Tivat: Nakon revizije, otklonjene sve DPS nepravilnosti

Pravo na pomoć i njegu u kući preko ovog programa Opštine Tivat, mogu ostvariti lica koja zbog starosti, hronične bolesti ili invaliditeta imaju ograničene fizičke sposobnosti da zadovolje svakodnevne životne potrebe

13199 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Nakon sprovedene reorganizacije i prevazilaženja problema u vezi sa finansiranjem zbog neusvajanja budžeta Opštine za 2022. u zakonskom roku, projekat “Pomoć u kući”, koji Opština Tivat u saradnji sa lokalnim Crvenim krstom realizuje za stare, bolesne i nemoćne sugrađane, ponovno će biti nastavljen od septembra. Projekat se nije sprovodio od januara jer budžet Opštine Tivat za 2022. nije usvojen do kraja prošle godine, pa se morala primjenjivati vanredna Odluka o privremenom finansiranju lokalne uprave koja je drastično redukovala sve izdatke, sve dok Odbor povjerenika Opštine koji djeluje umjesto u međuvremenu raspuštenog lokalnog parlamenta, nije krajem marta donio budžet grada za 2022. Pored toga, lani je Služba interne revizije Opštine Tivat utvrdila brojne nepravilnosti u načinu na koji je program “Pomoć u kući” sprovođen minulih godina u vrijeme dok su u Tivtu na vlasti bili DPS, SD, SDP i HGI.

”Projekat se odvijao više godina na isti način uz veliki broj nepravilnosti - bez pisane procedure, bez sagledavanja stanja i analize potreba, bez zavođenja zahtjeva korisnika, bez donošenja akata po zahtjevu korisnika usluge, bez vođenja evidencije tako da se nije moglo znati kako je ko i zašto postao korisnik usluge, koliko dugo istu koristi, da li ispunjava ili ne kriterijume za ostvarivanje prava na ulugu. Projekat se odvijao bez ikakvog unapređenja, bez plana i programa na osnovu kojeg bi se budžet planirao, a sve to uz utisak da je fokus programa na gerontodomaćicama, a ne na korisnicima usluga zbog kojih je projekat i započeo”, stoji pored ostaloga, u izvještaju o radu Službe interne revizije Opštine Tivat za 2021. uz napomenu da je detaljan izvještaj o reviziji programa “Pomoć u kući” ova služba dostavila predsjedniku Opštine Željku Komnenoviću.

Interni revizori Opštine dali su čak 15 preporuka nadležnima za sprovođenje ovog programa uz “zaključak da sistem unutrašnjih kontrola u dijelu organizacionih pretpostavki nije uspostavljen, na što se ukazalo obavljenom reviziom kroz date preporuke”. Za program “Pomoć u kući” koji realizuje već više od deset godina, lokalna uprava Tivta je godišnje u prosjeku iz gradskog budžeta izdvajala po oko 50 hiljada eura. Njegovi korisnici bili su stariji, bolesni i nemoćni sugrađani kojima su pomagale gerontodomaćice – posebno obučene žene sa evidencije Biroa rada u Tivtu, a sve se odvijalo preko lokalnog Crvenog krsta. U prosjeku, broj korisnika ovih usluga kretao se između 45 i 50.

Za ovaj projekt u tivatskom budžetu za 2022. je takođe opredijeljeno 50.000 eura, ali je već sada izvjesno da ta suma neće biti potrošena jer će se program, umjesto u januaru, zbog neusvajanja budžeta, ponovno početi realizovati tek u posljednjem kvartalu godine. Na posljednjoj sjednici sada već bivšeg Odbora povjerenika Opštine Tivat 23. juna, usvojena je “Odluka o sufinansiranju usluge “Pomoć u kući” za 2022.” kojom je buduće odvijanje tog programa u Tivtu usklađeno sa odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti, odnosno člinjenicom da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja do sada licenciralo osam pružalaca usluge za tu vrstu pomoći starijim i bolesnim osobama. U novousvojenoj opštinskoj odluci piše da “pravo na uslugu “Pomoć u kući, “u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ostvaruju odrasla i stara lica sa invaliditetom i lica kojima je usljed posebnih okolnosti i socijalnog rizika potreban odgovarajući oblik zaštite”.

Pravo na pomoć i njegu u kući preko ovog programa Opštine Tivat, mogu ostvariti lica koja zbog starosti, hronične bolesti ili invaliditeta imaju ograničene fizičke sposobnosti da zadovolje svakodnevne životne potrebe. Pravo može ostvariti lice starije od 67 godina života, u jednočlanom ili višečlanom staračkom domaćinstvu, pod uslovom: da mu je zbog trajnih promjena zdravstvenog stanja neophodna pomoć i njega druge osobe; da nema mogućnost da mu pomoć i njegu obezbijedi bračni drug ili djeca; te da nema mogućnost da pomoć i njegu obezbijedi po nekom drugom osnovu (ugovor o doživotnom izdržavanju i slično). Prioritet u pružanju pomoći u kući ima lice bez srodnika koji su po zakonu dužni da se o njemu staraju (samohrano lice). Izuzetno, pravo na pomoć u kući može ostvariti i lice mlađe od 67 godina života, ako se radi o samohranom licu sa invaliditetom.

”Nama je ovaj program jako značajan, jer je ovo je jedan od rijetkih programa koje imamo za ovu kategoriju naših sugrađana. Program se na teritoriji opštine Tivat sprovodi više od 10 godina i prolazio je kroz različite forme organizovanja. U nekom posljednjem statusu samu organizaciju u formiranju pravnih i finansijskih preduslova preuzela je Opština kako bi se taj program održao, ali sprovođenje usluge geronto programa je u organizaciji opštinske organizacije Crvenog krsta. Nakon 10 godina uspješne realizacije ovog programa, izvršena je revizija i ustanovljene su neke određene nepravilnosti, pa smo mi posljednjih godinu dana proveli kako bi ovaj program ponovo stavili na noge i uskladili sa zakonskim aktima”, rekla je sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Tivat Borka Mršulja, dodajući da je to završeno, a u međuvremenu su usvajanjem budžeta za 2022. obezbijeđene i finansijske pretpostavke da projekat “Pomoć u kući” za stare, bolesne i nemoćne Tivćane ponovno krene od septembra.

Bonus video: