U Budvi i Bečićima nestrpljivo čekaju početak gradnje

Iz Vlade potvrdili “Vijestima” da moratorijum za radove u Budvi i Bečićima ističe u oktobru, da se još radi na novom prostornom planu, ali i da važeći planski dokumenti nijesu stavljeni van snage

10613 pregleda 3 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović

Rok koji ja dala Vlada Zdravka Krivokapića da će za godinu izraditi prostorno-urbanistički plan (PUP) Budve, kada je i stavila zabranu gradnje za područja detaljnih urbanističkih planova “Budva-centar” i “Bečići” ističe zvanično u oktobru.

To je potvrđeno “Vijestima” u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

”Novi prostorni plan Budve biće završen u roku od 12 mjeseci”, napisao je na Tviteru početkom juna prošle godine tadašnji premijer Zdravko Krivokapić.

Upravo taj tvit najviše je pogodio građevinski biznis u Budvi, jedan od najunosnijih, u kojem se milionske zarade ostvaruju kroz gradnju stanova za tržište. Time je Krivokapić i označio da će biti zabranjena gradnja na najatraktivnijem dijelu metropole turizma, u zahvatu dva kontroverzna planska dokumenta, DUP “Budva-centar” i DUP “Bečići”, uz obećanje da će za godinu završiti PUP, a time omogućiti Opštini da izradi lokalne planove detaljne razrade.

Zabrana gradnje u atraktivnom dijelu Budve, od Avale do Zavale, prostora ispod Jadranske magistrale uz more, kao i za područje Bečića, nije važila za one investitore koji su prije Vladine odluke završili kompletnu papirologiju i dobili dozvolu.

U međuvremenu, Krivokapić je ostao bez fotelje, a izabrana je nova Vlada Dritana Abazovića čije temelje trenutno ruši Temeljni ugovor. Budva, kako investitori, tako i sama Opština, koja je pretrpjela veliku štetu od uvođenja moratoriijuma, jer je naplata komunalija desetkovana, sa nestrpljenjem čekaju donošenje prostorno-urbanističkog plana.

”Članom 4 Odluke o izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine Budva zabranjeno je građenje na dijelu prostora u granicama obuhvaćenim Odlukom o donošenju Detaljnog urbanističkog plana “Budva-centar” i Odlukom o donošenju Detaljnog urbanističkog plana “Bečići”, osim u odnosu na objekte taksativno definisane Odlukom. Zabrana građenja primjenjivaće se do donošenja PUP-a Budva, a najduže 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta. Ugovor o izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine Budva zaključen je sa rukovodiocem izrade Plana, dana 5. oktobra 2021.godine, na rok od 12 mjeseci”, naveli su u odgovoru “Vijestima” iz resora na čijem se čelu nalazi ministarka Ana Novaković Đurović.

Prema tome, kako su naglasili, zabrana građenja iz člana 4 Odluke o izradi Prostorno–urbanističkog plana Opštine primjenjuje se do 5. oktobra ove godine.

”Izrada Prostorno urbanističkog plana Budva je u fazi Nacrta. Nakon utvrđivanja Nacrta plana od strane Vlade, predstoji sprovođenje javne rasprave, a potom i izrada Predloga plana”, istakli su u resornom ministarstvu.

Oni su naglasili da su detaljni urbanistički planovi “Budva-centar” i “Bečići” su važeći planski dokumenti i nijesu stavljeni van snage, odnosno nije utvrđen njihov prestanak.

”Ovi planski dokumenti se i dalje sprovode, odnosno primjenjuju, s tim što je Odlukom o izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine zabranjeno građenje u njihovom obuhvatu do 5. oktobra. Pritom, treba imati u vidu definiciju pojma građenja iz Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojom je utvrđeno da je građenje objekta i izvođenje radova (pripremni radovi, radovi na izradi građevinskih konstrukcija, građevinsko-instalaterski radovi i dr.) radi građenja novog objekta, rekonstrukcije objekta ili radi promjene stanja u prostoru”, naveli su u tom vladinom resoru.

Na prostoru DUP “Budva-centar” ostalo je još nekoliko atraktivnih lokacija koje čekaju na građevinsku valorizaciju, prije svega stadion Lugovi, gdje su ucrtane kule, te kompleks Jadranskog sajma, ali i parcele u samom srcu grada ispred TQ Plaze. U Bečićima brojne su lokacije na kojima su ucrtane stotine hiljada kvadrata stambene i hotelske gradnje, koje takođe čekaju na donošenje planskog dokumenta.

Moratorijum zavrnuo slavinu, milionska šteta zbog komunalija

Bivši premijer Zdravko Krivokapić kazao je da procijenjena šteta za Opštinu, za godinu dana trajanja moratorijuma tokom kojeg neće moći naplatiti komunalije, iznosi oko četiri miliona eura.

Stavljeni moratorijum na izdavanje građevinskih dozvola za elitni dio Budve, praktično je zavrnuo milionsku slavinu koja je punila opštinsku kasu.

I dok su prošle godine već u junu opštinska Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta uspjela da premaši budžetom zacrtani iznos od naplate komunalija i inkasirala više od pet i po miliona eura, ove godine je do početka juna naplaćeno svega 15 odsto od onoga što je budžetom predviđeno.

Da će Opština pretrpjeti mnogo veću štetu od moratorijuma, nego što je Krivokapić tada najavio, upozoravali su gradske administracije.

Bonus video: