"Oštro osuđujemo stereotipni i diskriminatorski govor Mihaila, omalovažava romsku zajednicu

"Potpisivanje temeljnog ugovora za koji mitropolit Mihailo smatra da je ne samo za Crnu Goru već i za ostale zemlje u okruženju štetan i za koji jedan dio crnogorske javnosti smatra da je izdajnički, predstavljajući metaforom "ciganska posla" dovodi cijelu romsku zajednicu u nepovoljan položaj"

15831 pregleda 52 komentar(a)
Mihailo, Foto: Phiren Amenca
Mihailo, Foto: Phiren Amenca

Nevladine organizacije (NVO) Romska organizacija mladih "Koračajte sa nama - Phiren Amenca" i Centar za afirmaciju romske i egipćanske populacije - CAREP saopštili su danas da oštro osuđuju stereotipni i diskriminatorski govor mitroplita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, prema romskoj zajednici.

Mihailo je u reagovanju na potpisivanje temeljnog ugovora Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) za portal Raport.ba izrekao između ostalog i sljedeće: "Ovaj njihov stav koji su potpisali to je, ne bih uvrijedio cigane, ali ciganski posao kroz igru, tancovanje."

"Ne možemo da razumijemo da neko ko predstavlja duhovnog lidera i čija riječ ima uticaj na veliki broj ljudi koji ga slijede, izgovara ovakvu rečenicu kojom se omalovažava romska zajednica", poručuju iz NVO "Koračajte sa nama – Phiren Amenca" i CAREP.

Oni su dodali da vjeruju da je mitropolit imao boljih načina da iskaže svoje stavove, a ne da se koristi Romima kao sredstvom za uvredu čime kako dodaju samo produbljuje i jača već postojeće stereotipe prema ovoj zajednici.

"Potpisivanje temeljnog ugovora za koji mitropolit Mihailo smatra da je ne samo za Crnu Goru već i za ostale zemlje u okruženju štetan i za koji jedan dio crnogorske javnosti smatra da je izdajnički, predstavljajući metaforom "ciganska posla" dovodi cijelu romsku zajednicu u nepovoljan položaj. Na taj način se Romi karakterišu kao oni koji su skloni prevarama i nanošenju štete", smatraju iz dvije NVO.

Oni pozivaju Mihaila da se izvini romskoj zajednici u Crnoj Gori i da u svojim budućim obraćanjima izbjegava uvredljiv govor i termine koji vrijeđaju dostojanstvo romske zajednice.

Bonus video: