u borbi sa požarima širom Crne Gore učestvuju 20. dan

Ministarstvo odbrane: Vazduhoplovci VCG pokazuju kako se brane država i građani

"Naši vojni piloti u stalnoj su pripravnosti, rade i po više od deset sati dnevno, bez slobodnih dana i odmora, od ranih jutarnjih sati pripravni za prvi poziv koji će im stići toga dana. Sprečavaju da vatra uđe u nacionalne parkove, da sagore stare vile u Perastu, čuvaju imovinu i ljude“, kazali su iz Ministarstva

5219 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Odbrana.gov.me
Foto: Odbrana.gov.me

Vazduhoplovci Vojske Crne Gore (VCG), koji već 20 dana učestvuju u borbi sa požarima širom Crne Gore, pokazuju kako se brane država i građani, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Iz tog resora su kazali da su jutrošnjom akcijom gašenja ogromnog požara između Bara i Sutomora, koja je počela oko sedam sati i 30 minuta, vazduhoplovci VCG započeli svoj 20. dan borbe sa vatrenim stihijama širom države, od Durmitora i Nikšića, preko Boke Kotorske.

"Zahvaljujući njihovom ogromnom požrtvovanju, ali i znanju i iskustvu, do sada su uspijevali da spasu ono što je najvažnije – ljudske živote, ali i kuće i naselja“, kaže se u saopštenju.

Helikopter Vojske Crne Gore
foto: Odbrana.gov.me

Navodi se da u Baru jutros, kao i cijelu prethodnu noć i poslije podne, kada je požar izbio iznad Crvene plaže brzo se šireći na sve strane, duva jaki vjetar promjenljivog smjera, što veoma otežava rad svim letjelicama, a posebno helikopterima.

Kako su kazali iz Ministarstva, konfiguracija terena takođe je poseban izazov, zbog visokih i strmih brdskih i planinskih litica.

Helikopter Vojske Crne Gore
foto: Odbrana.gov.me

Prema njihovim riječima, u srijedu je u gašenju požara u Baru bilo uključeno i 12 pripadnika Mornarice sa tri cistijerne.

"Od 18. jula, kada su imali prvi intervenciju, a zaključno sa jučerašnjim danom, 10. avgustom, dva helikoptera VCG osposobljena za gašenja, napravila su ukupno 118 letova i 150 sati naleta. Za to vrijeme izbačeno je više od 921 hiljadu litara vode“, kaže se u saopštenju.

Helikopter Vojske Crne Gore
foto: Odbrana.gov.me

Svakodnevno je, kako se navodi, angažovano do deset osoba, pripadnika VCG, pilota, tehničara i pomoćnog osoblja.

"Naši vojni piloti u stalnoj su pripravnosti, rade i po više od deset sati dnevno, bez slobodnih dana i odmora, od ranih jutarnjih sati pripravni za prvi poziv koji će im stići toga dana. Sprečavaju da vatra uđe u nacionalne parkove, da sagore stare vile u Perastu, čuvaju imovinu i ljude“, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog resora su istakli da su piloti VCG ovog ljeta prva adresa na koju se obrate vatrogasci i službe zaštite i spašavanja, a više puta su tokom gašenja požara spašavali i evakuisali povrijeđene planinare i turiste.

"Ovoga ljeta, nažalost, imaju i previše situacija u kojima su pokazali na koji se način štite i brane država i njeni građani, kako se pomažu civilne institucije, što je jedna od misija VCG“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.