Šćepanović predložila da jedna od ulica u Kolašinu dobije ime po Danielu Vinceku

Šćepanović je tom prilikom kazala da vjeruje da će ta inicijativa biti samo još jedna u nizu, kojima će kao današnjom promocijom, u znak sjećanja i zahvalnosti slaviti ime Daniela Vinceka i odužiti mu se za sve ono što je uradio za Kolašin i ekološku Crnu Goru

12278 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Opština Kolašin
Foto: Opština Kolašin

Predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović najavila je da će ta opština predložiti da jedna od ulica u gradu dobije ime po Danielu Vinceku.

Ona je to kazala na promociji časopisa za kulturu sjećanja i društvena pitanja “TRAG” posvećenog osnivaču Botaničke bašte u Kolašinu Danielu Vinceku.

Događaj je organizovan u Botaničkoj bašti u Dulovinama, povodom godišnjice smrti Vinceka, a osim Šćepanović prisustvovali su i predsjednik SO Kolašin Milan Đukić, menadžment Nacionalnog parka“Biogradska gora”, predstavnici NVO sektora i brojni zaljubljenici u prirodu.

Šćepanović je tom prilikom kazala da vjeruje da će ta inicijativa biti samo još jedna u nizu, kojima će kao današnjom promocijom, u znak sjećanja i zahvalnosti slaviti ime Daniela Vinceka i odužiti mu se za sve ono što je uradio za Kolašin i ekološku Crnu Goru.

Osnivajući botaničku baštu daleke 1981, tada jedinstvenu na Balkanu, Šćepanović je istakla da je malo ko očekivao da će to Vincekovo skriveno parče raja u srcu Dulovina, postati planetarno poznato, a Kolašinu i Crnoj Gori donijeti ogromnu popularnost, turističku prepoznatljivost i posjećenost.

Vincek je, kako je dodala, bio međaš i vjesnik ekološke, turističke, moderne, evropske Crne Gore.

foto: Opština Kolašin

"Vremenom je Botanička bašta postala zaštitni znak Kolašina, a ime Vincek svojevrsni crnogorski brend koji je u našoj ekološkoj svijesti godinama posvećeno gradio svojom pojavom, pristupom i odnosom prema ljudima, prirodi i zaštiti životne sredine, na temelju vrijednosti za koje se borio i živio- ocijenila je predsjednica kolašinske opštine i dodala da ma koliko da volite Crnu Goru, nakon posjete Botaničkoj bašti i razgovara sa Vincekom, shvatali biste da je on voli više. Ne uzimjući joj ništa, dao joj je i ostavio sve, čak i ono što je u životu najviše volio. I ako bi među ljudima postojale ljekovite i endemične vrste, onda je Daniel Vincek bio i ostao jedna od njih, zauvijek zaštićen u vremenu", poručila je Šćepanović.

Redakcija i uredništvo međunarodnog časopisa za kulturu sjećanja i društvena pitanja “TRAG” koji izlazi u Kolašinu posvetili su peti broj časopisa Danielu Vinceku. O njemu su tekstove pripremili prijatelji i saradnici, između ostalih Milutin Mićo Praščević, SlavoljubTasić, Dragomir Kićović, Draško Došljak, Darko Brajušković, Branislav Brano Perović, Mirko Jakovljević, supruga Zora Marjanović Vincek i mnogi drugi, koji su njegovim odlaskom osjetili nemjerljiv lični i naučni gubitak.

"Daniel Vincek je sarađivao sa brojnim naučnicima iz oblasti botanike iz čitavog svijeta. Generacije će ga pamtiti kao velikog prijatelja, sugrađanina, domaćina, edukatora, strastvenog zaljubljenika u Crnu Goru, prirodnjaka, botaničara, planinara. Nesebično je pomagao učenicima i studentima, planinarima ali i novinarima. Daniel Vincek ostavio je neizbrisiv trag u svim oblastima svog društvenog angažovanja, a posebno u oblasti botanike", navodi se u saopštenju Opštine.

Bonus video: