MCP: Potpisivanje TU ne treba da bude povod za nove podjele, uzdržati se od javnih manifestacija

"Pravoslavni vjernici i naša Crkva ovim Ugovorom nisu dobili nikakav višak prava u odnosu na vjernike drugih Crkvi i vjerskih zajednica"

34429 pregleda 75 komentar(a)
Porfirije i Abazović potpisuju Temeljni ugovor, Foto: Vlada Crne Gore
Porfirije i Abazović potpisuju Temeljni ugovor, Foto: Vlada Crne Gore

Temeljni ugovor (TU) između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji je juče potpisan u Podgorici predstavlja zdravi, zakoniti i demokratski način uređenja odnosa između Crkve i države, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije juče su potpisali Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC.

Povezani članci

03. Avgust 2022.

Potpisan Temeljni ugovor između Vlade i SPC

"Ugovor je, prije svega, sredstvo kojim su država i Crkva iskoristile zakonsku mogućnost iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica da pojedina pitanja od zajedničkog interesa bliže riješe, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Pravoslavni vjernici i naša Crkva ovim Ugovorom nisu dobili nikakav višak prava u odnosu na vjernike drugih Crkvi i vjerskih zajednica. Njegovo potpisivanje ne treba da bude razlog za trijumfalizam jednih ili osjećaj poraza za neke druge, niti da bude povod za nove podjele", ističe se u saopštenju MCP.

Oni su dodali da je Crnoj Gori potrebno jedinstvo u bratskoj ljubavi, a ne bratomržnja i nenavist.

"Stoga, sve one koji ovih dana osjećaju rasterećenje i radost zbog ovog događaja, dijeleći njihov osjećaj, pozivamo da se uzdrže od organizovanja bilo kakvih javnih manifestacija ovim povodom. Oni, pak, koji ovaj događaj doživljavaju na drugačiji način, takođe ostaju u našim molitvama sa željom da razumiju da je ovaj čin na korist naše zemlje i svih njenih građana", poručili su iz MCP.

Bonus video: