Budva kapitulirala u borbi protiv buke

Ni nakon serije sastanaka i obećanja rukovodstva Opštine Budva o konkretnim akcijama, dvije mjesne zajednice, podržane od Udruženja ugostitelja, hotelijera i brojnih građana Staroga grada nisu ostvarili pravdu

42657 pregleda 53 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Od početka sezone nije sprovedena nijedna radikalna mjera u cilju istinskog rješavanja problema emitovanja glasne muzike, pa građanima, strukovnim udruženjima, turističkim privrednicima i kulturnim radnicima ne preostaje ništa drugo nego da konstatuju da je opštinska vlast, uključujući i Komunalnu policiju, praktično i suštinski kapitulirala u borbi protiv buke ove sezone.

To se navodi u zajedničkom stavu mjesnih zajednica Stari grad i Gospoština, dostavljenom “Vijestima”.

Dvije mjesne zajednice, podržane od Udruženja ugostitelja, hotelijera i brojnih građana Staroga grada pokrenule su uoči sezone incijativu da se napokon, poslije pune tri decenije, riješi problem buke. Međutim, nakon serija sastanaka sa predstavnicima Opštine i Komunalne policije, buka i dalje caruje Budvom.

”Borba građana Budve sa prekomjernom bukom se nastavlja. Iako je posljednji, sedmi po redu sastanak sa rukovodstvom Opštine Budva, u prisustvu predstavnika šest mjesnih zajednica, strukovnih urdruženja, turstičkih privrednika, kulturnih radnika, brojnih građana i medija održan prije 15 dana, još nemamo značajan pomak u postupanju Komunalne policije tim povodom”, naveli su iz MZ Stari grad i MZ Gospoština.

zvučnik
foto: Shutterstock

Iz mjesnih zajednica ističu da je u zaključcima tog sastanka ponuđen jasan spisak mjera koje bi trebalo primijeniti radi dovođenje situacije u zakonske okvire.

”Iste predloge su građani preko svojih predstavnika predočili i ministru ekonomskog razvoja i turizma Goranu Đuroviću nekoliko dana kasnije, kada su dobili punu podršku tog ministarstva za svoje napore i istrajnost u ovom procesu. Posebno nas je obradovala najava ministra Đurovića da će urgirati kod Ministarstva finansija da se Budvi pod hitno omogući zapošaljavanje i/ili ispomoć 10 do 15 komunalnih policajaca, koji su već prošli obuku u prethodnom periodu, čime bi se prevazišao problem nedostatka resursa u toj službi tokom ljetnje sezone”, kazali su oni za “Vijesti”.

Nažalost, kako navode, Opština Budva je uskratila svoju skupštinsku salu za sastanke, povodom rješavanja problema prekomjerne buke, planirane za 1. i 8. avgust zbog zasjedanja Odbora povjerenika.

”Kao alternativa, 8. avgusta nam je ponuđen sastanak u užem sastavu u kancelariji načelnika Komunalne policije. To nije prihvaćeno i dogovoreno je sa građanima da se Komunalnoj policiji umjesto toga pošalje dopis sa preciznim i jasnim pitanjima vezano za konkretne aktivnosti ove službe sprovedene u prethodnih 15 dana na temu problema prekomjerne buke. Dopisom je tražen odgovor koliko je ugostiteljskih objekata sankcionisano u prethodne dvije sedmice (25. jul - 7. avgust) zbog emitovanja muzičkog programa preko dozvoljene granice 65 decibela, koji su to lokali, koje sankcije su sprovedene nad ovim objektima, koliko je ukupno objekta od početka sezone (1. juna) do danas sankcionisano zbog emitovanja muzičkog programa preko dozvoljene granice. Tražili smo i odgovor koliko je ukupno naplaćeno mandatnih kazni u tom periodu i koji je ukupan iznos naplaćen po ovom osnovu, koja je najveća naplaćena mandatna kazna, koliko ima ugostiteljskih objekata koji su sankcionisani dva ili više puta u perodu 1. jun - 7. avgust zbog emitovanja muzičkog programa preko dozvoljene granice”, ističu u mjesnim zajednicama.

Oni su tražili od Komunalne policije i da im dostavi odgovor u kojim je ugostiteljskim objektima, koji su sankcionisani, provjerena dokumentacija i konstatovano da je sve po zakonu.

”Da li je provjereno da li posjeduju rješenje za izvođenje muzičkog programa (izdaje Sekretarijat za privredu), rješenje o privremenoj lokaciji za ugostiteljski objekat i/ili terasu i usklađenost odobrene kvadrature, tog objekta i/ili terase, sa zatečinim stanjem na terenu, izvještaj/elaborat o postavci obaveznih limitatora zvuka i obavezan šestomjesečni izvještaja o redovnom servisu limitatora? Da li je ustanovljeno da neki objekat nema odgovarajuću dokumentaciju i koji je to objekat? Tražili smo i odgovor da li je u prethodnom periodu (25. jul -7. avgust) Komunalna policija zaposlila ili dobila na ispomoć još osoblja, te da li je dobila neki novi uređaj fonometar za mjerenje nivoa buke ili je dobila službenu najavu da je poručen određeni broj ovih uređaja”, naveli su iz mjesnih zajednica, navodeći da još nijesu dobili odgovore.

Budva
foto: Shutterstock

Ističu da situacija na terenu u vezi sa problemom prekomjerne buke, u posljednjih 15 dana nije ni po jednom parametru poboljšana u odnosu na prethodni period.

”U međuvremenu, imamo i ostavku prvog čovjeka Budve Marka Carevića koji je deklaritivno od prvog dana davao podršku ovoj građanskoj inicijativi, ali, kako rekosmo, suštinski na terenu su stvari, nažalost, izgledale dijametralno drugačeije od onoga što propisuje zakon i opštinski propisi. U vezi sa obećanjem ministra Đurovića i angažovanja novih 10-15 komunalnih policajaca zasada nemamo nikakvih novosti i nadamo se da će to obećanje biti ispunjeno, barem nekim privremenim rješenjima, narednih dana prije završetka špica ljetnje sezone”, kažu u mjesnim zajednicama.

Oni najavljuju da će paralelno pokrenuti građansku peticiju sa ciljem prikupljanja podrške za podizanje nivoa komunalnog reda u Budvi sa posebnim osvrtom na rješavanje problema buke.

“Vjerujemo da će veliki broj građana učestvovati i podržati peticiju čime ćemo dobiti značajan vjetar u leđa za razgovor sa svim strukturama vlasti u cilju kvalitetnog rješavanja ovog gorućeg problema kako za građane i privrednike tako i za turiste koji dolaze u crnogorsku metropolu turizma”, navodi se u dopisu dostavljenom “Vijestima”.

Od Mila Božovića traže iskrenu i punu podršku

Iz mjesnih zajednica “Stari grad” i “Gospoština” poručuju da će njihova inicijativa aktivno biti nastavljena i ubuduće.

”Tražićemo iskrenu i punu podršku novog prvog čovjeka Opštine Budva Mila Božovića i njegovog tima. Nadamo da će naš veliki trud i posvećenost uz podršku novog opštinskog rukovodstva ipak u drugom dijelu sezone dati neke konkretnije pozitivne rezultate. Sljedeći sastanak, osmi po redu, očekujemo u ponedeljak 15. avgusta u skupštinskoj sali Opštine Budva, gdje očekujemo da će gospodin Božović predsjedavati”, navode iz mjesnih zajednica.

Bonus video: