Ulcinj: Izvorišta na minimumu, ne zalivati bašte

Starograđani su više od mjesec primorani da vodu kupuju i da je od pravoslavnog groblja, budući da cisterna može samo dotle da priđe, vatrogasnim crijevima sprovode do kuća i restorana

6486 pregleda 5 komentar(a)
Ulcinj, Stari grad, Foto: Shutterstock
Ulcinj, Stari grad, Foto: Shutterstock

Poremećaj redovnog vodosnabdijevanja Starog grada i naselja Liman posljedica je velike izgradnje kako stambenih tako i poslovnih objekata u Ulcinjskom polju, što nije pratilo izgradnju nove infrastrukture koja bi pratila povećanu potrošnju na tom dijelu.

To piše u saopštenju DOO Vodovod i kanalizacija nakon javnog protesta mještana Starog grada ispred prostorija tog preduzeća u utorak ujutro.

Starograđani su se tada okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo i revolt povodom skoro dvomjesečne nestašice vode u situaciji kada nesnosne vrućine obaraju dnevne rekorde, što dodatno komplikuje život u drevnoj tvrđavi.

U ulcinjskom preduzeću poručuju da su izvorišta u opštini Ulcinj na hidrološkom minimumu.

”Uzevši u obzir i velike temperature posljednjih više od mjesec, kao i veliki boj posjetilaca, potrošnja vode je na maksimalnim vrijednostima koje ovo društvo može isporučiti. Uzimajući u obzir te okolnosti, očekuje se i narednih dana da bude poteškoća što se tiče redovnog vodosnabdijevanja uz moguće manje prekide”, piše u saopštenju.

Apeluju na sve korisnike javnog vodovoda, a ujedno i zahtijevaju od njih, da što racionalnije koriste vodu i ne koriste je za zalivanje bašta i drugih javnih površina “jer svaka prolivena količina uvećava mogućnost prekida redovnog vodosnabdijevanja”.

Pojasnili su da su zaposleni iz tehničke službe već dvije nedjelje prisutni u Starom gradu, a sve zbog praćenja potrošnje, kao i otkrivanja mogućih kvarova.

”Pored tih aktivnosti, nadležne službe za održavanje vodomjera pristupile su i čišćenju ventila, kao i vodomjera potrošača u Starom gradu s ciljem skidanja nečistoće i mogućih začepljenja. Takođe, pristupilo se i kontinuiranom praćenju potrošnje vode u pojedinim zonama na teritoriji opštine Ulcinj s ciljem smanjenja nenamjenske potrošnje i povećanja pritiska u međuzoni”, piše u saopštenju.

U međuvremenu, dodaje se, preduzeće je redovno obavještavalo i zahtijevalo od potrošača u donjoj zoni Starog grada da racionalnije koriste potrošnju vode, a sve kako bi stanovnicima u gornjoj zoni, povećali protok vode.

Starograđani su više od mjesec primorani da vodu kupuju i da je od pravoslavnog groblja, budući da cisterna može samo dotle da priđe, vatrogasnim crijevima sprovode do kuća i restorana. Zbog toga su im, kako tvrde, mnogi gosti već otišli, a drugi otkazuju i ne dolaze.

Bonus video: