Stoljetni borovi na Skočiđevojci zapaljeni namjerno?

Građanski aktivista Zdravko Pavlović rekao da sumnja da je podmetnut požar na Skočiđevojci, nadomak parcele gdje je planirana gradnja turističko - stambenog kompleksa

28403 pregleda 37 komentar(a)
Počišćeni borovi i rastinje: Nakon požara na Skočiđevojci, Foto: Vuk Lajović
Počišćeni borovi i rastinje: Nakon požara na Skočiđevojci, Foto: Vuk Lajović

Građanski aktivista Zdravko Pavlović rekao je da sumnja da je podmetnut požar koji je prije nekoliko noći bjesnio na Skočiđevojci nadomak Reževića, u blizini parcele gdje je planirana gradnja turističko - stambenog kompleksa.

On je kazao da mještani pozivaju nadležne da ispitaju cijeli slučaj i utvrde šta se zaista dogodilo.

Kiparska kompanija “K.D.P. Promotion and Investments Limited” dobila je zeleno svjetlo za gradnju kompleksa od resornog ministarstva, što je izazvalo revolt mještana koji navode da je riječ o devastaciji područja.

Sa druge strane, investitor tvrdi da je riječ o ekskluizivnom turističkom kompleksu sa dva hotela sa po pet zvjezdica, kao novoj ponudi Budve i Crne Gore.

”Na Skočiđevojci je prije par dana, u noći sa jakom burom, u neposrednoj blizini urbanističke parcele (ne) pomenutog investitora, izbio požar. Izgorjeli su stoljetni borovi i ostalo rastinje i samo brzom reakcijom petrovačkih vatrogasaca spriječena je šteta na privatnim kućama u blizini. Kada uzmemo u obzir propuste koji su napravljeni tokom dosadašnjeg procesa pribavljanja dokumentacije i izdavanja saglasnosti za gradnju preko 100.000 kvadrata na lokalitetu Skočiđevojke, kao i činjenicu da upravo ovih dana Agencija za zaštitu zivotne sredine treba da odluči da li da investitoru izda Saglasnost na podnešeni Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, opravdano se mještanima nameće sumnja da je požar na Skočiđevojci bio zapravo podmetnut. Mještani Reževića zbog toga apsolutno očekuju od nadležnih organa da ispitaju ovaj slučaj ugrožavanja života i imovine zbog kojeg se planira i podnošenje prijava protiv N.N. lica”, istakao je Pavlović.

Mještani nikoga ne interesuju: Gašenje požara na Skočiđevojci
Mještani nikoga ne interesuju: Gašenje požara na Skočiđevojcifoto: Vuk Lajović

Naveo je da rijetko neki zaseok privukao toliko domaće medijske pažnje kao Skočiđevojka u Reževićima ove godine.

”Nekoliko desetina hiljada kvadratnih metara koje su domicilne primorske porodice uslovno rečeno, ustupile Jugoslovenskoj narodnoj armiji za njene potrebe u drugoj polovini XX vijeka, nakon niza preprodaja i bankarskih konfiskacija trenutno je u vlasništvu nepoznatih lica skrivenih iza kiparske of šor kompanije. Smatram da je zainteresovana javnost već upoznata kako je glavni državni arhitekta g. Žižić dao saglasnost na idejno rešenje hotela na pomenutoj lokaciji i pri tome širom otvorenih očiju zažmurio na činjenicu da ‘nepoznati’ investitor ne posjeduje propisanu dokumentaciju (‘samo’ jednu nedostajuću Odluku Opštine Budva i ‘samo’ jednu nedostajuću svjetsku nagradu za odabranog arhitektu). Ove ‘nevidljive’ propuste je aminovao i ex ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, gospodin Ratko Mitrović čiji bratanići sa svojim arhitektonskim biroom daju ekspertsku i svaku drugu podršku ovoj investiciono-razvojnoj bajci crnogorskog turizma. Logično jel?”, kazao je Pavlović.

I eto, kako je dodao, uprkos “dosađivanju” crnogorskoj javnosti tekstovima o nadolazećoj prostornoj i turističkoj devastaciji jednog neopisivo vrijednog dijela crnogorske obale, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i dalje daje prioritet uskim interesima investitora, pri tome u potpunosti zanemarujući potrebe i stavove domicilnog stanovništva.

”Posljednja linija odbrane prostora, lokalne arhitekture i samog načina života koji je zapravo i učinio da ovaj predio u krajnjem postane atraktivan u turističkom i komercijalnom smislu, tragično, nije ni Opština Budva. Ta odbrana je nažalost, ostavljena lokalnim mjesnim zajednicama koje ‘pjene’ po društvenim mrežama, pojedinim dnevnim novinama i pretežno lokalnim televizijama. Upravo zbog takvog odnosa opšte javnosti prema devastaciji prostora i odnosa nadležnih prema javnosti, imamo i uništene rijeke, nacionalne parkove, obalu, itd”, zaključio je Pavlović.

Bonus video: