“SVI SMO MI HILAL”

Na donatorskoj večeri za izgradnju Hilal centra sakupljeno 300.000 eura

Događaj je okupio preko 250 zainteresovanih donatora u svečanoj sali, a donacije su stizale i iz dijaspore

34062 pregleda 28 komentar(a)
Sa donatorske večeri, Foto: Jadranka Ćetković
Sa donatorske večeri, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 07.08.2022. 11:15h

Na donatorskoj večeri u Bijelom Polju povodom izgradnje humanitarnog Hilal centra sinoć je sakupljeno 300.000 eura, od čega jedan dio u materijalu.

Za izgradnju Hilal centra nedostajalo je još 161.600 eura, pa će, kako je saopšteno iz humanitarne organizacije Hilal, dio preostalog novca biti upotrijebljen za izgradnju kuća za siromašne, a dio za renoviranje porodiljskog odjeljenja u bjelopopjskoj bolnici.

Donatorsko veče okupilo je više od 250 zainteresovanih donatora u svečanoj sali Selektor u Gubavču, a brojne donacije su stizale i iz inostranstva.

Jedan od inicijatora donatorske večeri je osnivač fondacije Hemiias Hajriz Brčvak, koji je okupio veliki broj donatora, od kojih su se neki uživo uključivali i humanitarni program.

Pozdravljajući prisutne goste predsjednik fondacije Hilal Nusret Erović je objasnio da je za završetak radova potrebno još 161.600 eura, kao i da je od ranije projektovanih blizu 200 hiljada eura, zbog promjene cijena na tržištu, potrebna znatno viša suma.

“U izgradnji Hilal centra u proteklom period je bilo ukupno 303 donatora, koji su obezbijedili sredstva od oko 73 hiljade eura. Od ovog iznosa 15 hiljada eura je utrošeno za plaćanje građevinske dozvole, vodovodnog priključka i priključka na elentromrežu, dok je 58 hiljada opredijeljeno za građevinske radove,“ kazao je Erović, napominjući da se sa radovima u izgradnji objekta veličine oko 500 kvadratnih metara, stiglo do druge ploče.

Erović
Erovićfoto: Jadranka Ćetković

Podsjetio je na humanu misiju Hilala u Bijelom Polju i šire, koji već deceniju pomaže ljudima, rame uz rame uz bratsku organizaciju Hemiias.

“Kao dio Medžlisa Islamske zajednice već punu deceniju trudimo se da kroz praktičan primjer na terenu sprovedemo islamske poruke kako treba biti na pomoći muslimanima, ali i drugim ljudima. Svjesni smo vremena u kojem živimo. Veliki trud i zalaganje svih volontera dali su jednu sliku društvu da zajednom možemo puno više i bolje. Ovoga puta zajedno gradimo jedan jedinstven vakuf u Crnoj Gori, koji će biti uvijek na strani onih kojima je pomoć potrebna”, kazao je Erović, podsjećajući da je u proteklom periodu organizacija Hilal sa fondacijom Hemiias realizovala više desetina humanitarnih akcija u gotovo svim gradovima Crne Gore i regiona, gdje pomoć dobilo više od 1000 porodica.

foto: Jadranka Ćetković

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Enis efendija Burdžović je pozdravio humanitarni rad fondacije, ističući da plemenitost njihovih namjera, posebno hadžije Brčvaka, koji motiviše ljude dobre volje da pomognu izgradnju.

“Ono što smo ranije čuli, kada smo postavljali kamen temeljac prije par mjeseci, da ovaj fond funkcioniše na principu volonterizma. Godinama radeći bez prostora jednim kombijem, volonteri Hilala ni malo se nisu demotivisali da prestanu da obavljaju ovaj uzvišeni posao pomaganja drugima. I sada kada grade zgradu oni i dalje rade volonterski. Dakle oni ovu zgradu vakufe, ona ostaje svim generacijama poslije njih. Svi smo mi Hilal, pa ćemo reći svi to radimo i ostavljamo iza sebe, da ne govorimo o genacijama, odnosno dobu kada su ostavljali vakufe iza sebe, i kada je to bilo jedno bogato doba. Hajde da mi vidimo uporedo sa tom pričom o oduzetim vakufima, da imamo priču o generaciji koja ostavlja vakufe, ali sa jednom najplemenitijom namjerom da Hilal bude tamo gdje treba pomoći”, poručio je ef. Burdžović.

Burdžović
Burdžovićfoto: Jadranka Ćetković

Hajriz Brčvak se zahvalio brojnim donatorima koji su se tokom večeri uživo uključili i donirali novac za izgradnju humanitarnog centra.

Brčvak
Brčvakfoto: Jadranka Ćetković

“Hvala svima koji su se javili večeras i koji su pomogli izgradnju centra, koliko god novca da su dali ili da će dati u nekom narednom periodu. Šta pričati o Hilalu. Pripisujete mi mnogo dobrih djela, sadaka, sve ću da ih zamijenim za Hilalove sadake. Odmah!”, kazao je Brčvak.