Javni poziv Aerodroma Podgorica: Izradiće prostoriju za pušače

Pušenje u javnom zatvorenom prostoru u Crnoj Gori zabranjeno je Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda iz 2019. godine. Prema ranijem, Zakonu o taksama, bilo je moguće platiti taksu, da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje

7904 pregleda 4 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Preduzeće Aerodromi Crne Gore objavilo je javni poziv za izradu prostorije za pušače u putničkom terminalu na Aerodromu Podgorica. Vrijednost nabavke je, kako se navodi na portalu javnih nabavki (cejn.gov.me), 24 hiljade eura.

”Budući objekat treba da je izrađen od AL profila, a imaće površinu od 22,72 kvadratna metra”, piše, pored ostalog, u javnom pozivu.

Pušenje u javnom zatvorenom prostoru u Crnoj Gori zabranjeno je Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda iz 2019. godine. Prema ranijem, Zakonu o taksama, bilo je moguće platiti taksu, da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda omogućava da se odredi poseban dio prostora koji vlasnik, odnosno korisnik, odredi isključivo za tu namjenu. Osim toga, vlasnik, odnosno korisnik, mora i da istakne oznaku da je u toj prostoriji pušenje dozvoljeno.

Zakon propisuje da prostorija mora da bude opremljena uređajima za ventilaciju, pepeljarama i odgovarajućim protivpožarnim uređajima.

Prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od deset metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora, i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore.

U prostoriji koju poslodavac označi kao prostoriju u kojoj je pušenje dozvoljeno ne mogu da se vrše poslovi iz djelatnosti poslodavca, niti da se konzumira hrana.

Za pravno lice koje dozvoli pušenje u javnom prostoru, kao i izlaganje drugih lica sekundarnom duvanskom dimu, suprotno zakonu, predviđene su kazne i do 20 hiljada eura.

Ponude za izradu prostorije za pušače u putničkom terminalu na Aerodromu Podgorica podnose se do 24. avgusta u 10.00 sati, kada će biti održano i otvaranje ponuda.

Bonus video: