežama investitora.

“Takođe je ukazala i na brojne programe saradnje koji pružaju SAD u oblastima nauke i novih tehnologija, kao što su programi podrške mladim ženama u STEM oblastima, zatim izvrsnim pojedincima, te međunarodni NASA naučni i obrazovni program GLOBE, posvećen obezbjeđivanju neophodnih naučnih znanja potrebnim za razumijevanje i rješavanje izazova naše planete”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: