Ministarstvo prosvjete vaga o donaciji od 30 miliona

Kompanija koja je dio stranog društva iz Švajcarske nudi 150.000 tableta za sve učenike, u Ministarstvu prosvjete tvrde da se moraju definisati jasni kriterijumi za prihvatanje donacije

19103 pregleda 18 komentar(a)
Škola “Vladimir Nazor” u Maslinama srušena, Foto: BORIS PEJOVIC
Škola “Vladimir Nazor” u Maslinama srušena, Foto: BORIS PEJOVIC

Kompanija “RF-PROMOTION 3 AG”, dio stranog društva iz Švajcarske, ponudila je Ministarstvu prosvjete besplatan projekat za izgradnju škole “Vladimir Nazor” u Podgorici, kao dio više od 20 miliona vrijedne donacije, koja uključuje i tablete za sve učenike u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva tvrde da su ponudu, čija ukupna vrijednost prelazi 30 miliona eura, razmotrili sa posebnom pažnjom, i to isključivo sa aspekta digitalizacije obrazovnog sistema. Naglasili su da su prethodno već stigle dvije ponude o donaciji za izradu idejnog rješenja za izgradnju podgoričke osnovne škole.

U tom Vladinom resoru tvrde i da se moraju definisati jasni kriterijumi za prihvatanje donacija, vodeći računa da se “institucije ne dovedu u zavisnički odnos”.

U pismu namjere, u koje su “Vijesti” imale uvid, kompanija “RF-PROMOTION 3 AG” osnovana u Crnoj Gori prošle godine, navodi da vrijednost donacije tableta u finansijskom smislu zavisi od preciznog broja korisnika, odnosno učenika osnovnih i srednjih škola i studenata, kojih, prema njihovim procjenama ima oko 150.000. To, kako su naveli, znači da bi vrijednost njihove donacije prelazila cifru od 20 miliona eura.

”Vrijednost laptopova isporučenih nastavnicima i profesorima prelazi cifru od 1,7 miliona eura. Komparativnom analizom troškova za štampana izdanja u odnosu na poziciju budžeta iz 2021. godine koji su iznosili 2,7 miliona, ušteda sa implementacijom i održavanjem digitalnog obrazovnog sistema bi iznosila na godišnjem nivou oko milion eura, što u periodu od deset godina donosi uštedu od deset miliona eura. Ukupna korist za državu iznosi 30 miliona eura”, navodi predstavnik kompanije Helmut Freundlieb.

Iz pisma namjere se vidi i da je sastavni dio donacije i projekat za izgradnju osnovne škole “Vladimir Nadzor” u Podgorici, sa čijom izgradnjom bi, tvrde, počeli odmah nakon dobijanja projektnog zadatka. Projekat bi, navodi Freundlieb, bio gotov u najkraćem mogućem roku.

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” su odgovorili da su sa predstavnicima te kompanije dva puta održali sastanak.

Kazali su da je prvom, u maju ove godine, sa svojim saradnicima prisustvovao ministar Miomir Vojinović, a na drugom, u julu, državna sekretarka Milijana Vukotić Jelušić, kada je i iskazana mogućnost donacije idejnog rješenja za školu “Vladimir Nazor”, što je kasnije obuhvaćeno dopunom prvobitnog pisma namjere.

”Pismo namjere koje je predmet Vašeg interesovanja razmotreno je sa posebnom pažnjom, zbog čega je i održan drugi sastanak sa potencijalnim donatorom. Tokom sastanka pojavile su se određene barijere za dalje samostalno razmatranje i prihvatanje ove ponude od strane Ministarstva prosvjete. U cilju sagledavanja da li je ponuđeni projekat u skladu sa pravnom regulativom i procedurama Crne Gore, ponuda će dalje, kako je na sastanku i dogovoreno, biti razmatrana u saradnji sa Zavodom za školstvo, Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, Centrom za stručno obrazovanje i Ispitnim centrom”, kazali su iz tog resora.

Kompanija nudi besplatno i 150.000 tableta (Ilustracija)
Kompanija nudi besplatno i 150.000 tableta (Ilustracija)foto: Shutterstock

Iz Ministarstva prosvjete su naglasili da procesi digitalizacije imaju svoju dinamiku, koja je utvrđena Akcionim planom za primjenu Strategije za digitalizaciju obrazovnog sistema, sa ciljem njenog planskog i sistemskog uvođenja u obrazovni system, podjednako vodeći računa o svim značajnim segmentima (infrastruktura, pravna regulativa, digitalni sadržaji, edukacija kadra, bezbjedno korišće tehnologije itd).

Poručili su da je jedan od preduslova koji Ministarstvo prosvjete mora da obezbijedi adekvatna pravna regulativa koja treba da prepozna upotrebu digitalnih sadržaja u obrazovnom sistemu i definiše ostale neophodne prava i procedure (autorska prava, prava i obaveze kada se tehnologija daje učenicima na korišćenje...).

”Takođe, cijenimo i da se moraju definisati jasni kriterijumi za prihvatanje donacija, posebno imajući u vidu pažnju privrede koju procesi digitalizacije u svakoj zemlji privlače, vodeći računa da se svjesno ili nesvjesno insitucije ne dovedu u zavisnički odnos, niti da se bilo kome omogući monopolistička pozicija”, odgovorili su iz ovog resora.

Iz Ministarstva prosvjete su istakli da su ponudu švajcarske kompanije sagledavali isključivo sa aspekta digitalizacije obrazovnog sistema, jer je već bio započet proces razmatranja dvije ponude o donaciji za izradu idejnog rješenja za školu “Vladimir Nazor”, na koji se neopravdano dugo čekalo.

”Kako je u skladu sa članom 54 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata propisano da javni konkurs za izradu idejnog rješenja nije obavezan za objekte koji se djelimično ili u cjelosti finansiraju iz donacija ili kredita međunarodnih finansijskih institucija, Ministarstvo nije raspisalo javni konkurs za izradu idejnog rješenja”, pojasnili su iz ovog resora.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), djelatnost kompanije “RF-PROMOTION 3 AG” je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada. Na sajtu kompanije piše da se ta firma bavi informacionim tehnologijama, upravljanjem projektima u oblasti izgradnje nekretnina, marketingom i medijima i finansijskim savjetovanjem...

Izgradnja škole počinje u septembru

Osnovna škola “Vladimir Nazor” u podgoričkom naselju Masline srušena je nakon što je utvrđeno da školski paviljoni nijesu bezbjedni.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je u junu da, ukoliko sve bude kako su planirali, očekuje da u septembru počne izgradnja nove zgrade osnovne škole.

On je to rekao pred nekoliko desetina roditelja i djece, a koji su protestovali ispred zgrade Vlade.

Bonus video: