Lijek za zavisnike od heroina stigao u domove zdravlja

Iako su zabilježene kratkotrajne nestašice, Montefarm u dva navrata od početka avgusta uputio “Buprenorfin” ustanovama. Krajem godine nabavljeno 43.000, a u junu još 10.000 kutija ovog lijeka, koji se, tvrde izvori, i dalje zloupotrebljava

24362 pregleda 7 komentar(a)
Lijek se od 2017. godine dobija u Domu zdravlja na Koniku (ilustracija), Foto: djuric zoran
Lijek se od 2017. godine dobija u Domu zdravlja na Koniku (ilustracija), Foto: djuric zoran

Zdravstvene ustanove prethodnih dana ostale su bez tableta “Buprenorfin”, koje koriste zavisnici od heroina, ali iz “Montefarma” tvrde da je situacija s tim lijekom za sada stabilna i da je od početka mjeseca dva puta isporučen domovima zdravlja.

Građani su se početkom ove sedmice žalili na nestašicu ovog lijeka u barskom i podgoričkom domu zdravlja, ali “Montefarm”, koji snabdijeva zdravstvene ustanove medikamentima, tvrdi da je “Buprenorfin” isporučen 4. i 9. avgusta ove godine. Pojasnili su da su ustanove snabdjevene i lijekom od 2mg i 8 mg.

”Ako neki lijek ili medicinsko sredstvo nedostaju, najčešće se radi o trenutnom zastoju čije kašnjenje ne traje preko dva dana i ne može ugroziti zdravlje pacijenta”, piše u odgovoru “Montefarma”.

Prema podacima sa sajta elektronskih javnih nabavki, “Montefarm” je sredinom juna tražio oko 80 ljekova, među kojima je i “Buprenorfin” od 2 i 8 mg. Traženo je po 5.000 kutija ovog lijeka, ukupne vrijednosti oko 56.000 eura...

Ugovor sa dobavljačem potpisan je krajem tog mjeseca...

Iz “Montefarma” nijesu odgovorili “Vijestima” koliko kutija ovog lijeka je nabavljeno za potrebe zdravstvenih ustanova i kada. Prema dostupnim podacima, ta ustanova je krajem prošle godine takođe raspisala tender za nabavku ovog lijeka, tražeći 43.000 pakovanja “Buprenorfina” procijenjene vrijednosti 264.530 eura.

Lijek protiv zavisnosti od 2017. godine dobija se isključivo u zdravstvenim ustanovama, pod nadzorom zdravstvenih radnika.

Prema uputstvu koje je doneseno te godine, Buprenorfin se distribuira isključivo zdravstvenim ustanovama koje se bave liječenjem zavisnika (domovima zdravlja koji u sastavu centara za mentalno zdravlje imaju metadonske centre), svim domovima zdravlja koji imaju psihijatrijsku ambulantu i ustanovama sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite (ZU Specijalna bolnica za psihijatriju, psihijatrijska odjeljenja opštih bolnica Nikšić i Bijelo Polje) i tercijarnog nivoa zdravstvne zaštite (Psihijatrijska klinika KCCG i ambulanti Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija).

Korisnik Buprenorfina dobija odgovarajući lijek u zdravstvenoj ustanovi u količini koju odobri doktor medicine – specijalista psihijatar uzimajući u obzir zdravstveno stanje korisnika i prema potrebi odgovarajuću količinu lijeka.

Prethodno su pacijenti “Buprenorfin” dobijali na recept, u državnim apotekama, a kako nijesu postojali protokoli o izdavanju, nije bilo najjasnije ko ima pravo na ovaj lijek, koju dozu i pod kojim uslovima. To je često dovodilo do nestašica, uslovljenih zloupotrebom ovog lijeka među zavisnicima od heroina.

Naime, mnogi su dobijali veće količine lijeka na recept, da bi ih zatim preprodavali na crnom tržištu i za taj novac kupovali heroin...

Kako je “Vijestima” nezvanično saopšteno, situacija se po ovom pitanju popravila, ali je tokom pandemije došlo do ponovne zloupotrebe lijeka, nakon što su u uslovima epidemije i mjera “zaključavanja” pacijenti jednom sedmično dolazili po terapiju koja je trebalo da bude dovoljna za sedam dana. To se, tvrde izvori, nastavilo i tokom prethodne i ove godine, pa se dešava da pacijent preuzme terapiju koja treba da bude dovoljna za sedam dana i ne prima je pod nadzorom zdravstvenih radnika.

Bonus video: