Kanader i dolazak u Crnu Goru: I crnogorska i hrvatska ministarstva saopštavaju različite stvari

Iz hrvatskog resora odbrane ukazali na ograničene kapacitete, iz MVP-a te države kazali kako su iz Crne Gore obaviješteni da slanje pomoći nije potrebno

38931 pregleda 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatski kanader nije učestvovao u gašenju požara u Crnoj Gori, a iz resora odbrane i vanjskih poslova u Hrvatskoj stižu i različita obrazloženja te odluke, kao i iz resora u Crnoj Gori.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane potvrdilo je za N1 da njihov kanader nije upućen na gašenje požara u Crnu Goru, rekavši da je na odluku uticao veliki broj požara u Hrvatskoj, kao i da jedan od kanadera kojim raspolažu trenutno nije operativan.

“Hrvatska je izrazila spremnost pomoći Crnoj Gori u gašenju požara, kao što je i do sada pomagala drugim državama, mogućnosti ustupanja snaga za gašenje u inostranstvu glavni vatrogasni komandant procjenjuje zavisno od situacije s požarima i raspoloživim snagama u Republici Hrvatskoj. S obzirom na broj požara i visoku opasnost od požara Canadair CL-415 nije upućen na gašenje u Crnu Goru”, poručili su iz MORH-a.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske su, ipak, za Pobjedu kazali da je kanader opozvan nakon poziva iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije, koji je kontaktirao hrvatsku stranu i kazao da slanje pomoći nije potrebno. Isto su ranije danas saopštili i iz crnogorskog MVP-a.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić bio je za juče najavio dolazak jednog specijalnog protivpožarnog hidroplana iz Hrvatske kao ispomoć u gašenju požara u Boki kotorskoj.

Međutim, načelnik Direktorata za vanredne situacije MUP-a Miodrag Bešović kazao je juče "Vijestima" da je iz Zagreba stigao negativan odgovor na zvanični zahtjev za asistenciju koju je MUP oficijelnim kanalima u skladu sa bilateralnim sporazumom dviju država, juče ujutro poslao Hrvatskoj.

"Dobili smo odgovor da Hrvatska trenutno raspolaže sa samo tri 'Canadaira' od kojih su im sada u operativnom stanju samo dva, te da zbog sopstvenih potreba i gašenja požara koje oni imaju na svojoj teritoriji, nisu u mogućnosti da izađu u susret našem zahtjevu", rekao je juče "Vijestima" Bešović.

MVP Hrvatske: Iz Crne Gore rekli da slanje pomoći nije potrebno

Iz hrvatskog MVP-a kazali su za Pobjedu da se kanader iz vatrogasnog sjedišta u Divuljama uputio u Crnu Goru, ali je nakon toga stigao poziv iz OKC-a.

"Republika Hrvatska, i sama boreći se s velikim požarima širom hrvatske obale, donijela je odluku o upućivanju jednog PP aviona na požarište u opštinu Kotor".

"Avion se juče u popodnevnim satima uputio prema Crnoj Gori iz Operativno-vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, no u međuvremenu je OKC 112 Crne Gore kontaktirao kako slanje pomoći nije potrebno, te je avion opozvan i vraćen u sjedište", naveli su iz tog resora, kako prenosi portal Pobjede.

Dodaju i da je Hrvatska je izrazila spremnost pomoći Crnoj Gori u gašenju požara, kao što je i do sada pomagala drugim državama, te da su vazdušne snage te zemlje učestvovale i u gašenju požara u Bosni i Hercegovini i u Sloveniji.

MORH: Očekuje se da kanader bude operativan do kraja sedmice

Kako navode iz MORH-a, vazdušne snage te zemlje od početka druge faze protivpožarne sezone do 11. avgusta na području Hrvatske učestvovale su u gašenju 81 požara, ostvarile su 4.421 let i izbacile 22.583 tone vode.

“Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, od početka godine do danas u Hrvatskoj su bila 6852 požara rastinja, opožarena površina je 53.248 hektara. Avioni su za gašenje požara korišteni 23,33 odsto više nego u istom periodu 2021. godine. Ukupno je u 2022. primljeno 224 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice, a na navedenim zadaćama izvršeno je 5.037 letova i izbačeno je 25.287 tona vode”, dodaju iz MORH-a, prenosi N1.

Vazdušne snage te zemlje, ističu, učestvovale su i u gašenju požara u Bosni i Hercegovini i u Sloveniji.

“Radovi na otklanjanju posljedica udara ptice na Canadair CL-415 su u toku. Očekuje se da će letjelica biti operativna do kraja sedmice. Na jednom Canadairu CL-415 koji je u ZTC-u počele su probe na zemlji i u vazduhu, njegov dolazak u kasarnu u Zemuniku očekuje se početkom sljedeće sedmice. Ministarstvo odbrane sa ZTC-om ima isključivo poslovne odnose, te ni na koji način nema uticaja na poslovanje kompanije i njihov odnos prema zaposlenima”, poručili su iz MORH-a.

Bonus video: