Bjelopoljka dobila ponudu prestižnog Univerziteta London: Znanjem do studija u tri evropske metropole

Put do Londona olakšalo je odlično znanje i pobjede na raznim takmičenjima počev od Osnovne škole “Pavle Žižić” u Njegnjevu kod Bijelog Polja, potom Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici, koja joj je omogućila da zaviri u željeni čudesni svijet matematike

22495 pregleda 16 komentar(a)
Studiraće u tri velika evropska grada, Foto: Privatna arhiva
Studiraće u tri velika evropska grada, Foto: Privatna arhiva

Bjelopoljka Andrea Kojović uspješno je završila četvrtu godinu srednje škole na Mount Kelly Collegeu, u Tavistoku na jugozapadu Engleske.Ova devetnaestogodišnjakinja je već dobila ponudu jednog od najboljih fakulteta u Velikoj Britaniji - Univerziteta London da studira nauku o podacima na programu koji obuhvata studiranje u tri različite države, u gradovima Lisabon, Pariz i Amsterdam.

Put do Londona olakšalo je odlično znanje i pobjede na raznim takmičenjima počev od Osnovne škole “Pavle Žižić” u Njegnjevu kod Bijelog Polja, potom Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici, koja joj je omogućila da zaviri u željeni čudesni svijet matematike. Tu je kao učenica drugog razreda srednje škole dobila punu stipendiju za školovanje u Velikoj Britaniji, posredstvom HMC projekta za centralnu i istočnu Evropu.

Pored matematike, kroz osnovnu školu, jača strana joj je bio i engleski jezik, što je nastavljeno kroz srednju školu, a što je ubrzo postalo odskočna daska za dalje školovanje, navodeći je da istražuje načine da uči na engleskom jeziku u inostranstvu.

Andrea (u sredini) u školskoj uniformi
Andrea (u sredini) u školskoj uniformifoto: Privatna arhiva

”Tokom posljednje dvije godine, učila sam četiri A levela, matematiku, naprednu matematiku, fiziku i hemiju. Ova četiri predmeta su bila podijeljena na više potpredmeta i profesora, koji su nas učili iste na mnogo većem nivou i dubini, nego u standardnim srednjim školama”, priča Andrea za “Vijesti”.

Prije života u Engleskoj sa 14 godina se, uz svesrdnu podršku roditelja preselila u Podgoricu, kako bi, kako kaže, slijedila svoje ambicije da uči u matematičkoj gimnaziji.

”Time sam stekla nezavisnost od roditelja i dobila samopouzdanje da sama rješavam probleme i prilagođavam se situacijama u ranim godinama odrastanja. Jedna od najtežih stvari u ovom procesu bilo je, naravno, odvajanje od udobnosti porodičnog doma, koje sam do tada uzimala zdravo za gotovo”, prisjeća se ona.

Sa dobrim znanjem engleskog jezika Andrea je uspješno prešla jedan od koraka apliciranja za stipendiju – test engleskog jezika.

”Naravno, realnost pričanja stranog jezika, i više od svega razumijevanje materije za učenje, je potpuno drugačija. Jedina priprema za to je samo iskustvo. Uprkos tome, smatram da osjetiti i biti dio druge kulture, jezika i pogleda na svijet, je nešto što svako treba da iskusi u ključnim godinama stvaranja ličnog identiteta. Povrh toga, uranjanje u okolinu u kojoj svako priča isti jezik, je neprikosnoveno najbolji način za fundamentalno razumijevanje istog”, objašnjava Andrea.

Život i školovanje u Engleskoj su joj pružili uvide u načine života tinejdžera iz mnogobrojnih djelova svijeta. To je, priča engleski učenik - bogati društveni život prepun buke.

”Živjela sam sa još 40 djevojaka iz više zemalja svijeta u velikoj kući u kojoj nikada nije bilo tiho, osim u danima ispitivanja. Inače, kampus škole pruža sve što nam je potrebno, trpezariju u kojoj jedemo, laboratorije i učionice za časove, kao i terene i sale za sportove i vannastavne aktivnosti poslije školskog dana”, priča Andrea, naglašavajući da se i pored zauzetih rasporeda uvijek nađe vremena za društvene igre, diskusije o aktuelnim događajima ili izlazak u lokalni pub na ručak.

Živeći sama, daleko od porodice, naučila je da sama sebi bude najveći oslonac.

”Međutim, u istim tim okolnostima, u odsustvu porodice i prijatelja sam shvatila njihov značaj. Od samog početka sam imala punu podršku svih oko mene, a posebno svojih roditelja Dragana i Svetlane i tetke Dragane, koji su me pomno pratili svakim velikim korakom koji sam napravila. Znati da, iako sam kilometrima daleko, imam nekog ko me čeka sa toplim zagrljajem i osmijehom, uvijek je snažan podsticaj da nastavim dalje”, uvjerava Andrea, dodajući da joj, pored roditelja i drugara iz Bijelog Polja i Podgorice, u Engleskoj najviše nedostaju sestre Aleksija i Anja.

Kada je u pitanju dalje školovanje, Andrea je dugo bila neodlučna gdje želi da nastavi školovanje ali i kako da spoji različita interesovanja. Na kraju su joj se ta vrata sama otvorila.

”Fakultet nauka o podacima, za koji sam dobila ponudu je za mene bila odlična prilika da iskusim život na različitim mjestima a da pritom steknem više obrazovanje jednog od najboljih fakulteta u Velikoj Britaniji. Program koji ću da studiram, počev od septembra, pod nazivom “Nauka o podacima i poslovna analitika” je kurs dizajniran od strane Londonske škole ekonomije, u sklopu Univerziteta London. Nauka podataka je usko vezana za matematiku i statistiku, i obuhvata informatiku i ekonomiju, dakle spaja moja tri interesovanja. Pruža veliki izbor karijera u oblastima finansija, menadžmenta, informacionih tehnologija i mnogim drugim”, zaključuje Andrea.

Društvenost ove Bjelopoljke dovela je više njenih prijatelja iz Engleske, koji su odlučili da je posjete u Crnoj Gori u koju su se, kako kaže, zaljubili na prvi pogled.

Bonus video: