Ekskluzivni turistički kompleks kao sinonim za očuvanje zelenog fonda na lokaciji Skočiđevojka

Najnoviji dodatak turističkoj ponudi Budve ali i čitave Crne Gore biće dva luksuzna hotela od pet zvjezdica, čija je izgradnja planirana na lokaciji Skočiđevojka u Reževićima ukupne investicije preko 200 miliona eura.

26866 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KDP Promotion and Investments Limited
Foto: KDP Promotion and Investments Limited

Ova izuzetna lokacija će smjestiti dva hotela, sa preko 420 ključeva i šest vila, a uz dodatne sadržaje, koje čine otvoreni i zatvoreni bazeni, desetak restorana, SPA i fitnes zona, te zona specijalno dizajnirana za najmlađe goste, privući će goste iz svih krajeva svijeta.

Dolazak novih gostiju usloviće i otvaranje novih avio linija, te unaprjeđenje postojeće turističke ponude.

Objekti su projektovani po najvećim svjetskim standardima, uz uvažavanje maksimalne održivosti i očuvanosti lokacije, pa će eksluzivni turistički kompleks na ovom lokalitetu postati sinonim kako za elitni turizam, tako i za kvalitetno očuvanje biodiverziteta.

KDP Promotion and Investments Limited
foto: KDP Promotion and Investments Limited

Vodeći računa o lokaciji i okruženju u kojem će se ovi objekti naći, Investitor je angažovao nekoliko ekspertskih timova za analizu postojećeg stanja, te davanje preporuka da očuvanje biljnog fonda na predmetnoj lokaciji, koji su uradili sljedeće analize:

  • Studija identifikacije i valorizacije biljnog fonda
  • Izvještaj o stanju biodiverziteta na lokalitetu (nulto stanje)
  • Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu

Ovako detaljne analize su rijetkost u Crnoj Gori i to govori u prilog ozbiljnosti pristupanja projektu.

Analize su pokazale da je predio predmetne lokacije izmijenjen je prije više decenija. Ova površina bio je znacajan uticaj vec izgradnjom različitih objekata (bunkeri, skloništa, kanali i drugo) za potrebe vojne baze odnosno kasarne. Izvršeno je pošumljavanje zimzelenim vrstama, dominantno alepski bor i čempresi. Zelenilo na lokaciji je neodržavano i nijesu se primjenjivale mjere njege.

Prije izrade Idejnog rješenje izvršena je identifikacija i popis kompletnog zelenila na lokaciji, te je utvrđeno stanje pojedinačnih stabala, pri čemu se posebno vodilo računa o fondu maslina koje su zakonski zaštićene. Utvrđeno je da sve masline mogu biti presađene ukoliko to bude neophodno.

KDP Promotion and Investments Limited
foto: KDP Promotion and Investments Limited

Naime, na lokaciji je registrovano ukupno 125 stabala maslina koja su shodno Zakonu o maslinarstvu - (055/03-22.), Sl. list Crne Gore, član 19 zaštićena, te ne smiju biti uništena.

Shodno tome, projektom je predviđeno da se maksimalno sačuva i uklopi zdravo i funkcionalno zelenilo, te nijedno stablo masline neće biti uklonjeno sa lokacije, već će na mjestima izgradnje svako stablo masline koje se ne bude moglo uklopiti novim projektnim rješenjem obavezno presaditi.

Izuzetno je ohrabrujuća činjenica da ova vrsta maslina ima veliku sposobnost regeneracije i visok procenat uspješnosti presađivanja.

Za potrebe adekvatnog tretmana flore na lokaciji, a naročito maslina urađen je projekat pejzažnog uređenja koji je precizno i sa velikom pažnjom razradio presađivanje i očuvanje ovog biljnog fonda, jer je osim zakonske obaveze interes i investitora očuvanje fonda maslina kao dodatne vrijednosti za atraktivnost lokacije. Ovim projektom, predviđeno je formiranje maslinjaka na jednoj parceli, dok je će na drugoj biti predviđeni centralni drvoredi maslina.

Pored maslina, na lokaciji je predviđena sadnja 151 stabla čempresa, 92 sadnice lovora, 43 stabla limuna, kao i stabala oleandera, magnolije, lavanda, ruzmarin, gardenija, ruže itd, a ukupno preko 1700 novih sadnica visokog i niskog drveća. Oko 60 različitih mediteranskih vrsta koje će biti korištene, zauzeće čak 65% jedne urbanističke parcele, a 57% druge, uključujući zelene krovove, a dodatno će biti obogaćeno zelenim fasadama, te vodoravno postavljenim zelenilom na svim spratovima objekata.

O važnosti očuvanja zelenog fonda za Investitora, ali i njegovog unaprijeđenja, najbolje govori podatak da će oko 19 miliona EUR biti uloženo na uređenje terena, a preko milion samo na nove sadnice.

Sve navedeno, učiniće da gosti budućeg kompleksa pored luksuza, uživaju u očaravajućem mediteranskom ambijentu sa mirisom mora.