Nuhodžić sa Kogalijem: MUP će nastaviti da doprinosi unaprjeđenju i zaštiti prava djeteta

Nuhodžić podsjetio na projekte koje je MUP sprovodio u saradnji sa UNICEF-om u oblasti zaštite djece od nasilja, porodičnog i nasilja na internetu, maloljetničkih brakova kod RE populacije i dječijeg prosjačenja
0 komentar(a)
MUP, Foto: Gov.me
MUP, Foto: Gov.me
Ažurirano: 06.10.2017. 15:11h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nastaviće da doprinosi unaprjeđenju i zaštiti prava djeteta, a u tome može računati na podršku UNICEF-a, poručeno je sa sastanka ministra Mevludina Nuhodžića i novoimenovanaog šefa Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osame Makavija Kogalija.

Nuhodžić podsjetio na projekte koje je MUP sprovodio u saradnji sa UNICEF-om u oblasti zaštite djece od nasilja, porodičnog i nasilja na internetu, maloljetničkih brakova kod RE populacije i dječijeg prosjačenja.

Iz MUP-a je saopšteno da su sagovornici razgovarali i o globalnoj inicijativu We Protect u kojoj je učestvovao MUP, a koja se odnosi na zaštitu djece na internetu.

Navodi se da je istaknuta ekspertska podrška UNICEF pri izradi Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja u porodici za period 2017-2021. godine, čiji je važan strateški cilj i osnaživanje policijsko-pravosudnog sistema, rаzvojem profesionalnih kompetencija službenikа Policije.

Kako su kazali, Makavi Kogali je pohvalio napore Crne Gore na planu usvajanja normativnog okvira i sprovođenja javnih politika u obasti zaštite prava djeteta, u skladu sa međunarodnim standardima.

Zajednički je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja bila na visokom nivou i da treba nastaviti u tom pravcu, jačanjem mehanizama za implementaciju, edukaciju i strateški pristup, kako bi se doprinijelo unaprjeđenju sistema zaštite djece u Crnoj Gori.

Navodi se da će se u vezi sa tim intenzivno jačati kadrovski kapaciteti MUP-a koji se bave tom problematikom, kao i prevencijom nasilja i jačanju svijesti građana o značaju zaštite djece od različitih vidova prijetnji.

Bonus video: