smatra da javni servis nikada nije bio manje transparentan

Vuković: RTCG ne navodi izvore za tvrdnju da su najgledanija televizija, niti podatke o povjerenju građana

"Nema izvještaja o realizaciji programskih planova za 2021. godinu, kako bi se javnost mogla uvjeriti u način trošenja javnih para (14 miliona eura). Na web sajtu čak ne možete da nađete ni ugovor generalnog direktora Raonića, dok možete ugovore prethodnih generalnih direktora Šundića i Kadije", kazao je Vuković

15691 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Radio televizija Crne Gore (RTCG) nije navela izvore podataka za tvrdnju da je bili najgledanija TV stanica u julu i time prekršila sopstvene programske principe i profesionalne standarde kao i Kodeks novinara.

To je saopštio predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Duško Vuković dodajući da su te informacije objavljene na portalu RTCG i u Dnevniku 2 od 3. avgusta.

Vuković navodi da se RTCG u saopštenju poziva na "zvanična mjerenja", a da pritom nisu naveli o kojim mjerenjima je riječ.

"Metodologija koju pokušava da koristi menadžment da bi pokazao uspjehe je besmislena i jedino je koristio još prethodni generalni direktor Božidar Šundić, koji je na sve načine želio da sakrije loše rezultate. Tvrdnja da Prvi, Drugi i Parlamentarni kanal zajedno imaju najveću gledanost je jednako besmislena kao kada bi se npr. Pink televizija pohvalila da nju, tj. njihovih 45 kanala, gleda najviše građana Srbije", kazao je Vuković.

On ističe da nema metode kojom se može sabirati gledanost TV stanica i time argumentovati tvrdnja da su najgledaniji, i da zato to saopštenje RTCG predstavlja "doprinos širenju lažnih vijesti (fake news)", a da Savjet RTCG treba da se odredi prema ovoj "gruboj manipulaciji".

Suština uspjeha RTCG, prema njegovim riječima, nije gledanost, već povjerenje građana, a da upravo te podatke "neće da objavi generalni direktor RTCG".

"U saopštenju RTCG se samo navodi da raste povjerenje u RTCG, a ne navodi se podatak o povjerenju, iako je to istraživanje radila upravo RTCG u junu ove godine. Vjerujemo da se ovaj podatak ne objavljuje jer ukazuje na to da se za godinu dana rada novog menadžmenta RTCG vratila na nivo povjerenja niži od onog iz 2016. godine, kada je generalni direktor bio Rade Vojvodić", saopštio je Vuković.

Iz Media centra, kako je kazao, vjeruju i da menadžment RTCG ne objavljuje ove podatke jer "nije dosegnut suštinski cilj", a to je da javni servis bude prvi po povjerenju.

"Taj cilj nije lako ostvariti za godinu dana, ali je, ipak, to moguće, jer je to pošlo za rukom u martu 2018. godine menadžmentu koji su predvodili Andrijana Kadija i Vladan Mićunović. Nakon samo godinu dana od kada su imenovani na funkcije, Kadija i Mićunović su ostvarili suštinski cilj javnog servisa - da mu građani najviše vjeruju. Taj rezultat je bio moguć jer su građani tada znali da cijene profesionalizam, ali i da prepoznaju da političke partije nemaju nikakav uticaj na RTCG", piše u saopštenju Vukovića.

Vuković smatra i da danas građani prepoznaju koliko partije utiču na rad RTCG, da umjesto ranije "kontrole od strane DPS-a, danas RTCG kontroliše više partija, što nije i neće dovesti do veće profesionalizacije i povjerenja građana".

RTCG nije nikada bila manje transparentna, dodaje Vuković i pojašnjava da se se sada na web sajtu ne mogu naći izvještaji koji mogu pomoći da se prati poslovanje nacionalnog javnog medijskog servisa.

"Nema izvještaja o realizaciji programskih planova za 2021. godinu, kako bi se javnost mogla uvjeriti u način trošenja javnih para (14 miliona eura). Na web sajtu nema istraživanja o snazi brenda, kako bi se vidjelo što građani misle o RTCG i kako bi mogli rad menadžmenta da upoređujemo sa prethodnim godinama. Na web sajtu čak ne možete da nađete ni ugovor generalnog direktora Raonića, dok možete ugovore prethodnih generalnih direktora Šundića i Kadije", kazao je Vuković.

Dodaje i da umjesto "samohvalisanja i obmanjivanja javnosti", menadžment treba da objavljuje podatke i da poštuje sopstvena pravila, te pojasnio da neobjavljivanjem izvještaja o radu i realizaciji periodičnih izvještaja o realizaciji programa rada i finansijskog plana, Savjet RTCG krši član 26 Zakona o RTCG.