Makedonsko tužilaštvo istražuje privatnu kliniku na kojoj su se liječili i kovid pacijenti iz Crne Gore

Istraživačka reporterska laboratorija (IRL) objavila je dokumentarni film “Nečista krv” u kojem su iznijete sumnje da su u klinici Žan Mitrev vršeni eksperimenti nad pacijentima oboljelim od kovida-19, pri čemu su neki od njih bili zaraženi bakterijama, usljed čega su preminuli

16655 pregleda 6 komentar(a)
Desetodnevna poluintenzivna njega oboljelih od kovida u bolnici u Skoplju koštala od 6.000 do 12.000 eura (ilustracija), Foto: Branko Gergevski
Desetodnevna poluintenzivna njega oboljelih od kovida u bolnici u Skoplju koštala od 6.000 do 12.000 eura (ilustracija), Foto: Branko Gergevski

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju pokrenulo je predistražni postupak i obavljene su vanredne kontrole klinike Žan Mitrev u Skoplju, nakon što su javno objavljene sumnje da su nad pacijentima u toj ustanovi vršena eksperimentalna liječenja.

Među oboljelima od kovida koji su liječeni u makedonskoj privatnoj klinici ima i pacijenata iz Crne Gore, ali je njihov broj i tretman za sada nepoznat, jer Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) ne vodi evidenciju o građanima koji se samoinicijativno, o svom trošku, liječe u inostranstvu...

Istraživačka reporterska laboratorija (IRL) objavila je dokumentarni film “Nečista krv” u kojem su iznijete sumnje da su u klinici Žan Mitrev vršeni eksperimenti nad pacijentima oboljelim od kovida-19, pri čemu su neki od njih bili zaraženi bakterijama, usljed čega su preminuli.

”Politika” je prošle sedmice objavila da je nad oboljelima korišćena hemofiltracija, koja se primjenjuje kod pacijenata s insuficijencijom bubrega, kako bi se iz krvi uklonile otpadne materije i voda, ali da, međutim, ta metoda nije odobrena za liječenje kovida ni od jedne američke ili evropske institucije.

Istraživanje IRL zasnovano je na 24 prijave građana Sjeverne Makedonije i s područja Kosova koji su plaćali liječenje članova svojih porodica, a da nijesu bili obaviješteni da su dio medicinske studije. Istraživačko-dokumentarna emisija “Nečista krv” upotpunjena je svedočenjem porodice čiji je član preminuo u ovoj klinici nakon višestrukih intrahospitalnih bakterijskih infekcija tokom hemofiltracije, objavila je “Politika”.

Kako navode najbliži članovi porodice preminulih pacijenata, za liječenje su trošili i po 50.000 eura, a povrh toga, u privatnoj režiji kupovali ljekove, čija je cijena dostizala i do 8.000 eura.

Iz bolnice Žan Mitrev su nakon emitovanja dokumentarnog filma odbacili sve informacije objavljene u dokumentarcu kao neistinite, optuživši autore za namjerno narušavanje ugleda. Iz ove klinike su za Radio Slobodna Evropa kazali da svi pacijenti dobijaju kompletnu otpusnu listu u kojoj su navedeni svi tretmani, ljekovi i procedure za liječenje, a nijesu komentarisali pojedine slučajeve. Kazali su i da sarađuju sa institucijama, te da će obezbijediti svu dokumentaciju koja se od njih traži.

Mediji su u aprilu prošle godine objavili cjenovnik privatne bolnice u Skoplju, prema kojem je desetodnevna poluintenzivna njega pacijenata oboljelih od kovida smanjena na 6.000 eura, umjesto dotadašnjih 12.000 eura.

Za pacijente kojima je potrebno intenzivno liječenje, odnosno koji su prevezeni iz drugih bolnica u Žan Mitrev sa “ozbiljnim zdravstvenim stanjem”, maksimalna cijena desetodnevnog liječenja iznosila je 8.000 eura. Iz ove privatne klinike tada je saopšteno da je cijena hemofiltracije, metode koja je problematizovana u istraživanju, 3.600 eura, te da je cijena snižena za 10 odsto, pojasnivši da se ova metoda primjenjuje u saglasnosti sa porodicom pacijenta.

Bonus video: