POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI

Glavni grad donira novac za gradnju biciklističkih garaža za studente u domovima

Predviđena je izgradnja garaža na tri lokacije - ispred "Plavog dvora" i Prve i Druge faze Studenskog doma

3545 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Šef kabineta gradonačelnika Podgorice Nikola Mitrović, direktor Doma učenika i studenata Podgorica Luka Ilić i predstavnica Instituta za savremenu umjetnost Milena Vukoslavčević potpisali su sporazum o saradnji, u cilju realizacije projekta “Oni žive: studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse“, koji se realizuje u okviru programa za kulturu i medije Evropske unije „Kreativna Evropa“.

Projektom je predviđena izgradnja zatvorenih parking garaža za bicikla za potrebe studenata u studenskim domovima.

“Ovim sporazumom bliže se uređuje saradnja između Glavnog grada, JU Doma učenika i studenata Podgorica i Instituta za savremenu umjetnost, a Glavni grad se obavezao da će donirati 6.600 eura JU Dom učenika i studenata Podgorica, za potrebe izgradnje 3 biciklističke garaže na tri lokacije - ispred 'Plavog dvora' i Prve i Druge faze Studenskog doma. Prethodno smo zajedno sa kolegama iz Službe gradskog arhitekta obišli teren i zajedno dogovorili koje su najbolje lokacije, a sporazum je potpisan na inicijativu Sonje Dragović koja je kustoskinja pomenutog projekta”, kazao je Mitrović.

Dodao je da Glavni grad ostaje posvećen unapređenju biciklističke infrastrukture i promociji zdravih stilova života.

“U okviru međunarodnog projekta 'Oni žive: studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse', koji u Podgorici realizuje Institut za savremenu umjetnost, u aprilu ove godine pokrenuli smo inicijativu da studentski domovi koji funkcionišu u okviru JU Dom učenika i studenata Podgorica dobiju nove, zatvorene i bezbjedne parkinge za bicikla. Ova inicijativa inspirisana je iskustvima sa umjetničke-kustoske rezidencije koja je u martu realizovana u prostorijama Novog studentskog doma u Podgorici. Uočili smo da studenti i studentkinje koji žive u domovima već uveliko koriste biciklo kao prevozno sredstvo, ali da nemaju odgovarajuće prostore za čuvanje bicikala. Pokretanje inicijative kroz koju bi biciklistička infrastruktura namijenjena studentima bila poboljšana smatramo praktičnim doprinosom projektu i dobrom prilikom da se sistemski podrže nastojanja studenata i studentkinja da koriste biciklo kao brzo, priuštivo, efikasno, a prije svega ekološko prevozno sredstvo”, kazala je Milena Vukoslavčević.

Rekla je da su izuzetno zadovoljni što je Glavni grad spremno prihvatio inicijativu i da se raduju implementaciji ove faze projekta.