Opština Tivat uklanja bilborde, prijetnje prijavljene policiji

Brojni reklamni panoi postavljeni su minulih godina na veoma kontroverzan način, a država i lokalna uprava od njihovih vlasnika nisu ubirali skoro nikakve takse

33314 pregleda 22 komentar(a)
Dio uklonjenih bilborda, Foto: Siniša Luković
Dio uklonjenih bilborda, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat, među prvima na primorju, počela je veliku akciju uklanjanja reklamnih bilborda sa javnih površina u tom gradu. Akciju prate brojna negodovanja dijela vlasnika reklamnih površina, otvorene prijetnje službenicima lokalne uprave i optužbe na njihov račun za navodnu korupciju i nejednak odnos prema svim akterima te priče.

Brojni reklamni bilbordi, posebno u putnom pojasu Jadranske magistrale, postavljeni su minulih godina na veoma kontroverzan način, a država i lokalna uprava najčešće od njihovih vlasnika nisu ubirali skoro nikakve takse. Sve se promijenilo od kada su bilbordi zakonski definisani kao privremeni objekti i time konačno došli pod nadležnost lokalne uprave koja je odlučila da odmah uvede red u tu oblast i drastično redukuje broj reklamnih panoa, od kojih mnogi ne samo što ruže ambijent, već i negativno utiču na bezbjednost drumskog saobraćaja.

Upravni postupak za ukanjanje bilborda Sekretarijat za komunalni i inspekcijski nadzor Opštine Tivat počeo je još u februaru, a nakon višemjesečne administrativne procedure i poziva vlasnicima bilborda da se jave tom organu i prezentuju mu dokumentaciju koju imaju u vezi sa tim kako su svojevremeno postavili bilborde, krenula je i akcija fizičkog uklanjanja ovih velikih reklamnih panoa sa više lokacija na teritoriji cijele opštine.

Kako je “Vijestima” rečeno u Sekretarijatu za komunalni i inspekcijski nadzor, proteklih mjeseci su na terotoriji cijele opštine evidentirana 43 bilborda za koje se vlasnici nisu javili Opštini i oni se tretiraju kao “bilbordi N.N. lica”, te još 42 bilborda za koje je utvrđeno vlasništvo.

Jedan od bilborda koji ostaju do početka oktobra
Jedan od bilborda koji ostaju do početka oktobrafoto: Siniša Luković

Ti bilbordi pripadaju komponijama “Metropolis Media”, “SO Group” i “Cross Media” iz Podgorice, odnosno Budve. Sa predstavnicima tih firmi obavljen je razgovor u Opštini tokom kojeg su oni prezentovali dokaze da su u prethodnom periodu plaćali makar porez na postavljene bilborde, dok niko od nepoznatih vlasnika ukupno 43 bilborda to nije učinio.

Stoga su, u međuvremenu, donesena izvršna rješenja o uklanjanju svih bilborda N. N. lica i Opština je nakon sprovedenog tendera, za taj posao angažovala kompaniju “Mtext Inženjering” iz Podgorice koja će u narednih desetak dana završiti posao uklanjanja bilborda i još deset drugih privremenih objekata - limenih garaža na Seljanovu. Za taj posao Opština će ovoj kompaniji čiji su radnici već na terenu i uklanjaju bilborde, platiti ukupno 14.895 eura sa PDV-om.

”Sa kompanijama koje su pristupile lokalnoj upravi i identifikovale se kao vlasnici ostalih bilborda, postignut je dogovor da im se privremeno, do kraja sezone, odnosno početka oktobra, ostave bilbordi za koje su već sklopili ugovore sa oglašivačima, te da te kompanije nakon toga same o sopstvenom trošku uklone. Niko u ovome nije i neće biti povlašćen uprkos brojnim opstrukcijama, pa i drektnim prijetnjama koje su službenici lokalne uprave proteklih dana doživjele od pojedinih fizičkih lica i preduzetnika čije bilborde uklanjamo”, kazao je “Vijestima” izvor iz lokalne uprave, dodajući da su neke od tih prijetnji prijavljene i tivatskoj policiji koja se sada njima dalje bavi.

Upravo u tome što se uklanjanju bilbordi N. N. lica a privremeno ostavlja najveći broj onih čiji su vlasnici identifikovani i koji su sami preuzeli obavezu da ih uklone početkom oktobra, dio vlasnika ovih reklamnih površina vidi navodnu diskriminaciju i optužuje službenike lokalne uprave za korupciju. To u Opštini odlučno negiraju, uz napomenu da je “prošlo vrijeme kada će mnogi, poput nekih navodnih samohranih majki, kako nam se sada te osobe zvanično predstavlju kada su donesena rješenja za uklanjanje njihovih do tada N. N. bilborda, uzimati između 3.500 i 4.000 eura mjesečno od oglašivača kojima izdaju i po nekoliko svojih bespravnih bilborda, a da pritom ništa ne plaćaju državi i opštini”.

Akcija u toku: Jedan od uklonjenih bilborda
Akcija u toku: Jedan od uklonjenih bilbordafoto: Siniša Luković

”Niko neće biti ni pošteđen, ni izuzet jer će na kraju svi bilbordi biti uklonjeni. Neko odmah prinudno jer nije pristao na razgovor sa Opštinom kada smo ih zvali, a neko malo kasnije jer je bio toliko korektan da se makar identifikuje i ranije plaća porez. Ukloniće se svi bilbordi koje ne predviđa lokalni plan i program postavljanja privremenih objekata i u tome nas neće zaustaviti nikakve prijetnje”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz Opštine Tivat.

U međuvremenu, posao uklanjanja bilborda teče uz asistenciju Komunalne policije, a radnici i operativa “Mtexta” to rade uglavnom noću zbog tada smanjene frekvencije saobraćaja na magistrali i duž lokalnih saobraćajnica uz koje su bilbordi postavljeni. Akcija uklanjanja bilborda u Tivtu, koji inače nisu predviđeni lokalnim planom privremenih objekata koje donosi Opština, naišla je na opšte odobravanje javosti i pohvale na društvenim mrežama, posebno kada su u pitanju već razmontirani i odneseni bilbordi koji su bili postavljeni u blizini kružnih tokova i drugih raskrsnica i iste činili nebezbjednima zbog smanjene preglednosti.

Bonus video: