Kuća Marića biće spašena, slijedi sanacija

Uprava za zaštitu kulturnih dobara prihvatila inicijativu za uspostavljanje zaštićenog dobra

16261 pregleda 15 komentar(a)
Kuća Marića bila predviđena za rušenje, Foto: Dragana Šćepanović
Kuća Marića bila predviđena za rušenje, Foto: Dragana Šćepanović

Uprava za zaštitu kulturnih dobara prihvatila je inicijativu za uspostavljanje zaštićenog dobra kuća Marića u Kolašinu.

To znači da je jedan od najstarijih kolašinskih objekata za sada spašen od rušenja, ali i da bi, ako se procedure nastave očekivanim tokom, Opštini u skladu sa zakonom moglo da bude omogućeno da preduzme sanacione mjere. Istovremeno, i da zaštiti prolaznike i okolne objekte.

Inicijativu za zaštitu Upravi je prvo poslala NVO “Društvo prijatelja Kolašina”, a potom i Inženjerska komora Crne Gore i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

”Uvidom u pravnu i prateću dokumentaciju o kulturnim dobrima i kulturnoj baštini Crne Gore ove Uprave, utvrđeno je da za predmetno dobro nije rađena valorizacija kulturno- istorijskih vrijednosti. Na osnovu rezultata Istraživačkog nalaza dobra od 20. 07. 2022. godine i navoda sadržanih u inicijativama, preliminarno je zaključeno da objekat ima očuvane kulturno-istorijske vrijednosti, odnosno zadovoljava zakonske kriterijume, značaj i osobenosti, bez obzira na njegovo loše fizičko stanje”, obrazložili su odluku iz Uprave.

Kuća Marića se nalazi u Ulici Boška Rašovića, nedaleko od Trga Vukmana Kruščića i jedan je od najstarijih, autentično očuvanih objekata iz 1907. godine. Višedecenijska nebriga nadležnih, ali i novog vlasnika koji je objekat kupio od Opštine prije desetak godina, od nekadašnje ljepotice napravili su ruinu opasnu za prolaznike i okolne objekte. Do skoro, kao jedino rješenje predlagano je rušenje.

Odnedavno, zajedničkim trudom mnogih Kolašinaca i uz podršku lokalne uprave, odnosno novoizabrane predsjednice Marte Šćepanović, konačno su napravljeni prvi ozbiljniji koraci ka zaštiti.

Kako je “Vijestima” kazala Šćepanović, lokalna uprava je dobila istraživački nalaz za taj objekat. Sada se od Uprave čeka, kako je objasnila, “rješenje o prethodnoj zaštiti, kako bi se mogle preduzeti sanacione mjere i spriječiti dalje propadanje objekta”.

Opština je već angažovala i stručni tim koji radi na projektu sanacije.

”U međuvremenu smo, kako bismo dobili na vremenu, dok rješenje ne bude uručeno, angažovali tim koji radi na projektu sanacionih mjera. Tako ćemo na vrijeme imati spreman projekat. Postupak uspostavljanja zaštite je složen, a on je za kuću Marića tek počeo. Ali do okončanja postupka, sa institutom prethodne zaštite, imamo pravni osnov da saniramo objekat i sačuvamo bezbjednost građana prije svega, a kroz sanaciju i sami objekat. Nadamo se da će Uprava donijeti pozitivno rješenje”, rekla je Šćepanović “Vijestima”.

Nakon konfiskovanja 1946. godine, kuća je služila za smještaj Sreskog suda i Javnog tužilaštva Kolašina, zbog toga su je zvali i stari Sud. Jedna je od tri kuće koje je u Kolašinu početkom prošlog vijeka, sagradila porodica poznatog trgovca Akana Marića, ali je jedina koja je preživljela njemačko bombardovanje tokom Drugog svjetskog rata.

”Atike na krovnoj masi kao karakteristični arhitektonski elementi primjenjuju se i na poslovnoj zgradi Akana Marića. Naglašen je i lijepo profilisan u štuko malteru krovni vijenac. Metalne zaštitne i ukrasne mreže na prozorima i vratima kao i keramičke pločice bijele, terakot i plave boje složene u geometrijske slike u ulaznom holu, arhitektonski su elementi dati u duhu secesije”, navodi u knjizi “Kulturno nasljeđe Kolašina”, istoričarka umjetnosti Draginja Kujović.

Lokalni hroničar i publicista Branislav Jeknić podsjeća da je, zajedno sa kolašinskim kulturnim djelatnicima i pojedinim građanima, 2009. predlagao da se kuća renovira, pretvori u galeriju, ali da nije bilo razumijevanja tadašnje lokalne uprave.

”Pod čudnim okolnostima, kuća je prešla u vlasništvo firme ‘Krizma motors’ biznismena Nebojše Boškovića. On je tada obećavao prosperitet, razvoj, ulaganja i ko zna šta sve. Onda je došao stečaj te firme, hapšenja, stečajni upravnici i sudije, bančini i drugi povjerioci, pokušaji prodaje i preprodaje”, podsjeća Jeknić.

Zbog poslovnih problema i sukoba sa zakonom novi vlasnik nije nikad započeo rekonstrukciju tog objekta. Na objekat je upisana i hipoteka u iznosu od 640.000 eura.

Bonus video: