VIDEO SE POJAVIO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Na Žuberu proslava uz muziku i šenlučenje; SPC: Nemamo veze sa organizacijom, žalimo zbog takvog postupka

U Odluci Vlade se navodi da na dan žalosti na javnim mjestima se neće održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera

104763 pregleda 180 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Ažurirano: 14.08.2022. 18:01h

U mjestu Žuber u bjelopoljskoj opštini je organizovana proslava gdje je puštana muzika, a na snimcima se čuje i šenlučenje.

Protojerej SPC Zoran Bubanja je kazao da je on izvršio obred osvećenja krsta ali da Srpska pravoslavna crkvena opština Bijelo Polje nije bila organizator skupa, već da su mještani pozvali sveštenstvo da osvešta krst, a da je po završetku grupa mladića pustila muziku.

Bubanja je naveo da najdublje žale zbog takvog postupka "u vrijeme dana žalosti u Crnoj Gori, povodom strašne tragedije na Cetinju, kakvu ne pamti novija istorija."

"Koliko je to zapravo pogodilo sve nas govori i to da smo tokom liturgije u Pavinom Polju pominjali nevino nastradale i molili se za njihove duše", kazao je Bubanja.

Sekretar episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, sveštenik Mijajlo Backović je kazao da je SPC u Crnoj Gori odložila sve "narodne sabore", uključujući i dolazak patrihjarha Porfirija, jer saosjećaju sa porodicama postradalih i žrtavama.

"Episkop Metodije nije prisustvovao ovom događaju niti skupu koji je prikazan", kazao je Backović, dodajući da su danas sve službe SPC u Crnoj Gori molitveno bile uz postradale na Cetinju.

Ranije je na društvenim mrežama najavljeno da će episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom služiti svetu liturgiju u Hramu Uspenja presvete Bogorodice u Pavinom polju, a da će se nakon toga obaviti osveštanje časnog krsta uz "narodno veselje uz trpezu ljubavi".

Najava je objavljena 10. avgusta.

Vlada je zbog tragedije na Cetinju donijela Odluku da, povodom stradanja građana i građanki Prijestonice Cetinje i Crne Gore koji su tragično izgubili živote, proglasi trodnevnu žalost.

Na Cetinju je prije dva dana ubijeno deset, a teško ranjeno šest ljudi. Među ubijenima je i dvoje djece. .

U skladu sa Odlukom Vlade dani žalosti su subota, nedjelja i ponedjeljak, odnosno 13. (od ponoći) 14. i 15. avgust (do 24 sata) 2022. godine.

U toj Odluci se navodi da na dan žalosti na javnim mjestima se neće održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera.

"Povodom trodnevne žalosti, u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti, zastave će biti spuštene na pola koplja na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova. U skladu sa Odlukom, na dan žalosti na javnim mjestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a u ugostiteljskim objektima neće se emitovati muzika. Elektronski i drugi mediji dužni su svoje programske sadržaje prilagoditi obilježavanju dana žalosti. Povodom nezabilježenog tragičnog događaja, koji je za posljedicu imao gubitak života crnogorskih građana i građanki, Vlada je donijela Odluku o proglašenju trodnevne žalosti na teritoriji cijele države Crne Gore“, navedeno je u Obrazloženju Odluke.