Prašina guši, a posao čeka: Mještani Bistrice najavljuju nove višesatne blokade puta

Mještani kažu da su ogorčeni zbog obustave javnih radova od Bistrice prema Đalovića pećini

5923 pregleda 7 komentar(a)
Sa ranije blokade puta, Foto: Privatna arhiva
Sa ranije blokade puta, Foto: Privatna arhiva

Mještani Bistrice ogorčeni su što ni poslije više blokada, ali i posjete predstavnika Vlade, radovi na rekonstrukciji puta od Lozne luke prema Đalovića pećini nisu nastavljeni.

Oni najavljuju nove višesatne blokade puta, ukoliko se radovi uskoro ne nastave. Put je dio Vladinog projekta turističke valorizacije Đalovića klisura.

Zbog obustave javnih radova na rekonstrukciji tog puta, koji je trebalo da bude završen do kraja prošle godine, mještani, kako ističu, trpe velike štete jer je, u međuvremenu, put potpuno uništen.

Podsjećaju da kompanija Štrabag, kojoj je Vlada povjerila posao, iz njima nepoznatih razloga nije započela javne radove u 2022. godini.

Kako je kazao predsjednik Mjesne zajednice Sakib Čindrak, ukoliko se ovaj problem uskoro ne riješi, mještani će biti prinuđeni na proteste, ali ovoga puta ne na jednočasovne već višečasovne blokade magistralnog puta.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović prilikom posjete Bijelom Polju, u junu, obećao je da će građani Bistrice ‘imati punu podršku Vlade koja će nastojati da riješi problem obustave radova na putu Bistrica - Gubavač’.

Ibrahimović je sa Smolovićem obišao put Gubavač - Bistrica.

”Nakon obilaska uvjerio sam se da je put u zaista lošem stanju i da su učestali protesti mještana opravdani. Želim apostrofirati da je država Crna Gora uložila značajna sredstva u valorizaciju jednog velikog turističkog potencijala kakav je Đalovića pećina. Jako je važno nastaviti sa radovima na lokalnom putu Gubavač - Bistrica jer pored direktnih ekonomskih efekata mi očekujemo i sporedne efekte kroz razvoj seoskog turizma i poljoprivrede, te očekujemo da će ovaj prelijepi kraj sigurno živnuti kada počnemo da koristimo nažalost nedovoljno iskorišćene potencijale bistričkog kraja i Đalovića pećine”, saopštio je tada Ibrahimović mještanima bistričkog kraja s kojima je razgovarao u centru Bistrice.

Čindrak podjseća da je nemoguće živjeti na tom dijelu Bijelog Polja, jer je skoro neprohodan.

”Od prašine ne može da se živi, a i sama trasa je toliko razrovana da jedva prolazimo. Život je potpuno paralisan”.

Jedna Bistričanka, koja nije željela da joj se ime pominje, kazala je da živi pored puta u Loznoj luci, i priča da života nema zbog prašine.

”Oboljesmo i nismo jedini koji imaju zdravstvene tegobe zbog prevelike prašine... Vrtovi su uništeni, voće, povrće... Ništa ne uspijeva zbog prašine. Mi uopšte ne izlazimo iz kuće i zamislite šta znači živjeti bez kiseonika i danju i noću. Noću brzo voze na tom dijelu puta, tako da nam života nema”, ispričala je mještanka.

Iz Opštine Bijelo Polje nezvanično je saopšteno da je u petak u Podgorici zakazan sastanak Uprave javnih radova sa predstavnicima izvođača radova, firmom “Štrabag”, CEDIS-om, Opštinom Bijelo Polje i mještanima, na kojem će biti riječi o problemima na trasi puta Gubavač - Bistrica.

Bonus video: